Pojken som inte hade besökt himlen

Kevin Malarkey och hans sexåriga son Alex var år 2004 med om en allvarlig bilolycka. Som en följd av olyckan förlamades Alex och det verkade omöjligt att han skulle överleva. När Alex ändå vaknade efter två månader i koma, hade han något otroligt att berätta. Han förklarade hur han varit i himlen medan han låg...

leif-pkKevin Malarkey och hans sexåriga son Alex var år 2004 med om en allvarlig bilolycka. Som en följd av olyckan förlamades Alex och det verkade omöjligt att han skulle överleva. När Alex ändå vaknade efter två månader i koma, hade han något otroligt att berätta. Han förklarade hur han varit i himlen medan han låg medvetslös. Han hade hört musik, sett änglar, mött Jesus och samtalat med honom.

Utgående från sin sons berättelse skrev Kevin Malarkey boken ”The boy who came back from heaven”. Boken kom in på New York Times bestseller-lista och har sålts i omkring en miljon exemplar runt om i världen. Boken finns också översatt till svenska med titeln ”Pojken som kom tillbaka från himlen” (Livets Ords Förlag).

Det är bara ett stort problem. I början av månaden tog Alex Malarkey tillbaka allt han sagt. Den nu 16-åriga Alex skriver: ”Jag dog inte. Jag var inte i himlen. Jag sade att jag besökt himlen eftersom jag tänkte att jag på det sättet skulle få uppmärksamhet.” Bluffade alltså den 6 år gamla Alex Malarkey när han vaknade upp ur koman? Och har han hållit fast vid sin lögn i alla dessa år? Det vet uppenbarligen bara Alex själv, eller hans föräldrar. Alex föräldrar är skilda och han bor nu med sin mamma. Hon har redan länge påstått att boken innehåller osanningar, men inte specificerat vilka. Modern till den rullstolsbundna Alex har också sagt att Alex själv inte någonsin fått en endaste cent av bokens intäkter, utan allt har gått till fadern.

Förståeligt nog har saken väckt en omfattande diskussion i USA. Bokens ursprungliga amerikanska kristna bokförlag Tyndale House Publishers har dragit tillbaka boken och tillhörande produkter från marknaden. Detsamma har bokens finländska utgivare förlaget Kuva ja Sana gjort.

Malarkeys bok hör till en helt ny genre inom litteraturen som man börjat kalla ”himmelsk turism”. Utöver Malarkeys bok finns det andra liknande, mer eller mindre kristna böcker också översatta till svenska, bland annat ”90 minuter i himlen” (Gospel Media Sweden), ”Himlen finns på riktigt” (Gospel Media Sweden) och ”Till himlen och tillbaka” (Bokförlaget Forum).

För några årtionden sedan hade vi en änglaboksboom som börjat i USA. Nu är en himlabesöksboom på gång. Sanningen om änglar eller himlen hittas ändå inte i en 6-årings eller en 16-årings eller ens en 60-årings erfarenheter. Sanningen om livet efter detta, om änglar och demoner, himmel och helvete finns i Bibeln, Guds verbala uppenbarelse för mänskligheten.

När han erkände att han själv hittat på sitt besök i himlen, sade Alex Malarkey samtidigt något som man önskar att alla skulle tänka på: ”När jag kom med mina påståenden, hade jag aldrig läst Bibeln. Människor har dragit nytta av lögnerna och gör det fortfarande. De borde läsa Bibeln, där finns tillräckligt. Bibeln är den enda källan till sanningen. Ingenting som en människa har skrivit kan vara ofelbart. – – Jag vill att hela världen ska veta att Bibeln räcker.”

Fastän också Bibeln är skriven av människor, är den samtidigt Guds eget ord. Den talar fullständigt tillförlitligt om allt som den lär. Den innehåller även allt det som vi behöver veta om himlen – och om hur man kommer dit.