Minst 50 skäl att tacka

En kristen har många orsaker att lära sig att tacka Gud, något som den nyligen på finska utgivna tacksamhetsdagboken Tuhat lahjaa* (ung. Tusen gåvor) av Ann Voskamp på ett intressant sätt visar. På julen tackar vi naturligtvis alldeles speciellt för att ”ett barn är oss fött, en son är oss given”. Gud kom till oss...

En kristen har många orsaker att lära sig att tacka Gud, något som den nyligen på finska utgivna tacksamhetsdagboken Tuhat lahjaa* (ung. Tusen gåvor) av Ann Voskamp på ett intressant sätt visar. På julen tackar vi naturligtvis alldeles speciellt för att ”ett barn är oss fött, en son är oss given”. Gud kom till oss i Jesus. Först som ett litet barn, som sedan växte till en vuxen man som levde och lärde oss om Guds rike. Slutligen korsfästes han för våra synder.

Jesu frälsningsverk har många orsaker och följder. Teologen John Pipers bok Fifty reasons why Jesus came to die (ung. Femtio skäl varför Jesus kom för att dö) vidgar tankarna när han i Nya testamentets texter hittar femtio sådana orsaker och följder. Den huvudsakliga orsaken till Jesu födelse, liv, död och uppståndelse är naturligtvis försoning för våra synder. Eftersom Jesus var sann människa kunde han representera människan inför Gud. Eftersom han också hade en gudomlig natur, kunde han bära hela världens alla människors synder. Detta är undret över alla under och det största tacksägelseämnet av alla. För Jesu skull har vi full försoning, förlåtelse och frid med Gud. Jesu offerdöd på korset är en outtömlig skatt.

Piper öppnar denna skatt för oss i sin bok. Jesus visade genom sin död på korset för oss djupet av Guds kärlek och nåd. På korset spikade han fast lagens anklagelseskrift som gällde oss. Han tog bort domen som hörde till oss. Han stillade Guds vrede som låg över oss. Han skaffade oss ett rent, gott samvete. Han köpte oss fria från djävulens våld. Han öppnade för oss vägen till Guds gemenskap, till det allra heligaste. Han vann över döden. Han köpte åt sig ett folk av alla folk och språk. Han förvärvade evigt liv till oss hos Gud.

Allt detta är ändå bara början. Vi behöver en evighet för att förstå allt som Jesu död egentligen betyder. Sannolikt kan vi inte ens då på ett uttömmande sätt förstå det. Det handlar ju om Guds egen Sons död, där hela treenigheten handlar för att frälsa oss. Vi behöver inte heller förstå allt. Förståndet, känslan och viljan böjer tillsammans knä för att tacka och prisa Kristi kärlek.

Denna förundran, detta tack och lov börjar vid krubban och fortsätter ända till uppståndelsens under. Idag forstätter det i kyrkor och på kristnas möten där man tackar Gud för hans omätliga kärlek till syndaren.

God jul till alla våra läsare från hela redaktionen!

*) Utgiven på förlaget Uusi Tie