Kärleken till Afghanistans folk kostade dem allt

Nyheten om det brutala mordet på två kvinnliga arbetare i Afghanistan väcker djup sorg och många olika slags känslor. Vi kände dessa arbetskamrater som positiva människor som på många sätt i år och årtionden har gjort ett uppoffrande arbete. Framförallt går våra tankar till dem som förlorat sina nära och kära. Det är förkrossande att…

Nyheten om det brutala mordet på två kvinnliga arbetare i Afghanistan väcker djup sorg och många olika slags känslor.
Vi kände dessa arbetskamrater som positiva människor som på många sätt i år och årtionden har gjort ett uppoffrande arbete. Framförallt går våra tankar till dem som förlorat sina nära och kära. Det är förkrossande att mista sin egen dotter eller syster på detta sätt. Det är en tung börda att bära. Våra förböner är hos dessa närmast sörjande.

Också i Afghanistan finns människor som sörjer. Där finns offrens lokala arbetskamrater och Herats invånare som fick hjälp av dessa kvinnor. Också guvernören i Herat har konstaterat att de var respekterade kvinnor.

Vi får komma ihåg att det arbete som gjorts av dessa kvinnor, som nu blev utsatta för denna attack, inte har varit förgäves. Det har inte varit meningslöst för de människor som har fått hjälp och tröst av dem. Frukterna av deras arbete blir kvar där och fortsätter verka och det har på inget sätt varit onödigt. Vi tror att det till och med har evighetsvärde.

Det är också viktigt att komma ihåg att dessa kvinnors älskande attityd föds ur kristendomens allra innersta kärna: det är Kristi kärlek som motiverar människor att älska och tjäna också i svåra omständigheter. Också när alla inte ens kan värdesätta eller ta emot den kärleken

Det kan vara frestande för oss att tänka att biståndsarbetet är onödigt eller att de lokala människorna inte förtjänat denna kärlek, men det är helt tvärtemot dessa kvinnors sätt att tänka.

De har lämnat ett arv till oss: Att tjäna Kristus genom att älska nästan är alla kristnas kallelse. Fastän alla inte kallas att ge ett dylikt yttersta offer, är vi alla kallade att hjälpa och tjäna människor, nära oss och till jordens yttersta gränser.

Denna tragiska händelse driver oss att personligen sätta vår tillit till Kristus som utan tvekan har rest sig för att ta emot dessa kvinnor hem till sig. På samma sätt som han en gång enligt Bibeln reste sig för att ta emot kristendomens första martyr Stefanus.