Voimattomalle voimaa

Opiskeluaikanani muutama opettajistani oli kiinostunut voimaantumisesta. Oli NLP ja etsittiin sisäisiä voimaeläimiä.

Opiskeluaikanani muutama opettajistani oli kiinostunut voimaantumisesta. Oli NLP ja etsittiin sisäisiä voimaeläimiä. Asiakkaille piti kehitellä voimaannuttava projektityö.Tuntui teennäiseltä ja ajanhukalta. Ärsyynyin mutta pääsin kurssista läpi. Lähiaikoina olen mielenkiinnolla pannut merkille että sama asia on esillä uudelleen tai edelleen. Se näkyy esimerkiki uutuuskirjoissa. On paljon kirjoja, joissa on harmonisia kuvia tyynistä ihmisistä metsän keskellä tai laiturilla jooga-asentoon taipuneina. Osa kirjoista on samantyyppisiä kuin hartaus joka päivälle -kirjat. Voimaa joka päivälle; voimaannuttavia ajatuksia (kevyesti!) masentuneelle; voimaa ja iloa arkeesi; sisäinen rauha ja lujuus; miten kesyttää laukkaava mieli ja niin edelleen. Mielenhallinta ja sisäinen vahvistuminen ilmeisesti myy. Siihen on yksinkertainen syy. Maailmassa ja omassa mielessä käy melske ja meteli jota on vaikea hallita. Moni kaipaa jotain johon nojata tai josta ammentaa toivon tilkkasia.

MISTÄ SINÄ KERÄILET nuo tarpeelliset tilkkaset? Mikä sinulle tuo voimaa? Mihin sinä tartut pahana päivänä? Itse en useinkaan pitkän päivänä iltana enää jaksa lukea Raamattua. Tiedän sen hyväksi voimanlähteeksi mutta välillä sen lukeminen tuntuu enemmänkin pakolliselta suoritukselta, jonka mieluummin jättää väliin. Silti Raamatussakin on joitakin takuuvarmoja kohtia, jotka avaan, kun muuten ei maistu. Psalmit sopivat väsyneelle lyhyytensäkin vuoksi ja Jesajassa on minulle sitä jotakin juuri silloin, kun tarvitaan paljon voimia ja intoa.

RAAMATUN LUOTTOKOHTIEN lisäksi olen löytänyt kodin kirjahyllystä vanhan aarteen. Se on salainen ase, joka todennäköisesti saattaa löytyä sinunkin kotoasi tai ainakin saat sen puhelimellesi. Se on virsikirja. Vanhoissa virsissä on jotakin sellaista voimaa, johon harva hartauskirja tai hengellinen laulu yltää. Niissä on jotain samaa ikiaikaista kuin Jesajassa. Ne ovat minulle, ja samalla ne menevät korkealta yli. Enää ei ole kyse minun tunteistani, jaksamisesta tai innosta. Katse nostetaan maan mullasta taivaan korkeuksiin. Ihme on siinä, että tavallinen ihminen saa olla osallinen tästä itseään suuremmasta. Yksi pyhien suuresta ikiaikaisesta taivaaseen vaeltavasta joukosta. Se, jos mikä, on voimaannuttavaa