Aviovuoteen ilot

Nuorille vahva todistus avioliitosta on vanhempi, kristitty aviopari, joka pitää toisiaan kädestä kiinni, katsoo toisiaan pilke silmäkulmassa ja osaa puhua iloisesti aviovuoteen iloista.

Olin muutama vuosi sitten tilanteessa, jossa osallistuin vaimoni kanssa kristittyjen -avioparien vertaisryhmään. Muut ryhmäläiset olivat suunnilleen samanikäisiä kuin me, kolmikymppisiä ja 2–3 lasta kotona. Kun tuli puhetta seksistä, oli hätkähdyttävää, miten muut ryhmäläiset kertoivat tuskastuneina, miten vaikeaa avioelämän aloitus oli. Kaikki kertoivat, että nuorena kristittynä saatu opetus painottui lähes kokonaan siihen, että nuoret eivät harrastaisi seksiä ennen avioliittoa. Oli surullista kuulla, miten yksipuolinen opetus oli tuonut haasteita avioliittoihin. Sitten kaikki kertoivat käyneensä aktiivisesti Kansanlähetyksen nuorisotyön tapahtumissa nuorena. Auts.

KUN YHTEISKUNNALLISESSA tai kirkollisessa keskustelussa laineet lyövät kovaan tai jokin harhaoppi vaanii nurkan takana, tulee kiusaus sanoa juuri siitä asiasta. Moneen kertaan ja kuuluvasti – että nuoret varmasti ymmärtäisivät. Vaarana on, että silloin jää sanomatta kaikki muu. 2000-luvun alussa esiaviollinen seksi oli (ja on se edelleenkin) kuuma puheenaihe, ja ilmeisesti siihen kiinnitettiin paljon huomiota opetuksessa. Nyt meillä voi olla vaarana keskittyä puhumaan Jumalan luomasta kahdesta sukupuolesta tai miehen ja naisen välisestä avioliitosta niin paljon, että unohdetaan kaikki muu, mikä on kaunista ja Luojamme käsialaa. Mutta jottei nyt vain tulisi väärinkäsitystä, haluan sanoa, että minä ja Kansanlähetyksen nuorisotyö sitoudumme sataprosenttisesti edellä mainittuun. Kannattaa tutustua Kutsuvat sitä rakkaudeksi -kirjaseen (Sley-Media 2018), jota olemme olleet tuottamassa.

NÄMÄ ASIAT OLIVAT takaraivossani, kun suunnittelimme työntekijöiden kanssa riparin seurustelu ja avioliitto -oppituntia heinäkuussa Ryttylässä. Omasta mielestäni onnistuimme melko hyvin. Puhuimme suoraan ja rehellisesti sudenkuopista, joihin voi langeta, ja todistimme omistakin haavoistamme tällä alueella. Sitten puhuimme rohkaisevasti ja positiivisesti seurustelusta, avioliitosta ja seksistä. Uskon, että kristillisen avioliiton paras apologia ei tule teologien kirjoittamista kirjoista. Nuorille vahva todistus avioliitosta on vanhempi, kristitty aviopari, joka pitää toisiaan kädestä kiinni, katsoo toisiaan pilke silmäkulmassa ja osaa puhua iloisesti aviovuoteen iloista.

Kirjoittaja on Kansanlähetyksen nuorisotyön johtaja.