Valhe-Kristukset vaihtuivat 
elävään Jeesukseen

Aila Lompola kaipasi elämäänsä merkitystä ja sisältöä. Sitä tuntui löytyvän idän uskonnoista, joogatekniikoista ja teosofiasta. Idän Kristus ei kuitenkaan tuonut rauhaa ja pelastusta.

Etsijöille ja epäilijöille Ailalla on rohkaiseva viesti: Kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti kristinuskoon. KUVA: VIRPI KURVINEN

KUVA: ISTOCKPHOTO / MADKRUBEN

Aila Lompola kaipasi elämäänsä merkitystä ja sisältöä. Sitä tuntui löytyvän idän uskonnoista, joogatekniikoista ja teosofiasta. Idän Kristus ei kuitenkaan tuonut rauhaa ja pelastusta.

Elettiin vuotta 1972. Hämeenlinnalainen Aila Lompola tuli Helsinkiin ammattikurssille ja aloitti sitten uudessa työpaikassa. Tansseissa käyminen lievitti 22-vuotiaan nuoren naisen yksinäisyyttä, mutta elämä tuntui tarkoituksettomalta. Joskus hän kävi kirkossa ja luki kristillisiä kirjoja, mutta niiden sisältö ei avautunut. 

Nuori nainen päätti ilmoittautua parapsykologian ja astrologian kursseille. Sitten hän huomasi sanomalehti-ilmoituksen, joka lupasi ilmaiseksi vinkkejä rentoutumiseen: ”Transsendenttinen mietiskely. Luonnollinen menetelmä stressin poistamiseksi. Ilmainen esitelmätilaisuus.” 

Ansa laukesi ja Aila Lompolaa vietiin.

Uuden uskonnon alttarilla

Transsendentaalisen mietiskelyn tekniikkaa (TM) mainostettiin tieteellisesti tutkittuna itsensäkehittämis- ja rentoutusmenetelmänä. Se sopisi kaikille, olipa ateisti tai minkä tahansa uskonnon kannattaja. Tekniikka neuvottaisiin maksullisessa yksityisopetuksessa. 

Nämä yliluonnolliset kokemukseni saivat minussa kuitenkin aikaiseksi sen, että aloin uskoa, että on muutakin kuin tämä fyysinen todellisuus. Aloin tavoitella mietiskelyllä Jumalaa.

Aila Lompola kertoo, että opetustilaisuuteen piti tuoda kukkia ja hedelmiä. Opetustilan alttarin yläpuolella oli intialaisen miehen kuva. Kukat ja hedelmät asetettiin alttarille. Nuori miesopettaja alkoi laulaa sanskritin kielellä. Hän selitti, että toimitus tehtäisiin kiitollisuuden osoitukseksi niille, joiden kautta perinne oli saatu.

– Minusta toimitus oli kaunis. Sitten mies antoi minulle mantran eli henkilökohtaisen sanan, jota ei saanut ilmaista muille. Myöhemmin luin jostakin, että nämä mantrat olisivat hindulaisten jumalien nimiä, Aila kertoo.

Aila suoritti mietiskelyt aamulla ja illalla töistä tultua. Se rentoutti fyysisesti, ja aluksi hän oli pirteämpi ja uutta toivoa täynnä.

Ratkaisu tarjolla ihmiskunnan ongelmiin?

TM oli Aila Lompolalle portti, joka avasi tien okkultismiin ja kirjavaan New Age -henkisyyden maailmaan. Esimerkiksi teosofia tarjosi johdonmukaisen selityksen siihen, miksi maailmassa on kärsimystä.

– Etsin elämälleni suuntaa myös selvännäkijöiltä ja kävin erilaisilla parantajilla etsimässä apua allergiaani, mutta heidän toimintansa ei minua auttanut. Minusta tuli myös innokas kasvissyöjä, Lompola kertaa muistojaan.

Mietiskely-yhdistyksen jäsenilloissa keskustelut olivat syvällisempiä kuin tanssipaikoilla. Joukossa oli pari professoriakin. Yhteiset kokoontumiset aloitettiin mietiskelyllä. Sitten juotiin yrttiteetä ja kuunneltiin esitelmä, jossa otettiin esiin jokin ihmiskunnan ongelma.

– Ratkaisu oli aina transsendenttinen mietiskely, Lompola hymähtää.

Kun mietiskely leviäisi maailmassa, muun muassa rikollisuus lakkaisi. Pääajatus oli, että ongelmat johtuivat stressistä, joka vähenisi mietiskelyn avulla. Joskus tutkisteltiin BhagavadGitaa, intialaista filosofis-uskonnollista pyhää runoelmaa. Aluksi Lompola mietiskeli omin päin lisää. Hän alkoi nähdä ja kokea hallusinaatioita, sekä pahoja että hyviä.

– Nämä yliluonnolliset kokemukseni saivat minussa kuitenkin aikaiseksi sen, että aloin uskoa, että on muutakin kuin tämä fyysinen todellisuus. Aloin tavoitella mietiskelyllä Jumalaa, Aila kertoo.

Etsijöille ja epäilijöille Ailalla on rohkaiseva viesti: Kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti kristinuskoon. KUVA: VIRPI KURVINEN

Kasvisruokavalio ja naimattomuus ihanteiksi

Aila Lompola päätyi opiskelemaan uskontotiedettä yliopistossa. Samoihin aikoihin hän kohtasi kristityn, jonka mukaan TM on saatanasta.

– Koska mietiskely oli keino saada apua ajalliseen elämääni, en ajatellutkaan luopua siitä, Lompola kertoo.

Sitten hän suuntasi parapsykologiseen seuraan. Ensimmäinen käynti oli käänteentekevä. Siitä sai alkunsa oma okkultistinen ryhmä, jonka kanssa jatkettiin tapaamisia ja vietettiin aikaa yhdessä. Osa kävi Ananda Marga -joogayhteisössä, johon Ailakin meni tutustumaan. 

TM vaihtui Ananda Marga -joogaan, joka oli askeettisempaa ja kokonaisvaltaisempaa kuin TM. Mietiskelyn lisäksi päiväohjelmaan kuului myös liikesarja eli asanoita ja puhdistautumisriittejä. Ryhmän jäsenet olivat kasvissyöjiä, ja naimattomuutta pidettiin ihanteena. Yhteisiin tapaamisiin kuului myös ylistystä.

– Seisoimme kädet koholla ja toistimme laulaen sanskritinkielistä lausetta. Harjoitimme myös hyväntekeväisyyttä, Aila kertoo ja mainitsee, että hän auttoi oman ryhmänsä kanssa vammaisia.

Johtajahahmo oli diplomi-insinööri, jolla oli selvänäköä. Se lisäsi hänen auktoriteettiaan.

Yhtenäiskulttuurin lapsi

Aila Lompola on havainnut, että kiinnostus yliluonnolliseen ja New Age -henkisyyteen on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosikymmeninä. Uushenkisyydestä on tullut osa kulttuuriam­me. Se lupaa hyvinvointia mielelle ja keholle.

– New Agen parissa minäkin uskoin, että kaikki muuttuu paremmaksi, kun ihmiskunnan tietoisuuden taso kohoaa.

Lapsena Aila Lompola eli vielä luterilaisen yhtenäiskulttuurin kulta-aikaa: hän kävi pyhäkoulussa, koulussa oli joka aamu hartaushetki, ja koulun päättäjäiset vietettiin aina kirkossa.

En tiennyt, että voisin rukoilla Jumalalta apua ja johdatusta elämääni, tai että kristinusko antaisi iloa jo tässä maanpäällisessä elämässä.

– Rippikoulussa ja lukioaikana uskonasiat kiinnostivat, mutta minulle ei selkeytynyt, kuinka tullaan uskoon, hän mainitsee.

Jossain vaiheessa Aila alkoi lukea Raamattua, koska hän tiesi sen olevan yksi pyhistä kirjoista ja kuuluvan maail­mankirjallisuuteen. Hän aloitti Vanhasta testamentista, mutta lukeminen jäi kesken aika pian. 

Opiskeluaikana Lompola keskusteli kristityn tuttavan kanssa ja jäi siihen käsitykseen, että kristinuskossa pidetään totena joitakin asioita. Totenapitäminen tai sen puute sitten ratkaisee, meneekö kuoleman jälkeen taivaaseen tai helvettiin. Kukaan ei tuolloin kertonut sisäisestä muutoksesta, jonka Jumala saa aikaiseksi, ja että Jumala itse alkaa muuttaa ihmistä.

– En tiennyt, että voisin rukoilla Jumalalta apua ja johdatusta elämääni, tai että kristinusko antaisi iloa jo tässä maanpäällisessä elämässä. Pyhästä Hengestäkään ei siihen aikaan kukaan puhunut.

”Aloin kaivata Jeesusta”

Jooga, ystäväpiiri, ihanteet ja maailmanselitykset eivät kuitenkaan tuoneet rauhaa eivätkä vastanneet Jumalan kaipuuseen. Ailalla oli myös selittämättömiä masennuksen hetkiä, vihan puuskia, riidanhalua ja hän pelkäsi pimeää.

– 26-vuotiaana, kun olin ollut TM:ssä kaksi ja puoli vuotta ja Ananda Marga -joogassa vuoden, näin uninäyn, jossa oli joogayhteisön touhuja ja spitaalinen tyttö. Ymmärsin, että tyttö olin minä. Sitten näky muuttui. Näin suuren kultaisen ristin. Sen juurella oli kolme ihmistä polvillaan. Kuulin sanat, jotka laulettiin: ”Sun Jeesus ristis juurella.” Aloin kaivata Jeesusta, Lompola todistaa.

Hän etsi Kristusta joogaopettajan luota: guru selitti, että mietiskelyn kohteena oleva Kristus oli Idän Kristus. Uskoontulon myötä Aila ymmärsi, että Jeesus itse varoitti valhe-Kristuksista.

– Etsin Kristusta myös kristosofiasta ja ruusuristiläisyydestä, mutta niiden selityksiä Kristuksesta en ymmärtänyt.

Etsintä jatkui antroposofisessa risti-yhteisössä. Antroposofisessa seminaarissa Kristus-luennolla mitätöitiin kristinusko. Tämä tapahtui juuri ennen Ailan kääntymystä kristityksi.

Valhe-Kristukset väistyvät

Valhe-Kristukset vaihtuivat aitoon ja elävään Jumalaan matkalla, jolla Aila Lompola kohtasi kristittyjä, joiden kanssa hän kävi pitkiä keskusteluja.

– Puolestani rukoiltiin ja tein uskonratkaisun. Koin sen jälkeen rauhaa, mitä en ollut ennen kokenut, ja näin asiat uudessa valossa. Raamatun sana alkoi avautua minulle. Sen jälkeen minulle oli selvää, että kristinuskosta löytyy totuus, hän sanoo.

Samana syksynä okkultistiryhmän viisi muutakin jäsentä tuli uskoon. Muut hermostuivat, kun he alkoivat puhua Jeesuksesta. Aila Lompola koki aluksi henkivaltojen painostusta ja haki apua sielunhoitajilta.

– Tunnustin sielunhoidossa okkulttiset harrastukset synniksi ja irtisanouduin niistä Jeesuksen nimessä. Okkulttiset kirjani hävitin, myös juuri ostamani antroposofiset kirjat, hän sanoo.

Mullistava totuus – pelastus armosta

Etsijöille ja epäilijöille Ailalla on rohkaiseva viesti: Kannattaa tutustua ennakkoluulottomasti kristinuskoon.

– Voit rukoilla, että Jumala johdattaa totuuteen ja kirkastaa itsensä. Rukoile, että Jeesus tulee elämäsi Herraksi. Sana lupaa, että etsivä löytää. Aloita myös lukemaan Uutta testamenttia, hän kehottaa.

Aila Lompolalle mullistava totuus on siinä, että kristinuskossa Jumala itse tarjoaa ihmiselle pelastusta armosta, eikä tuomitse meitä omien ansioidemme perusteella.

– Muissa uskonnoissa ja erilaisissa henkisyyden muodoissa ei ole pelastavaa armoa, vaan ihminen itse yrittää saavuttaa päämääriänsä omin ponnisteluin. Ne perustuvat ihmisen yritykseen pyrkiä kohti jumaluutta. Ihminen ei kuitenkaan pysty pelastamaan itseänsä. Siksi Jumala tuli Jeesuksessa ihmisten keskuuteen.

Nykyään Aila hoitaa hengellistä elämäänsä lukemalla päivittäin Raamattua ja rukoilemalla Jumalan johdatusta koko elämään.

– Käyn säännöllisesti ehtoollisjumalanpalveluksissa, raamattupiirissä ja muissa hengellisissä tilaisuuksissa, joissa saan olla yhdessä muiden kristittyjen kanssa. Kristittyjen yhteydessä virvoittuu ja vahvistuu, ja voi vaihtaa ajatuksia uskosta.

Hämeenlinnassa asuvalla eläkeläisellä on monia iloa tuottavia harrastuksia. Hän viettää miehensä kanssa aikaa Lapissa. Luonnon kau­neus puhuttelee naista voimakkaasti. 

Piditkö artikkelista? Alla olevassa videossa kerromme, miksi kristillisen median tekeminen on tärkeää.

Tilaa lehti tästä.

Lisäksi

Mitä New Age on? 

New Age -liikkeen nimi tarkoittaa suomeksi ”uutta aikakautta”: tällä viitataan koko ihmiskuntaa koskevaan, ihmisen mielessä ja tietoisuudessa tapahtuvaan muutokseen. Ilmiöstä käytetään usein myös käsitettä uushenkisyys. New Agen piirissä on haettu vaikutteita idän uskonnollisista perinteistä, kuten Transsendenttisestä Mietiskelystä (TM), ja Ananda Marga -joogasta.  

New Age-liikkeen keskeisiä uskomuksia: 

• Jumala on maailmankaikkeus ja luonnon perusvoima ja (panteismi). Ei ole persoonallista Jumalaa, kuten kristinusko opettaa. 

• Ihmisellä on jumalallinen ja puhdas sisin.

• Ihmisen oma hengellinen kokemus on ratkaiseva. Totuutta etsitään omista henkis-hengellisistä kokemuksista.

Lähteet: uskonnot.fi ja crosswalk.com