Näillä ohjeilla pidät huonon hengellisen puheen
Oletko joskus kuunnellut huonoa hengellistä puhetta? Sinäkin pystyt siihen! Ota seuraavat vinkin talteen ja katastrofi on taattu.
1. Puheen on oltava pitkä
Kun kerrankin saat suunvuoron, niin tilanne täytyy hyödyntää. Sinun ääntäsihän ihmiset ovat tulleet kuulemaan. Kuulijoiden haukotellessa tai katsellessa kellojaan pituus alkaa olla sopiva, niin että seuraavan tunnin aikana voit jo päättää puheesi.
2. Sano puheessasi kaikki
Käy puheessasi läpi koko kristinoppi. Olisi tylsää, jos syventyisit vain yhteen aiheeseen kerrallaan, kuten esimerkiksi kirkkovuoden senhetkiseen teemaan tai sinulle annetun otsikon mukaiseen sisältöön. Kuulijasi ovat varmasti kiitollisia, kun jaat heille puheessasi hengellisiä aarteita kuin liukuhihnalta.
3. Jäsennys on turhaa
Osoittaaksesi, että perinnäissäännöt eivät sinua sido, kannattaa hylätä ajatus puheen jäsentämisestä. Olisi todella vanhanaikaista, jos puheessasi olisi esimerkiksi perinteiset kolme kohtaa, jotka käyt yksi kerrallaan läpi. Älä aliarvioi kuulijoitasi! Puhe kannattaa tiivistää 76 teologisesti seikkaperäiseen pointtiin. Pointtien ei tarvitse liittyä mitenkään toisiinsa.
4. Raamatunkohtia ei voi olla liikaa
Osoita oma raamatuntuntemuksesi ja korkea pyhityksen tasosi viljelemällä runsaasti raamatunlauseita puheesi lomassa. Puhehan ei millään voi perustua vain yhteen kohtaan, vaan puhuja tarvitsee niitä paljon!
Tärkeää on irrottaa kohdat alkuperäisestä kontekstistaan. Kohtia voi myös liittää mielivaltaisesti toisiinsa. Raamatunpaikkoihin ei pidä keskittyä, vaan niiden tarkoitus on vain kuljettaa puhettasi eteenpäin. Paljon raamatunkohtia käyttämällä tavoitat puheessasi oikeanlaisen hengellisen tunnelman (lisää tästä kohdassa 6).
5. Älä valmistele puhetta etukäteen
Kuten hyvin tiedämme, ei pidä sammuttaa Pyhää Henkeä. Näin ollen puhetta ei saa valmistella etukäteen, sillä muuten Henki ei pääse ääneen – hänhän ei vaikuta vielä puheen valmisteluvaiheessa.
Jeesus itse sanoo: ”…älkää olko huolissanne siitä, miten tai mitä puhuisitte, sillä teille annetaan tuona hetkenä sanat, jotka teidän tulee puhua.” (Matt. 10:19 b) Parhaat eksegeetit ovat osoittaneet, että kohta liittyy kontekstistaan huolimatta nimenomaan seurapuheiden pitämiseen, eikä esimerkiksi kristittyjen vainoihin, kuten asiayhteys väittää.
6. Muista kaanaan kieli
Jotta kuulijasi ymmärtäisivät, miten syvällä sisällä olet kristillisessä kielipelissä, sinun kannattaa käyttää perinteistä kristillistä fraseologiaa. Näin kaikki näkevät, että vaikka olet maailmassa, et ole maailmasta. Vaikeita kristillisiä sanoja ei pidä selittää tai avata, ettei niiden teho katoaisi.
Hyviä käsitteitä kuulijoiden vieraannuttamiseksi ovat esimerkiksi Jumalan karitsa, Siion, lunastus, autuas, Pentateukki tai valtasuuruus. Oman herätysliikkeen laulukirjasta voi myös lainata sopivia sanoja tai miksei kokonaisia säkeistöjä! Näin kirkkoon eksynyt ulkopuolinen myös varmasti pysyy ulkopuolella.
7. Suuntaa puhe muille kuin läsnä oleville
Jotta et suututtaisi kuulijoita ja joutuisi vastaamaan heidän kiusallisiin kysymyksiinsä jälkikäteen, kohdista puheesi kärki muihin kuin läsnä oleviin.
Esimerkiksi lain julistus voidaan kohdistaa sellaisiin synteihin, joita ei esiinny läsnä olevan seurakunnan parissa. Hengellinen puhe on myös täydellinen paikka kirkkopolitiikkaa varten. Näin vahvistat entisestään ”me vastaan muut” -asetelmaa. Varsinainen klassikko herätyskristillisissä piireissä on kritisoida puheessa kansankirkon pappeja luopumuksesta.
8. Älä annostele hengellistä antia liikaa
Kuulijoiden päivä voi mennä pilalle, jos puheessa heitä muistutetaan esimerkiksi synnistä tai kuolemasta tai joistain hengellisistä asioista. Puheessa kannattaa siis keskittyä kaikkeen kivaan ja kilttiin, kuten taivaan lintuihin ja kedon kukkiin, tasa-arvoon ja rakkauteen. Ollaan ihmisiä toisillemme.
9. Kylvä harhaoppia sinne tänne
Hyvä nyrkkisääntö on: yksi uusi harhaoppi per puhe. Klassikkoja ovat lain ja evankeliumin sekoittaminen, menestysteologia tai kristologiset harhat. Pieni areiolaisuus tai pelagiolaisuus piristää puhetta kuin puhetta, mutta uusien harhaoppien suhteen vain taivas on rajana!
Vältä hyviä raamatunselitysteoksia tai Tunnustuskirjoja puheesi valmistelussa. Sen sijaan keksi tutuille raamatunkohdille omasta päästäsi jokin aivan uusi tulkinta, joka poikkeaa siitä, mitä Kristuksen kirkko on vuosituhansia opettanut. Noudata raamatullista periaatetta: ”Teille on opetettu… mutta minä sanon teille.”
10. Unohda kuulijat
Sinä puhujana määräät, millaisen puheen pidät. Kuulijoiden täytyy siis olla kiitollisia siitä, mitä heille tarjoat. Kuulijoiden ikä tai tiedon taso ei saa mitenkään vaikuttaa puheesi sisältöön tai tyyliin.
Vaikka puheesi olisi myöhäisessä iltatilaisuudessa, se saa silti olla pitkä ja tylsä. Myös apostoli Paavali puhui niin, että nuorukainen nukahti ja putosi ikkunasta (Apt. 20:9). Tätä esikuvaa sinäkin voit noudattaa.
11. Puhu epäselvällä äänellä
Täydellisen huonon puheen kruunaa epäselvä puhetapa. Muminan tehoa voidaan lisätä käyttämällä kehnoa äänentoistojärjestelmää.
Jos näiden ohjeiden jälkeenkin tuntuu vaikealta saada huono puhe aikaiseksi, niin ei hätää. Uusimman tekniikan ansiosta Saarnageneraattori 2.0 voi muotoilla puheen puolestasi. Käy tutustumassa tähän tekniikan ihmeeseen tästä linkistä.