Jeesuksen roolia näyttelevä Lauri Mattila: ”Epäilin, rakastaako Jumala minuakin”

Lauri Mattila näyttelee pääsiäisnäytelmässä Jeesusta. Hän on valmistautunut rooliin rukoilemalla ja kasvattamalla parran. – Minun kuvani Jeesuksesta on rakastava, ja haluaisin tuoda sitä esiin roolin kautta.
Lauri Mattila istuu ikkunan äärellä.

Lauri Mattila näyttelee Jeesuksen roolia Lohjan Vivamon Raamattukylän pääsiäisnäytelmässä. Hän on näytellyt vuodesta 2008 lähtien. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

– Jeesuksen rooli on minulle huikea haaste ja mahdollisuus. Olen ollut mukana pääsiäisnäytelmässä vuodesta 2015 lähtien. Näyttelin aiemmin kiusaajan roolia, joten voidaan kai puhua aikamoisesta ylennyksestä, Lauri Mattila vitsailee.

Kun häntä pyydettiin Jeesuksen rooliin alkuvuodesta, hän oli ensin hiukan hämmästynyt, koska hänen ulkonäkönsä ei vastaa perinteistä kuvaa parrakkaasta ja pitkähiuksisesta Jeesuksesta.  Suurimmat kamppailut näyttelijä on kuitenkin käynyt siinä, miten hän voisi näytellä Vapahtajan persoonaa.

– Parhainkaan roolisuoritukseni ei olisi kuin varjo Jeesuksesta. Miten minä voisin näytellä täydellistä rakkautta ja hyvyyttä? Olen tullut siihen tulokseen, etten voi eikä minun tarvitsekaan olla täydellinen Jeesus. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, joten meissä jokaisessa on pieni pala häntä.

Lauri on valmistautunut rooliin rukoilemalla, keskustelemalla muiden Jeesusta näytelleiden kanssa ja katsomalla The Chosen -sarjaa. Lisäksi hän on kasvattanut parran. Työtä on tehty paljon myös Vivamon Raamattukylän ohjaaja Matias Nymanin kanssa.

– Minun kuvani Jeesuksesta on rakastava, ja haluaisin tuoda sitä esiin roolin kautta. Olen rukoillut paljon, sillä ilman Jeesusta en voisi näytellä häntä.

Lauri Mattila, 28

  • musiikkityön koordinaattori Verkosto-seurakuntayhteisössä.
  • tekee musiikkia artistinimellä Lauri Mikael. Gospelalbumi ”Taivaassa” julkaistiin syksyllä 2022.
  • näyttelee Vivamon Raamattukylässä. Hänen tuorein roolinsa on Jeesus Ihmisen Poika -pääsiäisnäytelmässä.
  • koulutukseltaan sairaanhoitaja, opiskelee parhaillaan musiikkiterapeutiksi.
  • asuu Helsingissä.

Jumala ei ole kaukana kärsivää

Lauri Mattila kokee, että rooli on avannut hänelle uusia näkökulmia ja syventänyt hänen suhdettaan Jeesukseen. Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee Jeesuksen kovilta tuntuvat sanat kavaltaja Juudaksesta: ”Ihmisen Poika lähtee pois juuri niin kuin kirjoituksissa hänestä sanotaan, mutta voi sitä, josta tulee Ihmisen Pojan kavaltaja! Sille ihmiselle olisi parempi, ettei hän olisi syntynytkään.” (Mark. 14:21)

Olisi kamala ajatus, jos Jumala todella ajattelisi, että jonkun ihmisen syntymä oli virhe, Lauri huomauttaa. Nyt hän kuitenkin kuulee Jeesuksen sanoissa vihan sijaan surua ja sääliä Juudasta kohtaan, joka joutuisi kulkemaan vaikean tien. Jeesus siis tuollakin hetkellä rakasti Juudasta, vaikka tämä kavalsi hänet.

Myös Jeesuksen ­rukoustaistelu Getsemanessa koskettaa näyttelijää. Jeesus rukoilee Jumalaa moneen kertaan ahdistuksen ja kauhun vallassa lähestyvän kärsimyksen ja kuoleman edessä: ”Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois. Ei kuitenkaan minun tahtoni mukaan vaan sinun.” (Mark. 14:36)

– Meistäkin voi joskus tuntua, että ahdingon keskellä Jumala on kaukainen eikä vastaa, mutta hän on koko ajan meidän rinnallamme ja vahvistaa meitä niin kuin hän vahvisti Jeesusta, joka teki Jumalan tahdon (Luuk. 22:43).

Lauri toivoo, että näytelmä voisi vahvistaa katsojaa uskossa.

Jeesuksen ristinkuolema on meille tuttua, mutta kun sen näkee omien silmiensä edessä, se voi koskettaa sydäntä.

– Jeesuksen ristinkuolema on meille tuttua, mutta kun sen näkee omien silmiensä edessä, se voi koskettaa sydäntä. Jeesus oli valmis kulkemaan ristin tien, koska hän rakasti meitä niin paljon.

Ihmisarvo on teoista riippumaton

Jumalan rakkaus ei ole ollut Lauri Mattilallekaan aina selvää.

– Sukuni on vahvasti uskossa, ja olen aina uskonut, että Jumala on olemassa. Nuorempana kuitenkin epäilin, rakastaako hän minuakin.

Vuonna 2016 Lauri koki uudistumisen uskossa armeija-aikanaan.

– Silloin tajusin, että Jumala on ollut koko ajan lähellä ja rakastanut minua, mutta minä en ole avannut sydäntäni hänelle. Rukoilin: ”Jeesus, haluan seurata sinua”.

Pian sen jälkeen Laurin elämässä alkoi rytistä. Ilman Jumalaa hän ei olisi selvinnyt. Ensimmäisenä petti terveys, sitten ylpeys koki kolauksen. Mutta pahin menetys oli kuitenkin vielä edessä.

Laurilla oli todettu kolmevuotiaana reuma. Se olisi ollut syy saada vapautus armeijasta, mutta nuorelle miehelle oli kunnia-asia puolustaa omaa isänmaataan.

Lopetin reumalääkityksen kaksi vuotta ennen intin alkamista, jotta pääsin sinne. Se ei ollut hyvä idea.

– Lopetin reumalääkityksen kaksi vuotta ennen intin alkamista, jotta pääsin sinne. Se ei ollut hyvä idea. Menin armeijassa huonoon kuntoon, ja nilkkani meni rikki.

Lauri joutui nilkan hajoamisen seurauksen leikkausjonoon ja armeija keskeytyi. Hänestä tuntui siltä, että hän olisi pettänyt läheisensä.

– Olin ajatellut, että arvoni riippuu siitä, mitä teen ja mihin kykenen. Jumalan kanssa arvoni on pysyvä.

Lopulta armeijakin tuli käytyä loppuun.

Lauri Mattila istuu ikkunan äärellä.
Kun Lauri Mattila tuli uskoon, hänen elämässään alkoi rytistä. Ilman Jumalaa hän ei olisi selvinnyt. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Äidin rakas poika

Vain kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Lauri Mattila oli saanut armeijasta lähtöpassit, hänen äitinsä menehtyi äkillisesti sairaskohtaukseen. Lauri oli silloin isänsä luona.

– Pitkään syyttelin itseäni siitä, että jos olisin ollut kotona, olisin ehkä voinut auttaa äitiä.

Jälkikäteen hän on kiitollinen siitä, että armeijan keskeytymisen myötä hän sai kaksi viikkoa ylimääräistä aikaa äitinsä kanssa. Häntä myös lohduttaa se, että äidin ja pojan viimeinen keskustelu oli lämmin.

– Juttelimme edeltävänä iltana pääsiäisnäytelmästä ja kohtauksesta, jossa Jeesus kysyy Pietarilta kolme kertaa: ”Olenko minä sinulle rakas?” (Joh. 21) Kysyin samaa äidiltäni, ja hän vastasi siihen Pietarin sanoin: ”Sinä tiedät, että olet minulle rakas.”

Lauri kokee, että hänet riisuttiin täysin omista voimista ja inhimillistä tukipilareista.

– Jumalasta tuli elämäni turva. Hän on tukenut ja eheyttänyt rikkinäistä sydäntäni.

Lisäksi

Verkoston musiikkityön koordinaattori on unelmatyössään

Lauri Mattila seisoo krusifiksin alttarin edustalla.
Lauri Mattila toimii Verkoston musiikkityön koordinaattorina. Yhteisö kokoontuu Munkkiniemen, Pihlajanmäen ja Espoonlahden kirkossa. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Musiikki oli Lauri Mattilan ja hänen äitinsä yhteinen juttu. Äidin kuoleman jälkeen Laurin oli kuitenkin vaikea nauttia musiikista – niin kipeää se teki äidin muiston vuoksi.

Pikkuhiljaa musiikista tuli keino käsitellä surua. Viime syksynä Lauri julkaisi debyttialbuminsa Taivaassa artistinimellä Lauri Mikael. Albumin nimikkokappale on omistettu äidille.

– Äiti on nyt paremmassa paikassa, ja näemme vielä.

Musiikillaan Lauri toivoo rohkaisevansa ja lohduttavansa muitakin. Kappaleet ovat elämänmakuisia ja kertovat Jumalan rakkaudesta.

Jos yksikin ihminen löytää musiikkini kautta Jeesuksen luo, olen tyytyväinen.

– Riitämme sellaisina kuin olemme. Meidän heikkoudessamme Jumalan voima tulee täydelliseksi. Jos yksikin ihminen löytää musiikkini kautta Jeesuksen luo, olen tyytyväinen.

Sakari Heikkilän suuret saappaat

Musiikki on Lauri Mattilalle paitsi harrastus myös työ. Hänet valittiin pari vuotta sitten Verkosto-seurakuntayhteisön musiikkityön koordinaattoriksi ja Sakari Heikkilän työn jatkajaksi. Saappaat ovat isot, mutta Lauri ajattelee, ettei hänen tarvitsekaan olla uusi Sakari Heikkilä vaan oma itsensä.

– Koen, että minun vahvuuteni on ihmisten kohtaaminen. Työssäni en ole esiintymässä vaan palvelemassa seurakuntaa johdattamalla sitä yhteiseen rukoukseen ja ylistykseen musiikin kautta.

Musiikkityön koordinaattori vastaa vapaaehtoisista koostuvasta Verkosto Kollektiivi -musiikkitiimistä. Lauri on ollut mukana tiimissä vuodesta 2018 lähtien. Kun hän kuuli, että Sakari Heikkilä olisi jäämässä tehtävästä pois, hän ei arvannut, että hänestä voisi tulla työn jatkaja.

– Kutsun itseäni valemuusikoksi, koska minulla ei ole alan koulutusta.

Lauri työskenteli tuohon aikaan sairaanhoitajana silmäpoliklinikan päivystyksessä. Verkoston silloinen toiminnanjohtaja Marko Huhtala kuuli miehen tekemän kappaleen radiossa ja tiedusteli, aikooko tämä hakea tehtävään. Lauri kiisti. Hiukan myöhemmin myös Sakari Heikkilä kysyi samaa asiaa.

– Rohkaistuin hakemaan tehtävään, vaikka pelkäsin epäonnistumista. Tulin siihen tulokseen, että jos en edes yrittäisi mennä kohti unelmiani, olisin jo epäonnistunut.

Lauri pitää itseään elävänä esimerkkinä Jumalan johdatuksesta ja kutsusta. Jumala varustaa ja kasvattaa tehtävään. Ihmisen ei tarvitse olla valmis tai täydellinen.

– Olen unelmatyössäni. Tässä yhdistyvät musiikki ja seurakunnan palveleminen.

Piditkö lukemastasi? Tilaa Uusi Tie tästä ja olet mukana tekemässä kristillistä mediaa!