Kolme Misjons­sambandetin johtajaa eroaa kirkosta

Yhden Pohjoismaiden vanhimman ja suurimman luterilaisen lähetysjärjestön Norjan Misjonssambandetin (Norsk Luthersk Misjonssamband, NLM) kolme johtajaa eroaa Norjan luterilaisesta kirkosta.

RGB_kolmosuutinen_Silje-Maseide-Utsyn
Kolme NLM:n kuvassa olevista johtajasta on eronnut Norjan luterilaisesta kirkosta. Loput heistä jäävät kirkkoon. Kuvassa vasemmalta Lars Gaute Jøssang, Øyvind Åsland, Espen Ottosen, Håvard Måseide, Hjalmar Bø ja Øystein Engås. Kuva: Silje Måseide, Utsyn

 

Yhden Pohjoismaiden vanhimman ja suurimman luterilaisen lähetysjärjestön Norjan Misjonssambandetin (Norsk Luthersk Misjonssamband, NLM) kolme johtajaa eroaa Norjan luterilaisesta kirkosta.

NLM:n hallituksen varapuheenjohtaja Håvard Måseide on jo eronnut. Kotimaisen työn johtaja Øystein Engås ja lähetysjohtaja Øyvind Åsland ovat ilmoittaneet eroavansa näinä päivinä. Kaikki kolme ovat liittymässä Misjonssambandetin perustamaan omaan NLM-kirkkokuntaan (NLM trossamfunn). Käytännössä oma kirkkokunta on olemassa vain muodollisesti paperilla. Sillä ei ole toimintaa eikä työntekijöitä. Misjonsambandet-järjestöllä on jo vuosia ollut omia seurakuntia perustavaa toimintaa. Niissä on käytössä kaste ja ehtoollinen, ja niissä vietetään jumalanpalveluksia.

Vain pieni osa jättänyt kirkon

Toistaiseksi NLM kirkkokuntaan kuuluu vain noin 200 jäsentä. Johtajista eivät myöskään kaikki ole jättäneet kirkkoa. Esimerkiksi hallituksen puheenjohtaja Lars Gaute Jøssang, ulkomaisen työn johtaja Hjalmar Bø ja tiedotusjohtaja Espen Ottosen ovat edelleen Norjan kirkon jäseniä. Lähetysjohtaja Åsland pitää hyvänä sitä, että järjestössä ajatellaan eri tavoin kirkkoon kuulumisesta. Hän ei näe asiassa minkäänlaista ristiriitaa. Utsyn-lehdelle antamassaan haastattelussa hän korostaa ymmärtävänsä niitä, jotka jäävät kirkkoon.

”Ymmärrän halun olla avuksi ja tueksi hyville papeille ja maallikoille kirkossa. On monia esimerkkejä, jotka osoittavat, että yhteistyö tällaisten tahojen kanssa antaa mahdollisuuden päästä pitkälle, varsinkin nuorisotyössä. Samalla ei saa vähätellä sen vakavuutta, mitä Norjan kirkossa nyt tapahtuu.”

Homokysymys hajottaa kirkon

Kysymys samaa sukupuolta olevien avioliittoon vihkimisestä on käytännössä se kysymys, joka on saanut osan johtajista jättämään kirkon juuri nyt. Tällaista vihkimistä ei Norjan kirkossa vielä ole, mutta juuri pidettyjen kirkolliskokousvaalien tuloksen valossa se on lähivuosina varmuudella tulossa. Vaaleissa liberaalit ryhmittyvät saivat Norjan kirkossa ylivoimaisen voiton. Misjonssambandet otti jo vuonna 2007 marraskuussa selkeän irtioton Norjan luterilaisesta kirkosta, kun kirkolliskokous oli avannut mahdollisuuden homosuhteissa eläville papeille toimia kirkossa.

Misjonssambandet on historiansa aikana tehnyt lähetystyötä ja paikallisesti yhteistyötä joidenkin suomalaisten lähetysjärjestöjen, kuten Kylväjän ja Kansanlähetyksen kanssa, esimerkiksi Etiopiassa, Japanissa ja Mongoliassa.