”Jeesus syntyi, ettei kukaan kuolis ikuisuudeksi”

Joulu on jo lähellä. Mutta mitä lapset tietävät sen tutuista, kristillisistä käsitteistä. Neljä alakoululaista, Matias, Lumi, Elias ja Aimi vastaavat kysymyksiin. Isto-vaari Pihkala pohtii Joulua heidän kanssaan.

n Aimi, Matias, Lumi ja Elias kuuntelevat joulun sanomaa. Isto-vaari osaakin kertoa sen lapsille herkullisesti. KUVA: Philippe Gueissaz

n Aimi, Matias, Lumi ja Elias kuuntelevat joulun sanomaa. Isto-vaari osaakin kertoa sen lapsille herkullisesti. KUVA: Philippe Gueissaz
n Aimi, Matias, Lumi ja Elias kuuntelevat joulun sanomaa. Isto-vaari osaakin kertoa sen lapsille herkullisesti. KUVA: Philippe Gueissaz

Joulu on jo lähellä. Mutta mitä lapset tietävät sen tutuista, kristillisistä käsitteistä. Neljä alakoululaista, Matias, Lumi, Elias ja Aimi vastaavat kysymyksiin. Isto-vaari Pihkala pohtii Joulua heidän kanssaan.

Koulunsa aloittaneet lapset ovat nykyisin rohkeita ja luottavaisia. Yksikään neljästä haastatellusta ei epäröinyt vastata heille esitettyihin jouluisiin kysymyksiin.

Pieni Aimi päätteli sormilla laskien Jeesuksen syntymäajan omasta syntymästään käsin ja Elias toivoi, että Jeesus muuttaisi heidän takapihalleen asumaan. Lumi halusi antaa Jeesukselle ihanimman lahjan, jonka keksi: patsaskeijun. Harkitseva Matias puolestaan mietti, että Jeesus ehkä tykkäisi laulaa, joten hän voisi ilahtua mikrofonista ja kaiuttimista.

Isto-vaaria hymyilytti lasten vastaukset. Kun hän alkaa tarinoida, huoneeseen laskeutuu hiljaisuus. Lapset nauliintuvat kuuntelemaan jännittävää ja polveilevaa kerrontaa joulun tapahtumista.

Mutta ensiksi kysymykset ja lasten vastaukset:

Mikä on Betlehemin tähti?

Matias: No, se on Galapagos-
saarten muotoinen tähti.

Lumi: Betlehemin laulajatähti.

Elias: Sehän on se tähtilaulaja
Betlehemistä.

Aimi: Se voi olla aurinko.

Keitä olivat Itämaan Tietäjät?

Matias: Niitä oli kolme. Yhden nimi oli Johannes. Ne kulki Jeesus-vauvan luokse.

Lumi: Etsijäporukka, joka etsi kultaista lumilinnaa.

Elias: Tummaihoisia ihmisiä, jotka tietävät kaikkea kivaa. Niitten nimet oli Pertti ja Nertti.

Aimi: Ne pojat sieltä vieraalta maalta. En muista niiden nimiä, mutta joku alkoi A:lla ja joku D:llä.

Kenen syntymäpäivää jouluna vietetään?

Matias: Jeesuksen ja minun.

Lumi: Minun ja mun opettajan.

Elias: Kaverini Lumin.

Aimi: Jeesuksen.

Mitä paimenet tekivät jouluyönä?

Matias: Ne paimensi lampaita ja näki taivaalla enkelin.

Lumi: Paimensi lampaita.

Elias: Karkasivat kotoa hoitamaan lampaita. Ja sitten ne meni katsomaan, kun Jumala syntyi.

Aimi: Yksi lammas oli hävinnyt ja se yksi paimen jätti kaikki muut lampaat ja meni etsimään sitä joka hävisi. Jeesuksen avulla se löysi sen.

Minkälaiseen paikkaan Jeesus-lapsi syntyi?

Eräs Jumalan arvokkaimpia lahjoja ihmisille on Raamattu. Siitä on tehty versioita myös lapsille. Kuva Lapsen kertomusraamatusta (Kustannus Oy Uusi Tie 2009). KUVA: SEKL
Eräs Jumalan arvokkaimpia lahjoja ihmisille on Raamattu. Siitä on tehty versioita myös lapsille. Kuva Lapsen kertomusraamatusta (Kustannus Oy Uusi Tie 2009). KUVA: SEKL

Matias: Egyptiin, Saharan autio-
maahan, lehmien latoon, peh-
meisiin heiniin.

Lumi: Latoon.

Elias: Todennäköisesti johonkin
pieneen mökkiin.

Aimi: Israeliin, Betlehemiin. Maatilalle, sinne missä eläimet on. Ja se nainen nukkui hei-nissä.

Kuka se Jeesus-lapsi oikein oli?

Matias: Jeesus-lapsi oli Jumala.

Lumi: Joosefin lapsi.

Elias: Sellainen lapsi, joka tykkäsi asioista, joista kaikki lapset tykkää niin kuin syömisestä ja laiskottelusta. Ne on minunkin lemppareita.

Aimi: Hän oli Jumala.

Kuinka kauan siitä on aikaa kun Jeesus syntyi?

Matias: 2000 vuotta.

Lumi: Sata vuotta sitten.

Elias: No tämähän kerrotaan jo Raamatussa. Hän syntyi satoja miljoonia vuosia sitten.

Aimi: Jos ajattelis, milloin mä synnyin, niin siitä jos laskis niin olis varmaan 50 vuotta sitten.

Missä Jeesus nykyisin asuu?

Matias: Taivaassa, koska se on jo kuollut ja neljäntenä päivänä
herännyt henkiin.

Lumi: Taivaassa. Jeesus nimit-
täin kuoli ja nousi eloon ja siitä
taivaaseen.

Elias: Taivaassa. Siellä on sen oikea koti.

Aimi: Meidän sydämessä.

Miksi Jeesus syntyi tänne maailmaan?

Matias: Koska enkeli Gabriel sanoi Eevalle, että sen pitää synnyttää yks tärkeä lapsi. Se lapsi nimittäin loi koko maailman ja synnytti ihmiset.

Lumi: Siksi, että se pystyis luomaan kaikki ja pystyis myös auttamaan koko maailmaa, kaikkia
ihmisiä.

Elias: Valvoakseen meitä. Ja luodakseen luonnon, kasvit ja
ihmiset, yön ja päivän, avaruuden ja avaruusoliot.

Aimi: Se syntyi sitä varten, että se syöttäis iloa ja tekis niin, että kukaan ei kuole ikuisuudeks. Jos Jeesusta ei olis, olis ihan pimeää.

Mitä haluaisit antaa Jeesukselle joululahjaksi?

Matias: Helistimen. Ja mikrofonin ja kaiuttimet, jos Jeesus vaikka tykkäisi isompana laulaa.

Lumi: Semmosen ihanan patsaskeijun. Keijuthan on Jeesuksuksen sanansaattajia.

Elias: Rakentaisin Jeesukselle oman talon meidän takapihalle, koska haluaisin asua sen lähellä.

Aimi: Rakkauden ja elämän.

KUVA: Philippe Gueissaz
KUVA: Philippe Gueissaz

LASTEN VASTAUKSET olivat Isto-vaarin mielestä erinomaisen hauskoja ja aitoja. Näin hän heitä kommentoi:

Betlehemin tähti onkin ihmeellinen tähti! Sitä ihmettelevät tiedemiehet vieläkin, vaikka se ilmestyi taivaalle jo yli kaksituhatta vuotta sitten. Se oli siitä erikoinen, että se johdatteli tietäjiä liikkumalla heidän edellään kohti Betlehemin kylää. Kauan sitten tietäjilläkään ei ollut kunnon karttoja tai navigaattoreita. Siksi Jumala antoi tuon tähden neuvomaan tietä Jeesuksen syntymäpaikalle.

Lumi ja Elias ovat oikeassa siinä, että kyllä musiikki ja tähti liittyivät toisiinsa Betlehemissäkin. Siellähän oli suuri konsertti, jossa enkelit lauloivat kunniaa Jeesukselle ja yleisönä oli ainakin iso joukko paimenia. Jeesus oli se varsinainen sankari, mutta kun hän oli silloin vielä aivan pieni, niin ei hän varmaankaan siellä laulellut. Olisipa ollut jännää olla silloin tuossa enkelikonsertissa mukana.”
”MATIAS tiesi aivan oikein, että itämaan tietäjiä oli kolme. Heidän oikeat nimet ovat tainneet kaikilta jo unohtua. Tietäjiksi heitä kutsuttiin, koska he ymmärsivät seurata sitä liikkuvaa tähteä Betlehemiin. He olivat myös rikkaita, koska antoivat Jeesus-lapselle hyvin arvokkaita syntymäpäivälahjoja. Jostakin idän valtakunnasta he olivat matkaan lähteneet, se on varmaa. Ja kameleilla he tulivat. Varmaan heillä oli apulaisiakin mukanaan. Jos olisivat tulleet kaukaa lännestä, olisi heidän pitänyt kulkea laivalla. Sillä suunnallahan oli Välimeri.”

”Isto-vaarin tarinat on ihankaikkein parasta!” -ELIAS

”AIMI ja Matias tiesivät, että jouluna vietetään Jeesuksen syntymäpäivää. Se on tietenkin myös kaikkien muiden jouluna syntyneiden syntymäpäivä. Tuon päivän erikoinen nimi, joulu, johtuu siitä, että silloin vietetään koko maailmassa ennen kaikkea Jeesuksen syntymäjuhlaa. Mutta miksi sen päivän nimeksi on laitettu joulu, sitä minäkään en tarkkaan tiedä. Ymmärtäisin paremmin, jos sanottaisiin vain, että se on Jeesuksen synnyinjuhlan päivä. Ehkä sillä joululla tarkoitetaan hieman pidempää aikaa, koska joulua vietetään monta päivää.”

”JOULUYÖNÄ paimenet olivat töissä. Paimentaminen on vuorotyötä. Päivällä lampaat syövät niityillä, mutta yöksi ne pitää viedä aitaukseen turvaan, etteivät sudet ja muut pedot hätistä niitä. Iltaisin paimenet laskevat aitauksen portilla, ovatko kaikki lampaat tallella. Aimi tiesi, että jos niistä yksikin puuttuu, tulee paimenille hätä etsiä se ennen kuin tulee ihan pimeää.

Jouluyönä kuitenkin kaikki lampaat oli saatu turvaan ja paimenet lepäsivät nuotiotulilla ja vartioivat lampaita. Silloin ilmestyi se kirkas enkelikuoro, joka lauloi ilosanomaa Jeesuksen syntymästä. Paimenet sen heti näkivät, koska he olivat laumansa kanssa ihan Betlehemin kylän vieressä. He ilahtuivat valtavasti ja menivät onnittelemaan ja tervehtimään Jeesusta. Varmaan ne lampaatkin heräsivät, mutta kyllä niistä pidettiin huolta samalla kun enkelien laulu kaikui taivaalla.”

”AIMIN vastaus Jeesuksen syntymäpaikasta oli hyvin kaunis. Betlehem oli pieni maaseutukylä, johon joka vuosi tuli muutamina päivinä vieraita majoittumaan. Tällä kertaa aivan erityisen paljon, koska siellä kaikkien Joosefin sukulaisten piti tehdä veroilmoitus. Joosef ei voinut varata sieltä ajoissa majoitusta – ei siihen aikaan vielä ollut puhelimia eikä nettiä.

Joosef ja Maria tulivat Betlehemiin myöhään illalla. Kaikki paikat olivat silloin asukkaita täynnä. Onneksi heille löytyi yöpaikka eläinten tallista, jossa oli pehmusteeksi heiniä. Siellä syntyi Jeesus-vauva ja sai nukkumapaikakseen seimen. Seimi on sellainen syöttöpöytä tai kaukalo, josta aasit, lampaat ja hevoset söivät heiniä niin, ettei niiden tarvinnut kurkotella syötävää ihan maasta asti. Oli hyvä, ettei vauvan tarvinnut olla lattialla. Siellä ei olisi ollut kovin turvallista eläinten joukossa.”

”ANNOITTEPA hyviä vastauksia siitä, kuka Jeesus oli. Jeesus kasvoi ihan pikkuvauvasta alkaen aikuiseksi samalla tavalla kuin kuka tahansa ihminen. Hänellä oli hyvä, tavallinen lapsuus. Nuorena poikana hänestä tuli apumies Joosefille, jonka ammatti oli rakentaja. Vasta aikuisena hän aloitti sen tehtävän, jota varten hän oli tullut maailmaan. Jeesus syntyi Maria-äidin ja Pyhän Hengen kautta ja siksi hän oli myös Jumala – Jumalan poika. Hän oli ihminen ja Jumala yhtä aikaa. Eikö olekin ihmeellinen asia. Sen takia Jeesus teki monenlaisia ihmeitä ja paransi sairaita ja kuunteli ihmisten rukouksia ja huolia.”

”AIKA ja sen kuluminen on vaikea asia. Välillä se tuntuu menevän nopeasti ja toisinaan se ei kulu ollenkaan ja on ikävä odottaa. Ei aikaa oikein voi ymmärtää kunnolla. Sen takia on olemassa kalenterit, josta voi katsoa kuinka monta vuotta on kulunut Jeesuksen syntymästä. Kalenterissa on nyt vuosiluku 2015. Niin monta vuotta on tuosta ensimmäisestä joulusta. Matias osui aika lähelle.”

”JEESUS opetti ihmisille tosi tärkeitä asioita, mutta hänet ristiinnaulittiin Jerusalemissa ja hän kuoli. Jeesus ei kuitenkaan jäänyt hautaan, vaan Jumala herätti hänet kuolleista. Opetuslapset näkivät, että hauta oli tyhjä ja sitten Jeesus ilmestyi heille ja viidellesadalle muulle eri paikoissa neljänkymmenen päivän aikana. Sitten Jeesus nousi heidän katsellessaan taivaaseen.

Jeesus on nyt Jumalan luona ja valmistelee meille sinne asuinsijoja. Sinne mekin saamme mennä sen jälkeen kun kuolemme. On tärkeää tietää, että Jeesus on koko ajan lähellä Sinua ja asuu sydämessäsi, aivan niin kuin Aimi tiesikin.”

”JEESUS tuli maailmaan sovittamaan kaikkien ihmisten synnit. Ihmiset eivät itse osaa ja voi sitä tehdä. Kun Jeesus sitten ristin kuolemalla ne synnit sovitti, niin nyt hän voi jakaa anteeksiantamusta kaikille, jotka vain hänestä kuulevat. Sillä tavalla hän tuo iloa ja valoa maailmaan. Kyllä hän myös ylläpitää luontoa ja kaikkea hyvää, koska aikojen alussa hän loi kaiken sen meitä ihmisiä varten. Jeesus on meille kaikkein tärkein asia.”

”HUOMAAN, että haluatte muistaa Jeesusta kaikkein parhailla lahjoilla mitä vain keksiä saatatte. Kun Jeesus vielä oli näkyvästi täällä maan päällä hän varmasti pienenä leikki monenlaisilla leluilla. Helistimillä, puuhevosilla ja kaikenlaisilla, mitä Joosef hänelle teki. Saattaapa olla, että hänellä oli jonkinlaisia soittopelejäkin, huilu tai torvi. Nyt Jeesus on kuitenkin Taivaassa ja siellä häneltä ei puutu kerrassaan mitään tavaraa. Kaikkein eniten Jeesus haluaa sitä, että me rakastamme häntä ja uskomme, että hän rakastaa meitä. Koko ajan me saamme vastaanottaa häneltä lahjoja, vaikka emme aina edes huomaa sitä. Häneltä olemme saaneet äidin ja isän, kodin ja jokapäiväisen ruokamme ja kaiken hyvän.”