Viisikymmentä vuotta hämmästyttävää kasvua

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys vietti viime viikonvaihteessa 50-vuotisjuhlapäiviä Ryttylässä. Ne muutamat ihmiset, jotka kokoontuivat Helsingissä 29. päivänä toukokuuta vuonna 1967 perustamaan Kansanlähetystä, eivät voineet millään tietää, miten yhteiskunta, kirkko ja maailma muuttuisivat seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana. Oli ainoastaan Raamattuun perustuva näky, jonka mukaan haluttiin lähteä liikkeelle ja tehdä työtä. On mielenkiintoista ajatella, mitä puolen vuosisadan aikana…

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys vietti viime viikonvaihteessa 50-vuotisjuhlapäiviä Ryttylässä. Ne muutamat ihmiset, jotka kokoontuivat Helsingissä 29. päivänä toukokuuta vuonna 1967 perustamaan Kansanlähetystä, eivät voineet millään tietää, miten yhteiskunta, kirkko ja maailma muuttuisivat seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana. Oli ainoastaan Raamattuun perustuva näky, jonka mukaan haluttiin lähteä liikkeelle ja tehdä työtä. On mielenkiintoista ajatella, mitä puolen vuosisadan aikana on tapahtunut, ja miten suuri muutos on ollut. Kansanlähetyksen alkuvuosina, kun työtä tehtiin Venäjällä, sinne piti salakuljettaa Raamattuja ja kristillistä kirjallisuutta. Nyt voidaan tehdä avoimesti työtä Inkerin kirkon kanssa ja kautta. Inkerin kirkolla on jo noin sata pappia ja seurakuntaa, joita sillä ei vielä 50 vuotta sitten ollut.

Japania pidetään lähetystyön kannalta vaikeana maana. Siitä alkaen kun Kansanlähetys 50 vuotta sitten lähetti ensimmäiset lähetystyöntekijät Japaniin, maassa on tämän työn kautta kastettu yli 400 ihmistä ja perustettu kuusi seurakuntaa. Etiopian luterilaisessa Mekane Yesus -kirkossa oli Kansanlähetyksen perustamisen aikoihin noin 60 000 jäsentä. Nykyään tämä sama Kansanlähetyksen yhteistyökirkko on maailman suurin luterilainen kirkko, jossa on kahdeksan miljoonaa jäsentä. Ihmisiä on kääntynyt kristityiksi ja seurakuntia on Kansanlähetyksen työn piirissä syntynyt muihinkin maihin (lue lisää tästä).

On tapahtunut paljon enemmän, kuin kukaan saattoi alussa arvata.

Tämän lisäksi Suomessa ja pitkin maailmaa on suuri joukko pappeja ja muita Jumalan valtakunnan työntekijöitä, jotka tulivat uskoon ja mukaan kristilliseen toimintaan Kansanlähetyksen alkuvuosien herätyksessä. Kun tähän kaikkeen lisätään raamatunkäännöstyö, julkaisutoiminta ja kotimaan evankelioimistyö lasten, nuorten ja aikuisten parissa, on pakko todeta, että on tapahtunut paljon enemmän, kuin kukaan saattoi alussa arvata. Kansanlähetyksen piiristä on vuosien aikana päätynyt myös ennätysmäärä työntekijöitä ja aktiiveja muiden hengel­listen järjestöjen ja liikkeiden sekä kirkon työn pariin. Inhimillisyyskin on näkynyt työssä selvästi, on tapahtunut jakaantumista ja väsymistä. Matkan varrella on maksettu myös kovinta hintaa. Kansanlähetyksellä on neljä marttyyria.

Tänään jokainen kansanlähetysläinen yhtyy varmasti lähetysjohtaja Mika Tuovisen sanoihin: ”Herätyskristillisyyden varsinainen sanoma on Jumalan rakkaus ja iloinen uutinen Jeesuksesta. Kaikki raamatullinen kristillisyys on herätyskristillisyyttä, joka tähtää uskon syntymiseen, uskon säilymiseen ja perille pääsemiseen.”

Vaikka itsekritiikin ja kritiikin aiheita löytää varmasti aina ja helposti, Kansanlähetyksellä on silti ehdottomasti aihetta myös iloita ja kiittää. Ryttylässä siunattiin taas 25 uutta ja vanhaa työntekijää kertomaan Kristuksesta ja palvelemaan ihmisiä eri tavoin, eri puolilla maailmaa.

Uusi Tie -lehti, jonka ensimmäiset numerot julkaistiin jo ennen Kansanlähetyksen perustamista, on koko liikkeen olemassaolon ajan uutisoinut siitä, mitä kotimaassa ja ulkomailla tapahtuu. Lisäksi se on julkaissut yli 50 vuoden ajan katkeamattoman ketjun todistuksia Jumalan työstä ihmisten elämässä. Se on aina sisältänyt myös opetusta uskonasioista ja haastanut lähtemään liikkeellä lähellä ja kaukana. Näiden asioiden esillä pitäminen on ollut meille suuri etuoikeus.

 

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!