Uskollinen palvelija on poissa

Stig-Olof Fernström 18.2.1941–8.5.2021.

Stiga ja Stina vierailivat Senegalissa vuonna 2015. Heidän yhteinen muistojuhla pidetään 14. toukokuuta Maunulan kirkossa Helsingissä.

Stig-Olof “Stiga” Fernström siirtyi ajasta ikuisuuteen viime toukokuussa. Hänen poismenonsa jätti tyhjän aukon lukuisten ystävien ja tuttujen elämään. Monet seurakuntalaiset Helsingissä menettivät pidetyn papin. Senegalissa moni jäi kaipaamaan miestä, joka palveli Jumalaa perustamalla sinne luterilaisen kirkon. Moni jäi kaipaamaan Stigan viisaita neuvoja, kirjoituksia, hartauksia ja puheita.

Stig-Olofin isoisä Edvin Wirén kirjoitti päiväkirjaansa tyttärenpojastaan näin: ”Rukoilen, että pojasta tulisi raamatuntutkija sanan täydessä merkityksessä.” Isoisän toive toteutui.

Kouluvuosina Stigaa kiinnostivat jazzmusiikki ja DX-radioharrastus, kunnes hän 16-vuotiaana koki hengellisen läpimurron ja päätti kulkea isoisänsä Edvinin ja isänsä Frejin jalanjäljissä ja opiskella papiksi. Yliopistovuosina hän oli mukana perustamassa Kansanlähetystä, Opiskelija- ja Koululaislähetystä sekä sisälähetysseura Luthersk inremission ry:tä.

Teologian maisterintutkintoon kuuluivat latinan, kreikan ja heprean opinnot. Lisäksi Stiga suoritti kanditaattitutkinnon, johon kuuluivat sumerin, assyrian, babylonin, arabian ja aramean kielet. Hän opiskeli vuoden ajan stipendiaattina Jerusalemin yliopistossa, jossa hän oppi myös nykyhepreaa. Ranskan kielen oppiminen oli melkoinen saavutus – Stiga opetteli kielen pikaisesti saatuaan stipendin Tunisiaan, jossa arabian kielen opinnot pidettiin ranskaksi.

Opintojen päätyttyä Stiga toimi Ryttylän Lähetyskoulun rehtorina. Stigan ja hänen vaimonsa Stinan (os. Hedström) kutsumus lähetystyöhön kasvoi. Perheeseen syntyi kaksi lasta: Ben-Olof ja Karin. Suomen Lähetysseura lähetti perheen Senegaliin vuonna 1974. Stiga käänsi Raamattua, ja koko Raamatun valmistuessa sereriksi vuonna 2008, otsikoitiin uutinen senegalilaisessa lehdessä: ”Nyt Jumala puhuu sererin kieltä.”

Stiga toimi pappina Luukkaan seurakunnassa Helsingissä vuosina 1989–2006. Vuodesta 1995 alkaen hän toimi kirkkoherrana. Hän oli aktiivinen Ulla-Christina Sjömanin johtamissa esirukousilloissa. Hän kirjoitti vuosikymmenien ajan artikkeleita Kristet Perspektiv -lehteen. Hän oli suomenruotsalaisten pappien keskuudessa eräänlainen esikuva niille, jotka näkevät Raamatun Jumalan sanana ihmisille.

Stiga oli luonteeltaan rauhallinen. Hän kohteli muita ihmisiä ystävällisesti ja oli heistä aidosti kiinnostunut. Hänen elämäntyönsä on tutkijan työtä, mutta Raamattu oli hänelle ennen kaikkea elämää antava ja käytännön opas. Muistamme hänet turvallisena, iloisena ja humoristisena isänä, isoisänä, appena, ystävänä ja esikuvana.

Yhteinen muistojuhla Stiga ja Stina Fernströmille pidetään 14.5.2022 Maunulan kirkossa, Metsäpurontie 15, Helsinki. Ks. tarkemmat ohjeet: https://bit.ly/stigastina ja ilmoittaudu. Tervetuloa!