Televisiotyötä kriisipesäkkeiden keskellä

Kristillinen satelliittitelevisio Sat-7 tuo toivon ja rauhan sanomaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän asukkaille. Musiikkivideolla iloiset animaatiohahmot tanssivat ja laulavat. Yhdellä niistä on päässään huivi, toisella hiukset ovat auki. Taustalla näkyy niin kirkkoja kuin moskeijoita. Arabiankieliset sanat tarkoittavat suomeksi käännettynä kutakuinkin seuraavaa: ”Minulla on ystäviä, rakkaita ja naapureita. Rakastan kaikkia ympärilläni olevia ihmisiä, jotka ovat tulleet kaikkialta....

satt ok
Sat-7 Kids näyttää arabiankielistä lastenohjelmaa ympärivuorokautisesti. KUVA: SAT-7 ARKISTO

Kristillinen satelliittitelevisio Sat-7 tuo toivon ja rauhan sanomaa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän asukkaille.

Musiikkivideolla iloiset animaatiohahmot tanssivat ja laulavat. Yhdellä niistä on päässään huivi, toisella hiukset ovat auki. Taustalla näkyy niin kirkkoja kuin moskeijoita. Arabiankieliset sanat tarkoittavat suomeksi käännettynä kutakuinkin seuraavaa:
”Minulla on ystäviä, rakkaita ja naapureita.
Rakastan kaikkia ympärilläni olevia ihmisiä, jotka ovat tulleet kaikkialta.
Rakastan heitä riippumatta siitä, mistä he ovat.
Minun mustat, valkoiset ja ruskeat ystäväni.
He saattavat poiketa toisistaan ulkonäöltään tai ajatuksiltaan.
Rakastan jokaista, värillä ei ole väliä.”

Video on kristillisen satelliittitelevisio Sat-7:n tuotantoa. Sen sanoma on radikaali viimeaikaisen Lähi-idän kaaoksen keskellä. Ääri-islam kylvää lännen vastaista propagandaa nuoreen sukupolveen, mutta kristillinen televisiotyö taistelee ennakkoluuloja vastaan – ei miekalla, vaan kristillisellä rakkaudella.

Lapset nukkuvat paremmin
Sat-7:llä on useita televisiokanavia, joista lapsille suunnattu arabiankielinen Sat-7 Kids on suosituin. Sitä katselee säännöllisesti yli yhdeksän miljoonaa lasta, joista iso osa on irakilaisia. Vuonna 2011 tehdyn kartoituksen mukaan joka kolmas perhe Irakissa antoi lastensa katsoa Sat-7 Kids kanavaa. Se tarkoittaa noin 4,2 miljoonaa irakilaislasta. Viime aikojen väkivaltaisuudet ovat vieneet monelta kodin, ja television katsojamäärät ovat tästä syystä jonkin verran laskeneet.

– Vaikka nyt maassa on ollut tuhoja, meillä on syytä uskoa, että noista neljästä miljoonasta lapsesta yhä kolme miljoonaa on kotonaan ja pystyy katsomaan kanavaa, Sat-7:n toiminnanjohtaja Terence Ascott sanoi viime viikon Suomen-vierailullaan.

Hän kertoi Suomen Lähetysseurassa pidetyssä tilaisuudessa Sat-7:n kuulumisia yhdessä arabiankielisen kanavan ja lasten kanavan johtajan Rita El-Mounayerin kanssa.

– Sat-7 tarjoaa positiivisen vaikutuksen tänä aikana, kun muilta kanavilta näkee uutisia väkivallasta, itsemurhapommittajista ja ruumiista. Vanhemmat ovat huomanneet, että lapset nukkuvat paremmin, kun he katsovat Sat-7 Kidsiä. Se on kanava, jonka haltuun he voivat jättää lapsensa, Ascott jatkaa.
Muslimitkin kiittävät

Sat-7:llä on suuri rohkaiseva vaikutus Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan kristityille, jotka joutuvat usein elämään eristyksissä toisista uskovista ja joskus suoranaisten vainojen keskellä. Kanavaa katselee myös moni muslimi. Heiltäkin satelee positiivista palautetta.

– Olemme saaneet viime aikoina enemmän palautetta Pohjois-Afrikasta ja Saudi-Arabiasta. Moni palaute nousee reaktioista niihin radikaali-islamin tekoihin, joita tehdään Allahin nimissä, Rita El-Mounayer kertoi.

Eräässä palautteessa saudinainen kertoo: ”Katson teidän ohjelmianne. En jaa teidän uskoanne, mutta näen, kuinka myönteinen vaikutus tällä voi olla alueellemme. Tehkää tätä enemmän, sillä me tarvitsemme tätä.”
Saudimies puolestaan kertoo: ”Rukoilen jatkuvasti, mutta epäilen, mahtaako Jumala ollakaan saudiarabialainen. Voitteko rukoilla minun ja sisareni puolesta, jotta oppisin tuntemaan tämän teidän rakkauden Jumalan.”

rita ok
Rita El-Mounayer

Ihmiset pettyvät uskontoon
Terence Ascott ja Rita El-Mounayer matkustavat paljon työnsä puolesta. Ascott kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia muslimimaista. Ankarasta julkisuuskuvasta kärsivää Irania hän pitää muslimimaista kaikkein länsimyönteisimpänä. Ihmiset rakastavat amerikkalaisia elokuvia, musiikkia, ruokaa ja vaatteita. Maa vain on tiukkojen islamilaisten uskonoppineiden johdossa. Turkin hän puolestaan näkee viime aikoina myöntäneen enemmän vapautta uskonnollisille vähemmistöille.

Näistä myönteisistä signaaleista huolimatta viime vuodet ovat olleet ennennäkemättömiä.

– Niiden neljänkymmenen vuoden aikana, jotka olen työskennellyt noilla alueilla en ole koskaan nähnyt tällaista epävakautta ja kaaosta. Libya on edelleen kansallisesti jakaantunut. Egypti on läpikäynyt kaksi vallankumousta. Sudan jakautui kolme vuotta sitten, ja Etelä-Sudan on sekaannuksen ja kaaoksen vallassa, Terence Ascott luetteli.

– Irakin ja Syyrian tilanne on yksi suurimmista ihmiskunnan tragedioista aikoihin. Virallisesti pakolaisia on kolme miljoonaa, todellisuudessa luultavasti enemmän.

ascott ok
Terence Ascott

Ascott vieraili Irakissa kesäkuussa, juuri ennen kuin maan kriisi puhkesi. Hänelle kerrottiin kansallisesta kyselystä, jonka mukaan 30 prosenttia irakilaisista oli menettänyt luottamuksen ”organisoituun uskontoon”, mikä tarkoittaa lähinnä islamia. Pääsyynä tähän on se, että muslimit tappavat toisiaan yhteisen jumalansa nimissä.

– Moni kyseenalaistaa uskontonsa ja jotkut jopa julistautuvat julkisesti ateisteiksi. Emme ole koskaan nähneet mitään vastaavaa noilla alueilla. Lähi-idässä ateistiksi tunnustautuminen on yhtä paha asia kuin itsensä kutsuminen kristityksi. Se on uskosta luopumista, joka on esimerkiksi Saudi-Arabiassa kuolemanrangaistuksen alainen rikos.

Moni etsijä on myös löytänyt vastauksia kristinuskosta. Poliittinen tilanne on alueella hyvin sekava ja inhimillisesti katsoen lähes mahdoton. Ascottin mukaan tarvitsemme ihmeen, ja kristittyjen tehtävä on rukoilla sitä ja toimia sen hyväksi.

Suomalaista yhteistyötä

Suomen ev.-lut. kirkon lähetysjärjestöistä kolme on Sat-7:n virallisia yhteistyökumppaneja. Suomen ev.lut. Kansanlähetys tukee Sat-7:ää taloudellisesti. Lisäksi Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Rene Rendic toimii Kyproksen toimistolla IT-projektipäällikkönä.

– Olemme avoimia lähetyslinjan kanssa, jos Sat-7-työhön sopivia ihmisiä on tulossa linjalle, Kansanlähetyksen aluekoordinaattori Anne Tuovinen sanoo.

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) tukee taloudellisesti sekä arabian-, turkin- että farsinkielistä työtä. Lisäksi ohjelmatuotannossa on kaksi työntekijää.

– Mikael Tunér ohjaa ja tuottaa farsinkielisiä ohjelmia. Hän oli perheineen yhden työkauden Kyproksella, ja nyt hän tekee sitä työtä Suomesta käsin. Osa produktiosta tehdään Suomessa, osa Kyproksella, medialähetysjohtaja Juha Auvinen kertoo.

– David Ezzine puolestaan tuottaa arabiankielisiä ohjelmia Sat-7:lle. Hän tekee raamatunopetusohjelmia ja tämän vuoden alussa käynnistettyä virtuaalikirkkoa. Siinä hän opettaa arabian kieltä puhuville, kuinka jumalanpalveluksia toteutetaan, Auvinen jatkaa.

Näiden lisäksi Sansa tukee taloudellisesti kahta ­Sat-7 Parsin työntekijää Kyproksella. Sansan Kansainvälisen kumppanuustoiminnan johtaja Timo Reuhkala on Sat-7:n Euroopan hallituksen puheenjohtaja ja Suomen työryhmän puheenjohtaja.

Suomen Lähetysseura antaa Sat-7:lle sekä kirkollisen työn tukea että kehitysyhteistyötukea.

– Kirkollisen työn tuki ei ole suunnattu mihinkään tiettyyn hankkeeseen, vaan Sat-7 saa käyttää sen parhaaksi katsomallaan tavalla. Kehitysyhteistyöpuolella tuemme Bridges-hanketta, joka on sosiaalisen hyvinvoinnin kehittämistä tukeva ohjelma, Suomen Lähetysseuran kirkollisen työn koordinaattori Eveliina Salonen toteaa.

Sat-7

  • Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa toimiva kristillinen satelliittitelevisio. Päätoimisto Kyproksella.
  • Aloitti toimintansa vuonna 1996.
  • Sillä on viisi kanavaa: arabiankieliset Sat-7 Arabic, Sat-7 Kids ja Sat-7 North America, turkinkielinen Sat-7 Türk sekä farsinkielinen Sat-7 Pars.