”Sanoma Jeesuksesta ei saa unohtua kivan toiminnan alle”

Varhaisnuorisotyön pyöreitä vuosia juhlitaan niin Kansanlähetyksessä kuin ev.-lut. kirkossa.

Kansanlähetys on tehnyt junnutyötä kouluikäisten keskuudessa jo 50 vuotta. Viisikymppinen on täydessä vedossa, ja nyt työn keinovalikoima on entistä laajempi, kun tapahtumien, leirien, kuorotyön ja lehden lisäksi on käytössä digitaalisia alustoja, kuten Facebook ja YouTube-kanavat. KUVA: SEKL:N JUNIORITYÖ

Kansanlähetys on tehnyt junnutyötä kouluikäisten keskuudessa jo 50 vuotta. Viisikymppinen on täydessä vedossa, ja nyt työn keinovalikoima on entistä laajempi, kun tapahtumien, leirien, kuorotyön ja lehden lisäksi on käytössä digitaalisia alustoja, kuten Facebook ja YouTube-kanavat. KUVA: SEKL:N JUNIORITYÖ

Varhaisnuorisotyön pyöreitä vuosia juhlitaan niin Kansanlähetyksessä kuin ev.-lut. kirkossa.

Moikka! Tuutko tänä iltana Donkkis Big Night -iltaan kirkolle?” huikkasi Donkkis Big Night -ohjaaja koulusta kotiin kävelevälle pojalle. Tämä vastasi tomerasti ja innoissaan: ”No totta helvetissä!” Samainen poika tuohtui illassa, kun hänen kolme muuta kaveriaan häiritsivät raamattuopetuksen aikana. Hän ojensi poikia, ja sanoi: ”Nyt turpa kiinni! Mä haluan kuulla mitä toi raamattuopettaja puhuu!”

– Pojalla oli kielenkäytössä siistimistä, mutta asenne oli kohdallaan ja koskettavan esimerkillinen: ”Tottakai haluan olla siellä, missä kerrotaan Jeesuksesta”, Iida Hovi kertoo hymyssä suin.

Hengellinen äiti ja tienraivaaja

Tästä kohtaamisesta olisi varmasti iloinnut Kerttu Auvinen, joka kutsuttiin Kansanlähetyksen lapsityön johtajan virkaan 50 vuotta sitten. Auvinen toimi Kansanlähetyksen ensimmäisenä junio­ri­­työn vastaavana. Hänen muistokirjoituksensa julkaistiin Uuden Tien numerossa 5/2019.

Auvisen työnäky oli selkeä: ”Lapset pitää rakastuttaa Jeesukseen ja taivaaseen.” Kun lapsia oli paljon, heille alettiin järjestää leirejä ja raamattukerhoja eri puolilla Suomea. Opetuksen teemoja olivat muun muassa lähetystyö ja rukous. Leireillä rakennettiin ilmestysmaja ja armonlaiva, jotka toimivat opetuksen havainnollistajina. Lapsilla oli mahdollisuus oppia Raamattua myös kirjekurssien avulla.

Kesäisin järjestettiin lapsityöntekijöille viikon mittaiset koulutuspäivät Lähetyskeskuksessa Ryttylässä, ja koulutusta oli ympäri Suomea pitkin vuotta. Myös Ruotsin Kansanlähetyksessä pidettiin koulutuspäiviä ja lastenleirejä. Iida Hovi kertoo, että Kerttu Auvinen oli hänelle rakas ystävä ja hengellinen äiti.

Usko näivettyy, ellei sitä ravita

Varhaisnuorisotyöhön kannattaa panostaa. Kymmenvuotiaat lapset ovat ratkaisevassa vaiheessa uskonnollisessa kasvussaan. Iida Hovi viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan tässä iässä lapsen usko näivettyy, ellei sitä ravita.

Faktaa

  • Kirkon varhaisnuorisotyö viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlavuottaan teemalla Sata vuotta iloa.
  • Myös Kansanlähetys juhlii tänä vuonna, kun sen juniorityö täytti 50 vuotta.
  • Kansanlähetyksellä on yksitoista palkattua juniorityöntekijää ja lisäksi suuri joukko juniorityönvapaaehtoisia 17 Kansanlähetyspiirissä.
  • Yksi tärkeimmistä Kansanlähetyksen junnutyön välineistä on alakouluikäisille suunnattu Donkki-lehti, joka sai viime syksynä uuden päätoimittajan, Jaska Palomäen.
  • Jos kotipaikkakunnallasi ei vielä ole Donkkis-toimintaa, ole yhteydessä juniorityönvastaava Iida Hoviin, iida.hovi@sekl.fi
  • Lue lisää www.donkki.net

– Lapset tarvitsevat sitä, että usko voi juurtua Jumalan sanaan, Raamattuun, sen lupauksiin, siihen mitä Jumala sanoo. Juniori-ikäinen kaipaa myös aivan erityisellä tavalla toisia samanikäisiä kristittyjä kavereita, Hovi sanoo.

Hänen mukaansa Kansanlähetys on aina tehnyt juniori- eli varhaisnuorisotyötä paikallisseurakuntien rinnalla.

– Onnittelemme siksi tänä vuonna sata vuotta täyttävää kirkon varhaisnuorisotyötä. On mahtavaa, että varhaisnuorten kristilliseen kasvatukseen ja seurakuntayhteyden syntymiseen on haluttu panostaa ja satsata jo näin pitkään, Hovi sanoo.

Hovi on ollut myös itse paikallisseurakunnassa töissä ja tehnyt siellä lapsi- ja varhaisnuorisotyötä.

– Sanoma rakastavasta Jeesuksesta on tärkein ja paras juttu, mitä meillä on seurakunnissa ja kristillisessä lapsi- ja juniorityössä lapsille tarjota. Siksi sanoma Jeesuksesta ei saa unohtua monen muun kivan toiminnan alle. Tarvitsemme kaikki siinä toinen toistemme tukea, Hovi sanoo.

Ilosanoma hyvin paketoituna

Iida Hovin mukaan koululaisille suunnattuja toiminnallisia Donkkis Big Night -iltoja järjestetään yhdessä seurakuntien kanssa jo yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Koko ajan tulee lisää yhteydenottoja seurakunnista, jotka haluaisivat aloittaa illat, joissa raamattuopetus on keskeisessä asemassa. Iida Hovi kouluttaa ympäri Suomea vapaaehtoisia ja työntekijöitä valmistelemaan ja toteuttamaan näitä iltoja. Viimeisen parin vuoden aikana hän on havainnut alakouluikäisten Donkkis-illoissa muutoksen valtakunnallisella tasolla.

– Lapset janoavat kuulla Jeesuksesta, joka rakastaa heitä ja on voimallinen auttamaan, Iida Hovi muistuttaa. KUVA: JENNIINA NUMMELA

– Kun lapsilta kysellään, mikä oli illoissa kivointa, aiemmin vastauksena oli melkein poikkeuksellisesti toimintapisteet ja herkkunyyttärit. Nyt kuin yhdestä suusta lapset sanovat, että raamattuopetus on kivointa, Iida Hovi iloitsee.

– Lapset janoavat kuulla Jeesuksesta, joka rakastaa heitä ja on voimallinen auttamaan elämän huolien keskellä sekä antaa mieltä painavat pahat teot anteeksi, hän sanoo.

Innostavia uusia avauksia

Perjantaina 18. tammikuuta Kansanlähetyksen junio­rityölle perustettiin oma YouTube-kanava, johon on tarkoitus tuottaa muutaman minuutin mittaisia raamattuopetuksia alakouluikäisille. Opetuksia voivat hyödyntää myös seurakuntien varhaisnuorisotyö.

– Tämä työ on vasta alussa, Hovi huomauttaa.

Kansanlähetyksen juniorityössä saatettiin äskettäin päätökseen myös lähetysprojekti, jossa yhdessä lasten, junnujen, perheiden ja seurakuntien kanssa kerättiin varat 3000 kaksikieliseen Raamattuun Bulgarian millet-turkkilaisille.

– Tämä oli ainutlaatuinen juttu, että lapset saivat näin konkreettisesti osallistua lähetystyön tukemiseen.

Hän kertoo, että Kansanlähetyksen juniorityön uusimpia työmuotoja on joka viikko junnuille ja perheille suunnattu Donkin pyhäkoulu kunkin sunnuntain evankeliumitekstistä.

– Pyhäkoulun voi pitää lapsille ilman valmisteluja vaikka auton takapenkillä matkalla mummolaan, tai isä voi koota lapset sohvalle ja sanoa, että pidetäänpäs tässä pieni pyhäkouluhetki.

Hovin mukaan idean taustalla on rukous ja näky, että pyhäkoulutyö voisi uudistua Suomessa. Nyt pyhäkouluja on valitettavasti hyvin harvassa seurakunnassa. Donkin pyhäkoulumateriaalin myötä pyhäkoulun pitäminen on ainakin helpompaa kuin koskaan.

Palveleminen on arvokasta

Iida Hovia on puhutellut Markuksen evankeliumiin talletetut Jeesuksen sanat: ”Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta.” (Mark. 10:45)

– Tätä raamatunjaetta olen makustellut hahmotellessani paikkaani, tehtävääni ja työnkuvaani juniorityön vastaavana. Olen junnutyön palvelija. Tehtäväni on auttaa, tukea, kouluttaa ja tuottaa hyvää materiaalia, että junnutyötä voitaisiin tehdä lasten parissa omassa seurakunnassa tai Kansanlähetyspiirien toiminnassa, Hovi kiteyttää.