Sanaa radioon, televisioon ja verkkoon

Raamatun lukijain liiton (RLL) suomeksi julkaisema uusi ilmainen Lasten Raamattu­sovellus (www.bible.com/lapset) on hyvä apuväline pikkuväen ja myös vanhempien raamatuntuntemuksen lisäämiseksi. Kerromme siitä lisää tämän lehden sivulla neljä. Sovelluksella voi sekä kuunnella että lukea neljäkymmentä Raamatun kertomusta. Lisäksi siinä on lapsille sopivia, hauskoja ja vaikeusasteiltaan erilaisia oppimiseen tähtääviä tehtäviä. Niitä lapset ja vanhemmat voivat tehdä yhdessäkin….

Raamatun lukijain liiton (RLL) suomeksi julkaisema uusi ilmainen Lasten Raamattu­sovellus (www.bible.com/lapset) on hyvä apuväline pikkuväen ja myös vanhempien raamatuntuntemuksen lisäämiseksi. Kerromme siitä lisää tämän lehden sivulla neljä. Sovelluksella voi sekä kuunnella että lukea neljäkymmentä Raamatun kertomusta. Lisäksi siinä on lapsille sopivia, hauskoja ja vaikeusasteiltaan erilaisia oppimiseen tähtääviä tehtäviä. Niitä lapset ja vanhemmat voivat tehdä yhdessäkin. Sovellus on tarkoitettu noin 4–8 vuotiaille, mutta sitä voi hyvin käyttää jo nuorempienkin kanssa.

Luovuutta on aina käytetty hyväksi opettamisessa. Tällaisia hyvin toteutettuja ohjelmia tarvitaan nykyiselle tietokonesukupolvelle paljon lisää, jotta lapsia ja perheitä saataisiin tutustumaan Raamattuun. Monenlaisia erilaisia ohjelmia tulisi kehittää uskon puolustamiseen sekä lähetystyön ja kristillisen opetuksen tueksi. Tämän päivän lapset, nuoret ja aikuiset viettävät suunnattoman paljon aikaa tietokoneen äärellä. Kristittyjen, joilla on siihen lahjat, tulisi ottaa tämänkin ” lähetyskentän” haaste vastaan.

Muissa pohjoismaissa on saatu hyviä kokemuksia kristillisistä nettisivustoista, jotka kiinnostavat muitakin kuin kristittyjä. Hyviä esimerkkejä ovat muun muassa Tanskan luterilaisen sisälähetyksen (Indre Mission) nuorisotyön evankelioivat sivustot (JesusNet.dk), jotka ovat tavoittaneet yhteensä satoja tuhansia kävijöitä, sekä tervettä seksuaalisuutta ajava sivu AdamOgEva.dk.

Internet ja tietokoneiden maailma ovat kuin ihmismieli, täynnä kaikkea sairasta ja pimeää, mutta myös kykenevä rakentavaan, kauniiseen ja hyvään.

Tällaisten aloitteiden toteuttamiseen tarvittaisiin kymmeniä lahjakkaita kristittyjä. Niiden, jotka pitävät haastetta mahdottomana, kannattaa muistaa, että ei ole pitkä aika siitä, kun Suomessa ei ollut ainoatakaan kristillistä radio- tai televisiokanavaa. Niiden, joiden mielestä nykyiset ohjelmat ovat huonoja tai levittävät liikaa harhaa, kannattaa kritiikin lisäksi, jota toki aina tarvitaan, myös itse kustantaa ja tehdä parempia ohjelmia. Eetteriin ja nettiin mahtuisi paljon lisää hyviä ohjelmia ja sovelluksia.

On aivan selvää, että mikään ei korvaa elävää seurakuntaa ja ihmisten yhteen tulemista Jumalan sanan äärelle. Mutta opetus- ja kasvatustoiminnassa saa ja tulee käyttää kaikkia mielekkäitä ja toimivia välineitä.
Internet ja tietokoneiden maailma ovat kuin ihmismieli, täynnä kaikkea sairasta ja pimeää, mutta myös kykenevä rakentavaan, kauniiseen ja hyvään. Meidän tulisi täyttää nettimaail­ma Jumalan sanalla. Hyvä tulos olisi se, jos meitä syytettäisiin samasta kuin ensimmäisiä kristittyjä: ”katso, te olette täyttäneet Jerusalemin opetuksellanne” (Apt 5:28, KR-38).

Mitä tulee radio-ohjelmiin, Amerikan konservatiiviset luterilaiset kelpaavat hyvin meille rohkaisuksi. Esimerkiksi www.piratechristian.com ja www.issuesetc.com ovat täynnä mielenkiintoisia ohjelmia. Suomessa voi käydä tutustumassa vaikkapa Avaimia.net, ja Cafe Raamattu -ohjelmien tarjontaan.