Pirkko Valkama (18.8.1948-14.12.2020)

Kutsumus vei Pirkon ja hänen miehensä Sakarin perheineen Japaniin. He työskentelivät Kansanlähetyksen lähetystyössä neljännesvuosisadan.

Kuva: Jenniina Nummela

Japanissa ja Suomessa elämänuransa tehnyt raamattukouluttaja YTM, TM Pirkko Valkama (o.s. Kujanpää) kuoli 14. joulukuuta Hämeenlinnassa vaikeaan sairauteen. Hän oli 72-vuotias, syntynyt Helsingissä 18.8.1948.

Valkama opiskeli viestintää Tampereen yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa ja teologiaa Helsingin yliopistossa.

Pirkko Valkama eli ja kuoli, kuten opetti: hän turvautui uskossa Jeesuksen ristinkuolemaan ja luotti ikuisen elämän toivoon. ”Silloinkin, kun ihmisen usko ei ole luja ja varma, pelastus on luja ja varma. Vaikka me epäilisimme ja pelkäisimme, voimmeko todella päästä perille ikuiseen elämään, Jeesus on luvannut viedä jokaisen omansa perille”, Pirkko Valkama rohkaisi huhtikuussa Uusi Tie –lehden haastattelussa.

Rippikoulun jälkeen hän vakuuttui kristinuskon totuudesta ja koki hengellisen herätyksen. Kutsumus vei Pirkon ja hänen miehensä Sakarin perheineen Japaniin. He työskentelivät Kansanlähetyksen lähetystyössä neljännesvuosisadan vuodesta 1975 alkaen aina vuoteen 2000 asti, kaikkiaan viisi työkautta. Pariskunta oli lähettinä neljällä paikkakunnalla: Tokushimassa, Awajin saarella Sumotossa, Ananissa ja Nishinomiyassa. Anania lukuun ottamatta Valkamat aloittivat luterilaisen seurakunnan perustavan työn kyseisissä kaupungeissa. Pirkon panos varsinkin Itä-Tokushiman luterilaisen seurakunnan syntyyn ja kasvuun oli merkittävä. Hän solmi luontevasti suhteita naapurustoon ja kutsui ihmisiä kirkkoon. Hän osasi opettaa Raamattua selkeästi ja mielenkiintoisesti. Pirkko ei aliarvioinut kuulijoitaan, vaan valmisti luennot huolella ja selitti perusteellisesti kristinuskon vaikeitakin asioita, olivat kuulijoina sitten tavalliset kotirouvat tai yliopisto-oppineet.

Pirkko suhtautui niin aikuisiin kuin lapsiin lämpimästi ja arvostaen antaen tilaa toisen persoonalle. Hän osasi johtaa ja organisoida.

Suomessa Pirkko Valkama työskenteli Kansanlähetyksen raamattukouluttajana ja toimi myös Kansanlähetysopiston vararehtorina ja rehtorina. Hän oli vakituinen puhuja Radio Dein Raamattuavain-ohjelmissa, joita hän valmisti aina näihin aikoihin asti. Viime vuosina hän oli Hämeenlinnan seurakuntien kirkkovaltuuston ja Hämeenlinna-Vanajan seurakuntaneuvoston jäsen.

Valkama oli ansioitunut erityisesti Vanhan testamentin ja testamenttien välisen ajan tekstien opettajana. Vanhan testamentin eksegeettinä hän kirjoitti kolme selitysteosta Mooseksen kirjoista. Hän ei kaihtanut vaikeitakaan aiheita, sillä viimeisimmässä teoksessaan Tulevaisuuden ja toivon kirja (Uusi Tie 2018) hän peilasi Vanhan testamentin lopun ajan ennustuksia Raamatun vaikeimpana pidettyyn kirjaan, Ilmestyskirjaan. Valkama oli myös yksi kääntäjistä professori Raija Sollamon kokoelmateoksessa, joka käsitteli Qumranin tekstejä.

Pirkkoa jäivät kaipaamaan hänen puolisonsa Sakari, neljä lasta puolisoineen, kuusi lastenlasta ja sukulaiset. Kiitollisena Pirkkoa muistavat lukuisat ystävät ja työtoverit Suomessa ja Japanissa.

Kirjoittaja on vainajan ystävä ja työtoveri