Pidätys lentokentällä, kuulustelu ja katoaminen – kristitty Sardar palautettiin Iraniin
Silminnäkijähavainnon mukaan Sardar pidätettiin välittömästi hänen saavuttuaan Teheranin lentokentälle.
Helsingin Sanomat uutisoi näyttävästi 9. elokuuta, että iranilaiskristitty Sardar palautetaan Iraniin, jossa Helsingin hallinto-oikeuden mukaan voi elää ”maltillista kristityn elämää”.
Maanantaina 12.8. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuoriolle luovutettiin 1315 henkilön allekirjoittama vetoomus, jotta Sardar saisi jäädä Suomeen. Tapaaminen järjestyi liian myöhään, sillä saman päivän aamuna Sardar soitti lakimiehelleen Jyrki Anttiselle poliisin olevan tulossa hakemaan häntä palautuslennolle. Kun Sardarin puolesta koottua vetoomusta luovutettiin Maahanmuuttovirastossa, Sardaria lennätettiin jo Finnairin koneessa Teheraniin.
Silminnäkijähavainnon mukaan Sardar pidätettiin välittömästi hänen saavuttuaan Teheranin lentokentälle. Uuden Tien saamien tietojen mukaan kuulustelu lentokentällä kesti kolme tuntia, minkä jälkeen hänen perheensä sai tavata Sardaria kymmenen minuutin ajan. Tämän jälkeen häneen ei ole saatu yhteyttä.
– Kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut. Sardar on hyvin sosiaalinen henkilö ja on varmaa, että jos hänellä olisi mahdollisuus, hän olisi yhteydessä ystäviinsä myös täällä Suomessa, tapausta läheltä seurannut Suomen teologisen instituutin pääsihteeri Jari Rankinen toteaa. Hän oli myös yksi vetoomuksen luovuttajista.
Vetoomuksessa painotettiin, että Sardar on kääntynyt kristityksi, mistä Iranissa voidaan tuomita kuolemaan ja että hän oli joutunut pakenemaan Iranista itseensä kohdistuneen vainon vuoksi.
Vetoomuksessa todetaan: ”Kotimaasta pakenemisen syy ei ole taloudellinen, vaan uskonnollinen ja poliittinen. Sardar vastustaa Iranin teokraattista hallintoa ja johtajia. Hän joutui kokemaan kidutusta korkeiden virkamiesten taholta, piileksimään vuoden ajan ja lopuksi pakenemaan. Kotimaassaan hän ei oikeusteitse saanut, eikätule saamaan apua. Jos hän palaa Iraniin, hänet pidätetään saman tien eo. syistä, ja koska on poistunut laittomasti maasta viranomaisvainon vuoksi.”
Vetoomus luovutettiin myös sisäministerin valtiosihteerille Olli-Poika Parviaiselle torstaina 15.8.
Lain mukaan maastapoistamispäätöksen tekevän viranomaisen ja asiaa käsittelevän tuomioistuimen varmistettava, että päätöstä ei estä palautuskielto. Palautuskielto määrää, että ”ketään ei saa lähettää maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.”
Ulkomaalaispoliisi vastaa maastapoistamisesta. Poliisi ja Rajavartiolaitos ovat täytäntöönpanoviranomaisina viime kädessä velvollisia katsomaan, ettei palautuskieltopykälää rikota, poliisin verkkosivuilla muistutetaan. Samassa yhteydessä todetaan, että suomalaisella viranomaisella ei ole oikeutta seurata toisen valtion kansalaisia ulkomailla. Toisin sanoen, kun luovutus on tehty, vastuu päättyy ja katseen voi kääntää muualle.
Kristittyihin kohdistuvaa vainoa seuraava Open Doors arvioi, että Iranissa kristittyihin kohdistuu äärimmäistä vainoa. Viime vuonna Iran sijoittui World Watch List-listalla sijalle yhdeksän, mikä tarkoittaa, että kun vertaillaan kaikkia maita, Iran on kristitylle yhdeksänneksi vihamielisin.