Niemelän perheessä pääsiäinen soi duurissa

– En halua piilottaa ristin ihmeellistä ja ihanaa sanomaa. Toivon sen valtaavan minut tänäkin pääsiäisenä ja loistakoon se myös läheisilleni ja naapureille, sanoo tv-evankelista Erika Niemelä.

Erika ja Ari-Pekka Niemelän perhe on musisoinut yhdessä Family-perhebändinä kahden vuoden ajan. Kuvassa myös lapset Jemina (vas.), Mimosa ja Nooa. Kuva: Niemelöiden albumi.

Erika Niemelää huvitti, kun hän raahasi eräänä päivänä puista ristiä autosta heidän kotiinsa. No me olemme se naapuruston hassu perhe, nainen tuumasi.

Ristin ympärille kiedotut koristevalot muistuttivat orjantappuraa. Sitä katsellessaan Erikan sisimmän valtasi ilo ja liikutus. Onko risti vain kaunis symboli vai Vapahtajan sydänverellä kirjoitettu rakkaudentunnustus?

Risti oli lainattu seurakunnasta kuvauksia varten. Erika ja Ari-Pekka Niemelän sekä heidän kolmen lapsensa koti on muuntautunut studioksi, jossa on kuvattu jo 25 jaksoa Uskosta totta -televisiosarjaa TaivasTV7 -kanavalle.

Rakkaus poisti Japanin ikävän

Erika Niemelä kasvoi Japanin lähettien tyttärenä. Häntä puhuttelee se, miten Jeesuksen ristillä vuodattama veri ja voima läpäisevät jokaisen sydämen riippumatta kulttuurista ja kielestä, kun ristin sanoman ottaa uskossa vastaan.

– Jeesuksen risti muistuttaa, että Jeesus on todella kuollut minun puolestani ja noussut kuolleista, jotta minäkin saisin elää Jumalan valtakuntaa todeksi – armahdettuna ja rakastettuna Jumalan lapsena.

Erika oli lukion jälkeen rinkkareissulla maailmalla. Palattuaan Suomeen hän meni Helsingin Vapaakirkon opiskelijailtaan.

– Keskustelupiirissä Ari-Pekka puhui Paavalista, ja ymmärsin, että siinä on tosi fiksu jätkä. Meillä oli heti säpinää. Illan lopuksi Ari-Pekka saattoi minut asunnolleni. Olimme tiiviisti yhdessä alusta lähtien.

Erika kokee, että heidän tapaamisensa ajoitus oli hyvä, sillä siitä lähti hänen sopeutumisensa Suomeen. Aiemmin nuori nainen oli kärsinyt kovasta ikävästä Japaniin.

– Ari-Pekan mukana sopeuduin suomalaisuuteen ja olemme saaneet kasvaa aikuisiksi yhtä matkaa.

Pari kihlautui ystävänpäivänä 2001. Ensi kesänä Niemelöiden avioliitto täyttää kaksikymmentä vuotta. He kokevat edelleen olevansa toistensa parhaat ystävät ja toimiva tiimi.

Ristiinnaulittu sairaalavuoteen äärellä

Ari-Pekka Niemelä on saarnamiehen poika, joka kiersi hengellisissä kokouksissa isänsä mukana. Pojalle jäivät mieleen kokousten tunnelma, rukoukset ja vanhusten hyväntahtoiset hymyt. Poika kasvoi kiinni kristinuskon sanomaan, vaikka kävikin myöhemmin läpi myös omat kasvukriisinsä.

1990-luvun laman pyyhkäistessä Suomen yli Ari-Pekan isän rakennusalan yritys meni konkurssiin. Vanhempien kokema paine purkautui avioerona, joka tosin jäi väliaikaiseksi.

Tuomaristo ihastui erityisesti siihen, että perhe haluaa tehdä yhdessä musiikkia ja harrastaa, kun kaikki perheet eivät ehdi tavata edes ruokapöydässä.

– Vanhempieni ero toi mukanaan alakulon. He palasivat yhteen, kun aloitin yläasteen. Muistan kirkkaasti, miten onnelliseksi se teki minut, Ari-Pekka muistelee.

Ollessaan kahdeksannella luokalla pojalle tuli sahaava kuume, ja hän joutui sairaalaan. Kävi, ilmi että Ari-Pekalla oli otsaontelon infektio eli ”mätää päässä”, joka pitäisi imeä pois.

– Kun metallinen imupiikki rusahti kallooni, koin ihmeellistä Jeesuksen läsnäoloa. Aivan kuin hän olisi ollut vieressäni ristiinnaulittuna.

Ari-Pekan isä antoi ennen operaatiota pojalleen muistolauseeksi psalmin 50 jakeen 15: ”Huuda minua avuksi hädän päivänä! Minä pelastan sinut, ja sinä kunnioitat minua.”

– Huusinkin Jumalaa avuksi koko sydämestäni, sillä sairaalavuoteella kuolemanpelko kosketti minua. Minulle tuli vahva halua antaa elämäni Jeesukselle. Yläkoulun loppuvaiheessa yritin tehdä parannusta. En mennyt enää esimerkiksi bileisiin ja juhlinut kavereitten kanssa.

Hiukan myöhemmin Ari-Pekka sai kasteen.

Hengellisen työn rahoittamista työllä

Kuva: Niemelöiden albumi

Yläkoulun loppupuolella Ari-Pekka Niemelä lähti vahvasti mukaan seurakunnan toimintaan. Seurakunnassa hän palvelisi musiikissa.

Rakkaus musiikkiin ajoi Ari-Pekan suorittamaan kevyen musiikin opinnot Oulunkylän Pop Jazz -konservatoriossa. Mies kuitenkin tunnustaa olevansa liian mukavuudenhaluinen ammattimuusikoksi. Niinpä hän haki opiskelemaan teologiaa. Vapaakirkossa ei kuitenkaan ollut tuolloin tarjolla harjoittelupaikkoja papiksi aikovalle.

Samoihin aikoihin Ari-Pekka ja Erika tapasivat. Ari-Pekka kiinnitti huomiota Erikan hymyyn, joka oli kuin raikas tuulahdus. Nuori mies lähti tyttöystävän perään kauppatieteelliseen tiedekuntaan.

Ari-Pekka kertoo valinneensa sen vaikeimman reitin eli rahoitusalaan perehtymisen.

Valmistumisensa jälkeen Ari-Pekka ehti työskennellä vuosia yritysmaailmassa taloustehtävissä. Vuonna 2017 hän jäi opintovapaalle ja perusti toiminimen.

– Teen talousalan konsultointia, joka mahdollistaa Erikan ja minun hengellisen työn rahoittamisen tv-, some- ja radiotyössä.

Palkkatulot tipahtivat, mutta järjestely on ainoa mahdollinen, jotta aviopari voi jatkaa hengellisen työn tekemistä. Työtä on paljon. Välillä Niemelät miettivät yhdistyksen perustamista, joka voisi järjestää varainkeruuta.

Rohkeus ja ennakkoluulottomuus kannatti

Mediatyö Suomessa on Niemelöiden pääkutsumus. Uskosta totta -ohjelman syntytarina liittyy musiikkiin.

– Kuutisen vuotta sitten päätin lähettää TaivasTV7:lle Ari-Pekan kappaleen ”Kotiin”. Saimme kutsun tulla keskustelemaan paikan päälle. Rukoilimme, ja sitten meille ehdotettiinkin omaa ohjelmaa, jossa olisi keskustelua, opetusta ja musiikkia, Erika kertoo.

Niemelät ottivat haasteen vastaan rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Syntyi pilottijakso Uskosta totta -ohjelmasta.

– Nyt olemme tehneet 150 ohjelmaa. Aluksi meillä oli iso tuotantoryhmä ympärillä. Viimeiset 25 jaksoa olemme tehneet omalla tuotannolla. Hankimme kameroita ja pystytimme studion omaan olohuoneeseen. Näin voimme tehdä ohjelmia milloin tahansa, Ari-Pekka kertoo.

Niemelöillä Ari-Pekka hoitaa tekniikan ja Erika koordinoi ja vastaa hallinnosta.

– Meillä on tekemisen palo, mutta sisällössä keskeisintä on puhua uskonasioista helposti lähestyttävällä tavalla. Ari-Pekka tuo ohjelmiimme teologista syvällisyyttä ja minä enemmän ehkä käytännön oivalluksia uskosta, Erika toteaa.

Uskon perustukset on rakennettava kestävälle pohjalle

Ari-Pekka Niemelä painottaa, että on tärkeää pysyä terveessä uskossa. Terve usko on klassiseen kristinuskoon, vahvaan raamattuteologiaan ja kirkkohistorian tuntemukseen perustuvaa uskoa. Hänestä on tärkeää tietää, miten uskonoppi on aiemmin tulkittu ja nähty.

– Eksymme ellemme saa kokonaisvaltaista ymmärrystä kristinuskosta. Kristillinen usko on aikaa kestävää, koska se perustuu apostoliseen uskoon ja Raamatun sanaan. Pyhän Hengen johdossa meidän on saatava se esiin tässä ajassa.

Niemelät tietävät, että moni suomalainenkin kokee vierautta, jopa pelkoa uskonasioiden suhteen.

– Jumalalla on paljon annettavaa, jos vain otamme vastaan. Jumala kutsuu meitä kaikkia elämään todeksi uskon keskellä arkea. Usko Jeesukseen voi uudistaa arkea ja uudistaa koko elämän. Ahdistusten ja kiireenkin keskellä Jeesus auttaa, he vakuuttavat.

Lisäksi

Family-perhebändi oli mukana Talent Suomi -kisassa

Kuva: Niemelöiden albumi

Niemelät ovat musikaalinen perhe. Erika ja Ari-Pekka Niemelän yhteinen musiikkiharrastus hiipui ensimmäisen lapsen syntymän myötä vuonna 2007, mutta lasten kasvettua perhe löysi yhdessä musisoimisen.

Family-perhebändi on soittanut yhdessä kaksi vuotta. Perheen kuopus Nooa, 9, vastaa rummuista ja muista lyömäsoittimista. Jemina, 12, soittaa viulua ja laulaa. Mimosa, 14, on tummaääninen soololaulaja, joka soittaa vapaa-ajalla pianoa konservatoriossa. Ari-Pekka soittaa pianoa ja laulaa Erikan tavoin.

Niemelät osallistuivat Talent Suomi -kilpailun tämän kauden karsintaan, ja heidät nähtiinkin televisiossa. Tuomaristo ihastui erityisesti siihen, että perhe haluaa tehdä yhdessä musiikkia ja harrastaa, kun kaikki perheet eivät ehdi tavata edes ruokapöydässä. Bändi ei kuitenkaan päässyt jatkoon.

– Olemme iloisia, että saimme vietyä viestiämme läpi perheen merkityksestä, vaikka inserteistä olikin leikattu lähes kaikki hengelliset kommentit pois, Erika sanoo harmissaan.

Talenttiin osallistumisella Family haluaa inspiroida muitakin suomalaisperheitä musisoimaan ja harrastamaan yhdessä.

– Ennen kaikkea musiikki tuo valtavasti iloa elämään. Se on valtava lahja, sitä on myös musiikin jakaminen kuuntelijan kanssa, Erika sanoo.

Samaan hengenvetoon hän toteaa, että musiikin tekeminen vaatii valtavasti työtä, eikä se aina tunnu hauskalta. Hän kertoo, että perheen lapsilla on sisäinen kipinä musiikin tekemiseen, mutta se vie myös paljon energiaa ja aikaa.

Perhebändinä Niemelät ovat soittaneet enimmäkseen erilaisissa seurakuntien tapahtumissa, esimerkiksi juhlapyhinä. Korona on kuitenkin hidastanut tahtia.

– Lasten mielestä korona-aika ei ole hullumpaa, koska se tietää enemmän rauhallista aikaa kotona. Enää ei tarvitse pakata kalenteria ihan täyteen.

– Aiemmin meillä oli menoja lähes joka viikonloppu. Kotikonsertteja teemme nyt levosta käsin. Ei kukaan jaksa ainaista kilpajuoksua deadlinejen kanssa. Tarvitsemme myös kiireetöntä aikaa. Jos kysymme Jumalan neuvoa, hän tuskin haluaa uuvuttaa ketään, Erika sanoo.

Juhlapyhiin, kuten pääsiäiseen, Niemelät valmistautuvat musisoiden. Pääsisäisen aikaan siivotaan ja koristellaan koti juhlakuntoon. Perhe tykkää istua pitkään ruokapöydän äärellä, syödä hyvin ja nauttia toistensa seurasta.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Katso myös alla olevalta videolta, miksi Iida Hovi lukee Uutta Tietä.