Miten miehet tavoitetaan?

Miesten kotaillat Kuhmoisissa täytti kymmenen vuotta. Tyhjästä käynnistetty toiminta tavoittaa kuukausittain yli 70 miestä.

Miesten Kotailtojen 10-vuotisjuhlassa Kuhmoisissa vierailijana ollut Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo puhui läheisesti noin 100-päiselle yleisölle. Kuva: Risto Ojala

Miesten Kotailtojen 10-vuotisjuhlassa Kuhmoisissa vierailijana ollut Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo puhui läheisesti noin 100-päiselle yleisölle. Kuva: Risto Ojala

 

Miesten kotaillat Kuhmoisissa täytti kymmenen vuotta. Tyhjästä käynnistetty toiminta tavoittaa kuukausittain yli 70 miestä.

Miehiä ei näy jumalanpalveluksissa, totesi Risto Ojala kymmenen vuotta sitten ja päätti tehdä jotain heidän tavoittamisekseen. Syntyi ajatus kerran kuussa järjestettävistä seurakunnan miesten illoista, joissa voitaisiin käsitellä aiheita maan ja taivaan väliltä.

Aluksi kokoonnuttiin metsästysseurojen kodissa, mistä saatiin tapahtumalle nimi ”Miesten kotailta”. Myöhemmin ei olla enää kodille mahduttu, vaan osallistujajoukon kasvettua on täytynyt etsiä suurempia kokoontumistiloja. Kaikkiaan iltoja onkin järjestetty 90 eri paikassa, pääosin Kuhmoisissa, mutta myös naapurikuntien alueella. Tyypillinen osallistujamäärä on 70–80 miestä, pääosin eläkeikäistä väkeä.

Aiheita maan ja taivaan väliltä

Hollolan seurakunnan Kuhmoinen-Padasjoki kappeliseurakunnan kappelineuvoston puheenjohtajana toimiva Ojala käy läpi puhujavieraslistaa. Kirjailija, toimittaja Jukka Virtanen veti marraskuussa paikalle ennätysmäärän kuulijoita, 111. Monipuoliseen puhujajoukkoon ovat kuuluneet myös kenttäpiispa Pekka Särkiö, metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen, lääninrovasti, tähtitieteen harrastaja Risto Heikkilä, oopperalaulaja Johanna Bister ja kapellimestari Hannu Bister. Viime perjantain kymmenvuotisjuhlassa vieraili Tampereen piispa Matti Repo.

Vaikka illan aihe saattaa olla täysin ”maallinen”, kristillinen sanoma tulee esiin viimeistään Ojalan pitämässä parinkymmenen minuutin mittaisessa päätöshartaudessa.

– Aluksi on virsi tai hengellinen laulu, jonka miehet laulavat hyvin äänekkäästi. Hartaudessa käsittelen kristinopin ja katekismuksen lukemattomia erilaisia aiheita.

– Olen vakuuttunut, että Jumalan sana ei tyhjänä palaa. Miehet ovat sille hyvin avoimia kotailloissa. Uskon, että tämä luo pohjaa myös miesten osallistumiselle seurakunnalliseen elämään. Kuhmoisissa jumalanpalveluksissa käy pieni määrä ihmisiä. Kerran huomasin, että sillä kertaa oli enemmän miehiä kuin naisia, ja ehkä yhtä tai kahta lukuun ottamatta he olivat kotailtamiehiä.

Tiivis yhteys miesten välillä

Risto Ojalan mukaan iltojen yhteisöllinen merkitys on hyvin suuri. Innokkaimmat tulevat paikalle jo tuntia ennen tarjoilun alkua.

– Kun miehet eivät välttämättä ole tunteneet ennen kotailtoihin tulemista toisiaan, heistä on tullut hyvin pian varsin tuttuja ja läheisiä. Siinä toteutuu hyvin tiivis yhteys miesten välillä.

Ojalan mukaan kyseessä on sellainen brändi, jota kannattaisi toteuttaa kaikkialla Suomessa.

– Jos kotailloissa olisi yksinomaan kristillistä sanomaa alusta loppuun, sinne ei tulisi kuin 10–20 ihmistä. Jos olisi voimakasta herätystä, tilanne olisi toinen. Mutta nykytilanteessa miehet tulevat kiinnostuksesta illan aiheeseen.

Toisena vetonaulana hän pitää mahdollisuuden vierailla erilaisissa paikoissa, kuten museossa, mökillä tai ateljeessa. Kolmanneksi, tuttujen tapaaminen vetää puoleensa.

– Tämä ei kuitenkaan olisi seurakunnan toimintaa, jos ei olisi mitään hengellistä ohjelmaa. Päätöshartaus on kerma kakun päällä, Ojala toteaa.

 

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!