Mika Tuovinen vastuunkantajille: ”Nouskaa barrikadeille!”
Kansanlähetyksen vastuunkantajat kokoontuivat viime viikonloppuna Ryttylässä.
-Toivon, että herätysnäky voisi elpyä ja lähetys saisi uusia tukijoita. Nouskaa barrikadeille! Miettikää, mitä voisitte tehdä toisin kuin nyt, lähetysjohtaja Mika Tuovinen kehotti Kansanlähetyksen vastuunkantajaretriittiin kokoontuneita vapaaehtoisia ja työntekijöitä. Viikonvaihteen tapahtumaan osallistui noin kolmesataa Kansanlähetyksen aktiivia.
– Kriisin keskellä pienet asiat jäävät sivuun ja Jeesuksesta tulee keskipiste, Tuovinen sanoi. Hän viittasi Afganistanissa surmansa saaneisiin työtovereihin ja tapauksen aiheuttamaan suruun ja Jumalan puhutteluun. Perjantai-iltana pidettiin hiljainen hetki Seija Järvenpään ja Kaija Martinin muistoksi. Heidän valokuvansa salin edustalla kukin ja kynttilöin koristellulla pöydällä muistuttivat Jumalan valtakunnan työn vakavasta näkökulmasta.
Aluekoordinaattori Juhani Koivisto esitteli Afganistanin työn historiaa, mikä juontuu liikkeen alkuajoille aina vuoteen 1968 asti. Koivisto tähdensi, että maa on aina ollut poikkeuksellisen epävakaa sisäisesti ja myös siksi, että maailmanpolitiikan jännitteet vaikuttavat siellä.
Tällä hetkellä Afganistanissa ei ole Kansanlähetyksen työntekijöitä. Projekteja hoidetaan paikallisten voimin.
Taloutta tasapainoon
Kansanlähetyksen Satakunnan piirin vastuunkantajan, kansanedustaja Sauli Ahvenjärven johdolla 6. syyskuuta pidetty liittokokous linjasi ensi vuoden talouden ja toiminnan raamit. Tavoitteena on saada tuloja kaikkiaan 5,3 miljoonaa euroa. Järjestön tulot koostuvat seurakuntien talousarviovaroista, Kansanlähetyksen paikallisten piirien tuloista ja yksityisistä lahjoituksista. Kansanlähetysopisto saa toimintaansa valtion tukea.
Viime vuonna varainhankinta tuotti yhteensä 5,11 miljoonaa euroa. Taloutta on tasapainotettu eri toimenpitein, erityisesti säästämällä henkilöstökuluissa. Kun vuonna 2011 Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksessä oli työntekijöitä 55, viime vuonna heitä oli 48. Lähetystyöntekijöiden määrä pyritään pitämään samalla tasolla kuin viime vuonna eli 72:ssa. Piirit, SEKL, lähetystyöntekijät ja Kustannus Oy Uusi Tie mukaan lukien järjestöllä on työntekijöitä kaikkiaan 173. Suurimmat työalat ovat Etiopia, Etu-Aasia ja Japani.
Hallintojohtaja Mikael Halleen totesi varainhankinnan pysyneen samalla tasolla. Sen kasvattamiseen tullaan kiinnittämään huomiota tulevana vuonna. Samalla hän kiitti työn uskollisia tukijoita.
Maahanmuuttajista keskusteltiin
Liittohallitukseen valittiin erovuoroisten tilalle kolme jäsentä. Anssi Grekula Lapin piiristä jatkaa liittohallituksessa, uusina valittiin Regina Leppänen Päijät-Hämeestä ja Tuula Vainio-Syrjälä Varsinais-Suomesta. Ääniä annettiin 148, joista Grekula sai 130, Leppänen 118 ja Vainio-Syrjälä 89 ääntä.
Liittohallituksen puheenjohtajaksi kokous valitsi vuodeksi 2015 edelleen insinööri Tuomo Heikkilän Helsingistä.
Puheenvuoroissa nousi esiin hyvin suhteiden vaalimisen tärkeys seurakuntiin. Muonion eläkkeellä oleva kirkkoherra Raimo Kittilä kehotti Kansanlähetyksen ystäviä aktiivisuuteen tulevissa seurakuntavaaleissa.
Keski-Aasiasta palannut työntekijä Vesa Sipari toivoi, että Kansanlähetys panostaisi maahanmuuttajatyöhön ja hyödyntäisi kotimaahan palanneita lähetystyöntekijöitä maahanmuuttajien tavoittamisessa.
Insinööri Heimo Karhapää esitteli Ryttylän lähetyskeskuksen alueelle suunnitellun majoitusrakennussuunnitelman. Varsinkin viikonlopputapahtumien ja leirien aikaan nykyiset majoitustilat ovat riittämättömiä. Tarkoitus on rakentaa maisemaan sopivia puutaloja, joihin tulisi majoitus noin sadalle hengelle. Kustannusarvio on noin 3,2 miljoonaa euroa.
Kansanlähetys on sisäänheittäjä
Piirijohtaja, pastori Tuisku Winter Keski-Pohjanmaalta kiittää rukouksessa kaikista alueensa vanhoista vastuunkantajista, mutta näkee suurimmaksi haasteeksi, miten tavoittaa uusia ihmisiä mukaan. Nuoret aikuiset ja perheet ovat erityisesti miehen sydämellä.
– Kun ajattelen Kansanlähetyksen historiaa, sillä on ollut eräänlainen sisäänheittäjän rooli. Onko kutsu ja tehtävä edelleen tässä, Winter miettii.
– Haluamme tavoittaa uskosta osattomia, emmekä kierrättää koko ajan samoja ihmisiä, vaikka en missään tapauksessa vähättele niitä jotka ovat mukana nyt, hän sanoo.
– Toinen haaste on rakentaa Raamatulle perustuva hyvinvoiva hengellinen yhteisö, Tuisku Winter sanoo.
Maija Kukkonen Tohmajärveltä on innostunut vastuunkantaja Pohjois-Karjalan piirissä. Hän kertoo onnistuneesta kesäkahvilatoiminnasta, jossa eri työalat ja järjestöt ovat vuoroin vastuussa. Koko kesän aikana kahvila tavoittaa noin 3 000 kävijää. Sinne poikkeavat bussiretkeläiset muualtakin Suomesta.
– Kansanlähetyksellä oli tänä kesänä vastuulla neljä viikkoa, Kukkonen kertoo.
Kukkonen on iloinen myös lasten Donkkis Big Night -toiminnasta, jossa heillä on kyllä vastuunkantajia, mutta vetäjä puuttuu.
– Lapsia tulee paljon ja se on hienoa. Rukoilemme nyt toimintaan sopivaa vetäjää, Maija Kukkonen kertoo.
Lasten parissa vipinää
Kansanlähetyksen menestystarina lasten ja varhaisnuorten saavuttamiseksi on Donkkis Big Night -toiminta, jossa reippaan toiminnan ohessa opetetaan Raamattua lapsille. Nuorisotyön aluekoordinaattori Mika Falk kertoi, että tapahtumia järjestetään jo yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla. Vapaaehtoisia on mukana seitsemänsataa.
– Se on valtavan hieno joukko, Falk kiitteli.
Haasteena on nuoret aikuiset, joiden tavoittamiseen Falk toivoo lisää resursseja.
– Piireissä olisi hyvä miettiä, vastaako toiminta sitä, mitä nuoret aikuiset odottavat. Voisiko piirijohtaja esimerkiksi keskittyä nuoriin aikuisiin ja perheisiin enemmän ja jakaa vastuuta niin, että sopimusperusteiset ja vapaaehtoiset hoitaisivat vanhempaa sukupolvea, Falk ehdotti.
Rippikoulut kasvattavat suosiotaan.
– Rippikoulutyöhön tarvitaan kipeästi pappeja, Falk kertoi.