Oliko keskiaika pimeä?

Historioitsija Jaakko Tahkokallio murtaa keskiaikaa koskevia myyttejä uutuuskirjassaan. Monet myyteistä liittyvät läheisesti kirkkoon ja kristinuskoon.

Toisenlainen liikekannallepano

Talvi- ja jatkosodan aikana Suomessa painettiin kaksi miljoonaa kappaletta hengellistä kirjallisuutta kahdeksalla kielellä. Kirjallisuutta jaettiin sotilaille ja evakuoiduille, mutta myös sotavangeille.

Nykyheprean kehittäjä

”Tänä iltana me luemme tätä”, rabbi Blucker sanoi 13-vuotiaalle juutalaisen koulun oppilaalle, Eliezer Ben-Jehudalle ja ojensi pojalle hepreankielisen Robinson Crusoen. Pojasta oli lumoavaa ajatella, että hänen rakastamallaan heprean kielellä oli kirjoitettu muutakin kuin pyhiä tekstejä. Siinä hetkessä herätettiin kiinnostus tulevan tiedemiehen uraan.

”Israel on ­onnistunut startup-valtio”

– Israelin 70-vuotinen taival on menestystarina, jossa kirjaimellinen erämaa on muutettu kukoistavaksi valtioksi. Siellä tehdyt innovaatiot, kuten muistitikku ja sydämentahdistin ovat siunauksesi myös muissa maissa, hehkuttaa Kari O. Niemi.

Millainen oli Marian kotikaupunki?

On sanottu, ettei koskaan tiedä mitä löytää, kun Israelissa alkaa maata kaivamaan. Näin kävi vuonna 2009 Galileanjärven länsirannalla historiallisen Magdalan alueella lähellä nykyistä Migdalin kylää. Maria Magdaleenan kotikaupunki löytyi 2000 vuoden jälkeen.

Ihantalan ihme jatkosodassa

Uuden Tien numerossa 48/2017 oli erinomainen artikkeli talvi- ja jatkosodan tapahtumista. Monet sotaveteraanit puhuvat myös Ihantalan ihmeestä, mutta vain harvat tietävät, mitä oikeastaan tapahtui noissa Suomen itsenäisyyden kannalta ainutlaatuisissa taisteluissa.