Mika Arvaja: ”Olen eri mies kuin ennen”

SM-liigassa Mika Arvaja tunnettiin vastustajien kuumentajana. Nyt suuryrityksen johtajana hän korostaa lähimmäisenrakkautta.

Mika Arvaja hymyilee.

– Minua harmittaa, jos joku ajattelee, ettei haluaisi lähteä bisnesmaail­maan koska näkee sen arvottomana, Mika Arvaja pohtii. KUVA: SUSANNA SARIMAA

Mika Arvajan edessä oli 20-vuotiaana tärkeä päätös. Lähtisikö hän opiskelemaan diplomi-insinööriksi, vai pelaisiko hän työkseen jääkiekkoa? SM-liigassa pelaamiseen oli aukeamassa mahdollisuus, mutta Mika epäili, riittäisivätkö hänen taitonsa ammattilaistasolla. Tuntui kuitenkin siltä, että se kortti olisi katsottava. Opiskelupaikka Tampereen teknillisellä yliopistolla jäi odottamaan.

– En halunnut, että jää myöhemmin harmittamaan, Mika kertoo.

Mies muistetaan ennen muuta Ilveksen riveistä. Vuosina 1995–97 hän tehtaili kahdella peräkkäisellä kaudella 22 liigamaalia. Viime vuonna Ilta-Sanomatluonnehti entistä laitahyökkääjää ”veemäiseksi kuumentajaksi”, joka ”taisteli voiton eteen kaikin keinoin”.

– Ei tämä luonnehdinta mukavalta kuulosta, mutta en lähde kiistämään sitä. Olen ollut periksiantamaton luonne ja aina pelannut tilanteet viimeiseen asti. Olin omalle joukkueelleni arvokas ja vastustajalle ärsyttävä pelaaja. Jos nyt pelaisin, olisin toisentyyppinen pelaaja.

Jääkiekko oli raaka, itsekäs maailma. Moni pelasi oman uran vuoksi. Siksi Mikan mieltä lämmittikin tänä keväänä Suomen maailmanmestaruusjoukkueessa pelanneen Joel Kivirannan kommentti eräässä haastattelussa.

– Hän sanoi olleensa ensimmäistä kertaa joukkueessa, jossa pelaajat toivovat toisten onnistumista.

Jo 31-vuotiaana Mika laittoikin luistimet naulaan ja lähti opiskelemaan.

Synnintunto yllätti

Samoin kuin jääkiekko, myös usko Jumalaan kulki Mika Arvajan mukana  lapsesta saakka. Mummon rukoukset kantoivat Jeesuksen luo, hän ajattelee. Usko vahvistui myös katsellessa maail­maa: kaikki ei ollut voinut syntyä sattumalta, elämälle oli suunnittelija. Raamattu ei kuitenkaan nuoruudessa ohjannut Mikan elämää vaan jääkiekon huuma ja menestyminen.

Me emme ole syntyneet sattumalta, olemme luotuja Jumalan kuvaksi. Siihen, miten ihmistä pitäisi käsitellä, on ohjekirja, Raamattu. Kun sieltä lukee viisauk­sia, kas kummaa, ne yksinkertaisesti toimivat.

– Se ei ollut usein kaunista katseltavaa, mies myöntää.

– Hädän hetkinä oli kuitenkin olemassa pieni uskonsiemen. Vasta joitakin vuosia sen jälkeen, kun lopetin kiekon, koko homma aukesi täysin kristallinkirkkaana.

Mitä tapahtui? Synnintunto valtasi yllättäen. Mika oli vaimonsa kanssa avioliittoleirillä, kun eräs pariskunta koki, että hänen puolestaan pitäisi rukoilla. He kokivat myös, että oli asioita, joita Mikan pitäisi pyytää anteeksi vaimoltaan.

Se pysäytti. He olivat oikeassa. Jumala puhui hänelle ihmisten kautta, jotka eivät tunteneet häntä. Siitä sai alkunsa muutos, joka johti avioliiton korjaantumiseen ja omaan sisäiseen parantumiseen.

– Siinä on valtava voima, kun Jeesus parantaa. Olen eri mies kuin ennen, Mika kertoo.

Raamattu ohjekirja johtamiseen

Muutos miehessä näkyy myös työelämässä. Jääkiekkouran jälkeen Mika Arvaja on menestynyt yritysmaailmassa ja on nykyään kotimaisessa teollisuudessa toimivan suuryrityksen toimitusjohtajana. Henkilöstöön kuuluu yli 700 työntekijää. Johtajana Mikalle oma edun tavoittelu ja oikeassa oleminen ei ole keskeisintä vaan ihmisistä välittäminen.

– On hienoa, jos joku saa rohkaisua elämäänsä, ja pystyn häntä auttamaan rakastamalla ja osoittamalla välittämistä.

Bisnes ei ole seiniä, ne eivät liiku mihinkään. Se on ihmisiä, Mika korostaa.

– Johtaminen on vaikuttamista. Me emme ole syntyneet sattumalta, olemme luotuja Jumalan kuvaksi. Siihen, miten ihmistä pitäisi käsitellä, on ohjekirja, Raamattu. Kun sieltä lukee viisauk­sia, kas kummaa, ne yksinkertaisesti toimivat.

Mies antaa Raamatulle arvoa muutenkin kuin parhaana johtamisoppaana. Se on totta, vaikka tieteen vuoksi moni ei siihen uskokaan.

– Ihmiset haluavat laittaa tieteen ja Raamatun vastakkain, Mika toteaa.

Esimerkiksi Jeesuksen olemassaolo on kuitenkin tieteellinen tosiasia. Ja Jeesuksen vaikutusvaltaisuuden hän soisi tulevan enemmän esille.

– Mies, jolla ei ollut armeijaa tai toimistoa ja joka ei kirjoittanut yhtään kirjaa, on vaikuttanut eniten maailmanhistoriaan ja kulttuuriin. Me nimeämme koiriamme Caesariksi, mutta ihmisiä nimetään Jeesuksen ja muiden Raamatun henkilöiden mukaan.

Kaikkialla tarvitaan kristittyjä

Mika Arvaja näkee, että kaikkialla yhteiskunnassa tarvitaan niitä, jotka haluavat elää Raamatun mukaan. Organisaatiot tarvitsevat lähimmäisenrakkautta ja heitä, jotka ajattelevat ihmisistä positiivisesti.

– Minua harmittaa, jos joku ajattelee, ettei haluaisi lähteä bisnesmaail­maan, koska näkee sen arvottomana.

Kristittynä toimitusjohtajana on tullut myös pohdittua, miten rahaa tulisi käyttää ja kenelle se kuuluu. Hän on opetellut antamaan.

– Tämä on vaikea aihe puhua, koska se kuulostaa helposti siltä, että ylistää itseään. Mutta kyllä kyynel tulee silmään, kun saa auttaa. Mitään ei tapahdu sattumalta. Kaikilla niillä lahjoilla, joita olemme saaneet, voimme siunata toisia.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Rautakanslerin arvot menivät uusiksi

Huippuvalmentaja Jorma Mannisen voittopalkinto on ikuinen elämä: ”Jeesuksesta tuli Herrani”

Kun koripalloilija Tuukka Kotti tuli uskoon, hänen ei tarvinnut enää stressata menestymisestä

Tilaa Uusi Tie alkaen 0 € / 1. kk täällä.