Maailman suurin sairaalalaiva valmistuu ensi vuonna – seilaa tekemään maksuttomia leikkauksia kehitysmaihin
Kristillinen hyväntekeväisyysjärjestö Mercy Ships valmistelee parhaillaan maailman suurinta siviilikäytössä olevaa sairaalalaivaa, jonka on tarkoitus seilata Afrikkaan loppuvuodesta 2021. Järjestö tiedottaa asiasta verkkosivuillaan. Uuden sairaalalaivan nimi on Global Mercy.
Lahjoitusvaroin pyörivä Mercy Ships tarjoaa laivoillaan maksutonta kirurgista hoitoa niille kehitysmaiden asukkaille, joilla ei olisi muuten mahdollisuutta hakeutua leikkaukseen. Leikkausten lisäksi Mercy Ships pyrkii varustamaan paikallista sairaanhoitoa tarjoamalla koulutusta ja välineitä.
Moottorit suomalaistaustaiselta Wärtsilältä
Tällä hetkellä Mercy Shipsin käytössä on vain yksi laiva, Africa Mercy. Rakenteilla oleva Global Mercy -laiva on kuitenkin varustelultaan omaa luokkaansa ja laajentaa huomattavasti järjestön mahdollisuuksia. Mercy Shipsin puheenjohtaja Rosa Whitaker kuvailee järjestön tiedotteessa alusta näin:
”Global Mercy tulee olemaan todellinen nykyajan ihme – täysin mittatilaustyönä tehty sairaalalaiva, jossa on tarkoitukseen suunnitellut välineet, viimeisintä teknologiaa ja nykyaikaisen sairaalan kehittyneet mahdollisuudet.”
Global Mercy kulkee neljällä moottorilla, jotka toimittaa suomalaistaustainen Wärtsilä. Yrityksen konsernijohtaja Jaakko Eskola iloitsee yhteistyöstä Wärtsilän tiedotteessa.
”Meille on suuri kunnia yhdistää voimamme Mercy Shipsin kanssa ja tukea sitä sen tärkeässä humanitäärisessä työssä”, Eskola toteaa.
”Oli hienoa aloittaa työvuoro potilaiden puolesta rukoillen”
Mercy Shipsin toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön. Miehistö kirurgeista siivoojiin ja mekaanikoista opettajiin työskentelee Mercy Shipsin laivoilla palkatta.
Eri puolilta maailmaa tulevien vapaaehtoisten joukossa on ollut myös suomalaisia. Yksi heistä on Tiia Corzine, joka palveli Africa Mercyn sairaanhoitajana Madagaskarilla kolme kuukautta vuonna 2016.
Toisin kuin suurin osa vapaaehtoisista, Corzine ei työskennellyt laivassa vaan satamakaupunkiin rakennetulla gynekologisella klinikalla. Africa Mercy tuli kuitenkin tutuksi, sillä Corzine kävi laivalla lähes päivittäin, esimerkiksi syömässä ja tapaamassa ihmisiä.
Vaikka yhteistä kieltä ei ollut, parasta reissussa oli vuorovaikutus osaston naisten ja paikallisen henkilökunnan kanssa, Corzine muistelee.
– Se kosketti ja jäi varmasti ikuisesti mieleen.
Kotiutumisjuhlat kohokohtia
Leikkauksia tehdään vain satamaan ankkuroituna, joten sairaalalaiva saattaa viipyä samassa satamassa jopa vuoden. Potilaiden annetaan toipua rauhassa ennen kotiin lähettämistä, koska maaseudulta ei ole helppoa tulla jälkitarkastukseen.
– Osastomme naisilla saattoi olla lähimpään sairaalaan viikon kävelymatka viidakon läpi, Tiia Corzine muistelee.
Osastomme naisilla saattoi olla lähimpään sairaalaan viikon kävelymatka viidakon läpi.
Kun kotiutuminen vihdoin koitti, se oli Corzinen mukaan naisille ja koko osastolle iloisen juhlan paikka.
– Kotiin lähtevät potilaat saivat uudet vaatteet, heidät meikattiin ja heille tehtiin hienot kampaukset. Naiset marssivat kulkueena, ja lopuksi tanssittiin.
”Työvuoro alkoi rukoillen”
Tiia Corzine arvelee, että monia potilaita puhuttelee eniten vapaaehtoisten vilpitön halu auttaa, vieläpä ilmaiseksi. Corzine ja monet muut osallistuivat Madagaskarilla hyväntekeväisyysprojekteihin myös vapaa-ajallaan.
– Veimme esimerkiksi ruokaa kodittomille ja vierailimme lastensairaalassa ja sokeiden lasten koulussa.
Mercy Ships ei ole sitoutunut mihinkään tiettyyn tunnustuskuntaan, mutta on avoimesti kristillinen järjestö. Laivasairaalasta lähtiessään potilaat saivat kotiinviemiseksi Raamatun. Heitä muistetaan säännöllisesti myös henkilökunnan rukoushetkissä.
– Oli hienoa aloittaa työvuoro potilaiden puolesta rukoillen. Se oli hyvin erilaista kuin Suomessa, jossa uskonto ei ole sairaaloissa juurikaan esillä, Tiia Corzine kertoo.
FAKTAA
SAIRAALALAIVA GLOBAL MERCY
- Pituus: 174 metriä
- Leveys: 28,6 metriä
- Paino: 37 000 tonnia
- Miehistön kapasiteetti: 641 henkeä
- Lähes 200 vuodepaikkaa potilaille
- Sairaalan osuus laivasta on noin 7000 neliömetriä
- Monenlaiset kirurgiset toimenpiteet mahdollisia: esimerkiksi kasvainten poisto, kaihileikkaukset, huuli- ja kitalakihalkioiden korjaukset, ortopedinen kirurgia sekä vaikeiden synnytysten aiheuttamien fistelien korjaukset.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: