”Luulin, että synnyin muslimiksi ja kuolen muslimina”

– En tuntenut ketään kristittyä. Nyt haluan olla kertomassa Jeesuksen evankeliumista ja antaa lapsille mahdollisuuden kuulla hänen rakkaudestaan, sanoo SAT-7 Pars -kanavan lastenohjelmien käsikirjoittaja-juontaja Parastoo Poortaheri.

– Me tarvitsemme toivoa ja rauhaa. Jumalan rakkautta pitää kylvää, että viha kukistuu, sanoo SAT-7 Pars -kanavan lasten ­ohjelmien käsikirjoittaja-juontaja Parastoo Poortaheri. KUVA: VIRPI KURVINEN

– Me tarvitsemme toivoa ja rauhaa. Jumalan rakkautta pitää kylvää, että viha kukistuu, sanoo SAT-7 Pars -kanavan lasten ­ohjelmien käsikirjoittaja-juontaja Parastoo Poortaheri. Kuva: Virpi Kurvinen

– En tuntenut ketään kristittyä. Nyt haluan olla kertomassa Jeesuksen evankeliumista ja antaa lapsille mahdollisuuden kuulla hänen rakkaudestaan, sanoo SAT-7 Pars -kanavan lastenohjelmien käsikirjoittaja-juontaja Parastoo Poortaheri.

Parastoo Poortaheri juttelee eloisasti ja kertoo elämäntarinaansa. Hän kasvoi Iranissa muslimivanhempien lapsena. Vanhemmat erosivat tytön ollessa noin kuusivuotias. Äiti muutti Kyprokselle Parastoon ja tämän veljen kanssa. Kun tyttö oli noin kymmenenvuotias, äiti lähti takaisin Iraniin ja jätti hänet isovanhempien hoiviin Kyprokselle.

Poortaheri kertoo, että Iranissa hänen äitinsä kuuli evankeliumin, ja alkoi uskoa Jeesukseen. Muutaman vuoden kuluttua tämä tuli takaisin Kyprokselle, koska halusi lapsilleen vakaammat ja vapaammat olot kasvaa.

Rukous onkin keskustelua ystävän kanssa

Parastoo Poortaheri koki lapsuudessaan islamin Jumalan uhkaavana ja pelottavana. Hän oli varuillaan, ja pelkäsi, että tekee kaiken väärin. Kyproksella tyttö lähti yhtenä päivänä äitinsä mukana ensimmäistä kertaa kristilliseen seurakuntaan. Hän ei tiennyt mitään kristinuskosta. Poortaheria hämmensi kohdata ihmisiä, jotka kertoivat rukoilevansa hänen puolestaan päivittäin.

– Musiikki ja rukoukset olivat ihania, ja kuulin ne farsin kielellä, se oli tärkeää minulle. Seurakunnassa rukouk­set tulivat sydämestä, rukous oli kuin ystävälle puhumista. Se oli ihmeellistä!

Parastoo Poortaheri jäi ”kirkkokoukkuun” kerrasta.

– Aloin käydä kirkossa joka pyhä. Ahmin raamattuopetusta, ja aloin vähitellen ymmärtää, mitä Jeesus on tehnyt puolestani. Sain kertoa ilouutisen äidilleni, että olen antanut sydämeni Kristukselle.

Poortaherin tunne vihaisesta Jumalasta katosi. Kristillinen kaste toi pelkojen tilalle rauhan. Poortaheri kertoo, että nyt Jeesus on ystävä ja Jumala Isä.

– Tiedän, että Jumala on rakkaus, ja voin ylistää Jumalaa omalla kielelläni, hän iloitsee.

Sivuroolista parrasvaloihin

Parastoo Poortaheri oli kouluaikoinaan aktiivinen koulun teatterissa ja ilmaisutaidon tunneilla. Tämä oli luontevaa ulospäinsuuntautuvalle tytölle. Seurakunnassa Kyproksella hän oli aina mukana teatteriesityksissä.

Kun SAT-7 oli aloittamassa toimintaansa Kyproksella, hän oli noin 16-vuotias. Ohjaaja oli tekemässä ohjelmaa teini-ikäisille. Poortaheri sai kristillisessä draamassa aluksi pienen sivuroolin, mutta samainen nuorten ryhmä kiinnitettiin myöhemmin nuorille suunnattuun talk show’hun.

– Tämän jälkeen aloin tehdä lasten­ohjelmia, joiden parissa on vierähtänyt jo hieman reilut kymmenen vuotta, Poortaheri kertoo.

Poortaheri korostaa, että kristillisten lastenohjelmien tuottamiseen on satsattava.

– En itse olisi lapsena voinut kuvitellakaan, että voisin olla vapaasti kristitty. Luulin, että synnyin muslimiksi ja kuolen muslimina. En tuntenut yhtään kristittyä. Nyt haluan olla kertomassa Jeesuksen evankeliumista, ja antaa mahdollisuuden lapsille kuulla hänen rakkaudestaan.

Kristilliset ohjelmat kiinnostavat muslimiperheitä

Kuva: Virpi Kurvinen

Parastoo Poortaheri mainitsee, että Iranissa on paljon kriisejä. Kaikesta on puutetta, ihmiset kärsivät jopa nälkää. Korkeakoulutuskaan ei takaa työtä. Monet nuoret pyrkivät maasta pois.

Epävarmat olot luovat vihaa eri ihmisryhmien välille. Myös huumeidenkäyttö on maassa yleistä. Valtaosa SAT-7 Parsin lapsiyleisöstä on muslimeja Iranista ja Afganistanista. Vanhemmat antavat lastensa kuitenkin katsoa kristillisiä ohjelmia, koska ohjelmat ovat laadukkaita, ja avoimuus kristinuskoa kohtaan on kasvanut.

– Saamme vanhemmilta palautetta, että heidän lastensa käytös on muuttunut, kun he ovat katsoneet ohjelmiamme. Se on valtavan hienoa. Jopa kokonaiset perheet ovat alkaneet katsoa kristillisiä ohjelmia.

Poortaheri kertoo, että koska Raamatut ovat laittomia tai huonosti saatavilla monissa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maissa, ohjelmissa pidetään Raamatun sanaa paljon esillä. Tämä kiinnostaa lapsia tavattomasti.

Tyttöjä tulee voimaannuttaa

Vuodesta 2017 SAT-7 Pars on tuottanut ohjelmaa Tytön maailma. Sarjassa puhutaan asioista, joista Lähi-idän kulttuurissa yleensä vaietaan. Taustalla on tuotantotiimin huoli iranilaisten tyttöjen asemasta.

Poortaheri kertoo, että esimerkiksi tyttöjen seksuaalinen hyväksikäyttö on todella iso ongelma Iranissa. Hän uskoo, että terve itsensä arvostaminen voimaannuttaa tyttöjä niin, että he oppivat suojelemaan itseään.

– Opetamme tytöille, että he ovat arvokkaita ja rakastettuja. Kukaan ei saa tehdä heille pahaa. Ohjelmassa lähdemme liikkeelle myös tyttöjen omista toiveista: keskustelemme ystävyydestä ja elokuvista sekä kannustamme tyttöjä, jotka kärsivät ulkonäköpaineista. Kaikki tämä tehdään kristillisen uskon lähtökohdista.

Poortaheri haastaa meitä rukoilemaan erityisesti Iranin ja Afganistanin lasten puolesta, että yhä useampi heistä tulisi Kristuksen luokse.

– Unelmamme on viedä evankeliumi niin monelle kuin mahdollista, niin että Jumala saisi tehdä työnsä ihmisten sydämissä. Vain Kristuksen evankeliumi voi tuoda rauhan rauhattomaan maailmaan, Parastoo Poortaheri sanoo.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!

Lisäksi

Tiesitkö?

  • SAT-7 on kristillinen satelliittitelevisioyhtiö, jonka tavoitteena on tuoda evankeliumi kaikkien Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän asukkaiden ulottuville.
  • SAT-7:n näkyvyysalueella asuu noin 600 miljoonaa ihmistä. Väestöstä noin 60 miljoonaa asuu konfliktialueilla.
  • Vain noin 3,5 prosenttia eli 20 miljoonaa heistä on kristittyjä.
  • Alueella asuu 150 miljoonaa alle 16-vuotiasta.
  • Alueella puhutaan arabiaa, parsia, farsia, daria ja turkkia, sekä monia pienempiä kieliä ja murteita.
  • Arabiankielisiä ohjelmia seuraa 21 miljoonaa ihmistä.
  • Libanonin presidentti Michel Aoun, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ainoa kristitty valtionpäämies, julisti pääsiäisen sanomaa SAT-7 Arabic -kanavalla vuonna 2017.
  • Suomessa SAT-7:n lähetyksiä seurataan internetin ja digisovellusten välityksellä. SAT-7 Pars parsin- ja turkin kielisiä ohjelmia voi seurata myös HotBird-satelliitin kautta.