”Kukaan ei tule uskoon apologian avulla”

Ajatus apologian hyödyttömyydestä saattaa nousta käytännön kokemuksesta. Moni on käynyt keskusteluja ei-uskovien kanssa ja todennut, etteivät perustelut vakuuta heitä.

Toisinaan kuulee sanottavan, että kukaan ei tule uskoon apologian avulla. Apologialla tai apologetiikalla tarkoitetaan uskon puolustamista järkiperäisesti ja argumenteilla. Siinä esitetään perusteluja kristinuskon totuudellisuuden puolesta.

Ajatus apologian hyödyttömyydestä saattaa nousta käytännön kokemuksesta. Moni on käynyt keskusteluja ei-uskovien kanssa ja todennut, etteivät perustelut vakuuta heitä. Tämä voi johtua siitä, että olemme perustelleet asioita huonosti. Argumenttimme eivät olleet tarpeeksi hyviä. Tai ehkä olemme esittäneet ne väärässä sävyssä, niin että toinen ihminen on kokenut tulleensa torjutuksi. Joskus perustelut kuitenkin saattavat jäädä kaivelemaan jonnekin mielen sopukoihin, vaikka ne siinä hetkessä torjuttaisiinkin.

”KUKAAN EI TULE USKOON apologian avulla”, on vahva väite. Se on myös ilmiselvästi väärä väite. Monet ovat kertoneet, kuinka Pyhä Henki on apologeettisten perustelujen kautta johdattanut heidät uskoon. Niin kävi kirjailija C.S. Lewisille, joka ystäviensä kanssa keskusteltuaan vakuuttui, että evankeliumit poikkeavat antiikin myyteistä niiden historiallisen luonteensa vuoksi. Niin kävi myös J. Warner Wallacelle, rikostutkijalle, joka lähti selvittämään evankeliumin tapahtumien totuudellisuutta murhatutkijan otteella. Niin tapahtui myös entiselle muslimille Nabeel Qureshille, joka totesi, että todisteet kristinuskon puolesta ovat paljon parempia kuin todisteet islamin puolesta.

Maailmankuulu apologeetta William Lane Craig jakaa tuoreessa uutiskirjeessään (heinäkuu 2021) filosofian jatko-opiskelijan, Liamin tarinan. Katsottuaan Craigin ja ateisti Christopher Hitchensin väittelyn hän, ”kaikkitietävä ateisti”, totesi, että hän saattaa sittenkin olla väärässä. Apologiaan perehtyessään hän pikkuhiljaa huomasi, että ateistien argumentit olivat enemmänkin mielipiteitä ja tunteenilmaisuja kuin argumentteja. Tänä pääsiäisenä Craigin YouTube-videota katsoessaan Liam päätti lähteä seuraamaan Jeesusta.

Vastaavia palautteita Craig saa jatkuvasti. Useita apologeettisia kirjoja kirjoittanut Lee Strobel on todennut, ettei hän pysy enää laskuissa, kuinka moni ihminen on kääntynyt kristinuskoon hänen kirjojensa kautta.

APOSTOLIEN TEOISSA KERROTAAN Paavalin vierailusta Ateenaan. Hän keskustelee juutalaisten sekä epikurolaisten ja stoalaisten filosofien kanssa. Paavali perustelee kristillistä Jumala-kuvaa ja evankeliumin totuutta monenlaisin argumentein. Mikä oli lopputulos? Jotkut ivailivat Paavalia, toiset halusivat kuulla lisää, ja muutamat tulivat uskoon! (Ap. t. 17:34)

IHMISEN KÄÄNTYMINEN kristinuskoon on yleensä kokonaisvaltainen kokemus. Siihen vaikuttavat hänen elämäntilanteensa, sosiaaliset suhteet ja tunteet, mutta myös älylliset kysymykset. Eri ihmisillä painottuvat eri puolet, mutta harva kääntyy kristityksi, jos kristinusko vaikuttaa hänestä älyllisesti epäuskottavalta.

Suomessa apologian harrastaminen on englanninkieliseen maailman nähden melko nuorta. Siksi vielä harvat kertovat tulleensa uskoon apologian kautta. Mutta meilläkin voidaan havaita, miten monenlaista hyvää hedelmää apologia on uskovissa saanut aikaan.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: