Kirkolliskokouksessa puitiin piispojen avioliittoesitystä – kritiikkiä satoi molemmilta laidoilta
Kirkolliskokous on parhaillaan koolla Turun Linnasmäen opistolla ensimmäistä kertaa uudella edustajajoukolla. Keskiviikkoisessa lähetekeskustelussa kuultiin puheenvuoroja, joissa puollettiin tai vastustettiin piispainkokouksen maaliskuista linjausta.
Piispat esittävät, että kirkkojärjestykseen tulisi liittää päätös laajennetusta avioliittokäsityksestä: avioliitto voisi olla kahden henkilön mutta myös yhden naisen ja yhden miehen välinen liitto. Jos piispojen esitys menee läpi, samaa sukupuolta oleville pareille vahvistettaisiin oikeus tulla kirkollisesti vihityksi.
Useat edustajat vetosivat lähimmäisen rakastamiseen puoltaessaan piispainkokouksen linjausta. Kirkon sisäiset erimielisyydet nähtiin erityisesti nuoria kirkosta vieraannuttavana tekijänä. Keskustelussa vedottiin myös kirkon Ovet auki -strategiaan, jonka mukaan kaikki kirkon toiminta on yhdenvertaista ja kutsuvaa.
Liberaalit ja konservatiivit vastustavat
Kirkolliskokouksessa kultiin myös useita piispojen esitystä vastustavia puheenvuoroja niin samaa sukupuolta olevien avioliittoa kuin perinteistä naisen ja miehen avioliittoa kannattavien leiristä.
Virallisesti avioliitto perustuu edelleen kirkon uskon mukaan Jumalan luomistyölle, joka ilmaistaan Raamatun alkukertomuksissa ja Jeesuksen opetuksessa Uudessa testamentissa. Tästä muistutti ensimmäisenä edustaja Vuokko Vänskä. Yhteiskunnallinen käsitys avioliitosta voi muuttua mutta kristillistä avioliittoa tulee tarkastella sen omista raamattuteologisista perusteista käsin. Piispainkokouksen esitys irrottautui nyt tästä perustasta, kritisoi Vänskä.
Kirkolliskokouksessa kuultiin myös muita puheenvuoroja, jotka puolustivat Raamatun ja Jeesuksen opetuksen ohjeellisuutta. Edustaja Kari Simolin korosti, että kirkko ei voi siunata homoseksuaalisia parisuhteita siksi, että ”Raamatun mukaan ne eivät ole Jumalan tahdon mukaisia”. Raamatusta ei löydy kohtaa, jossa osoitettaisiin hyväksyntää homoseksuaaliselle elämänmuodolle, hän linjasi. Piispainkokouksen esityksen läpimeno voisi johtaa kirkollisen ykseyden peruuttamattomaan rikkoutumiseen, Simolin ennakoi.
Raamatun sanoma on universaali: se koskee kaikki ihmisiä kaikkina aikoina.
Toisaalta piispojen esitystä kritisoitiin myös siksi, että joidenkin edustajien mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ei huomioida siinä riittävästi. Se mahdollistaisi läpi mennessään syrjinnän. Esille nousi huoli siitä, saisiko jatkossa esimerkiksi rippikoululeireillä opettaa avioliitosta pelkästään miehen ja naisen välisenä. Se, että saa mennä naimisiin kenen kanssa haluaa, on vain osa yhdenvertaisuuden toteutumisesta, kritisoi edustaja Hanna Mithiku.
Edustaja Vänskä nosti esiin syvimmän jakavan kysymyksen mainitessaan, että piispojen esityksessäkin myönnetään vallitsevan erimielisyyden taustalla olevan muun muassa erilaiset ihmiskuvat ja raamattunäkemykset. ”Raamatun sanoma on universaali: se koskee kaikki ihmisiä kaikkina aikoina. Siksi avioliittokysymyksessäkin kirkon tulee pysyä vakaasti Raamatun ja tunnustuksen perustalla”, Vänskä sanoi.
Uutisen päivitys 16.5. klo 21:32:
Piispainkokouksen esitys kirkkojärjestyksen muuttamisesta avioliittokäsityksen osalta eteni kirkolliskokouksessa valiokuntien pohdittavaksi. Esitys lähetettiin lakivaliokuntaan, joka pyytää lausunnon perustevaliokunnalta. Mietintö tulee käsittelyyn aikaisintaan ensi marraskuussa, jolloin kirkolliskokous kokoontuu seuraavan kerran.
Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:
Avioliittokysymyksen veivaaminen kirkolliskokouksessa jatkuu
Ainoa pysyvä asia on muutos – päteekö se myös avioliittoon?
Raamatun kiperiä kohtia: Moniavioisuus Vanhassa testamentissa