Keitä olivat idän tietäjät, jotka tulivat kumartamaan Jeesus-lasta?

Lopunajan pelastaja-hahmon odotus sai persialaiset ruhtinaat liikkeelle.

Sinisellä taustalla kolme kamelia, joiden selässä istuu miehiä.

Raamatussa vain Matteuksen evankeliumissa on maininta idän tietäjistä, jotka tulivat Jeesus-lapsen luokse. Keitä idän tietäjät olivat? KUVA: ISTOCK

 

Raamatussa vain Matteuksen evankeliumissa on maininta idän tietäjistä.

– Tiedämme, että Matteuksen evankeliumi on kirjoitettu Syyriassa. Siksi kirjoittajalla on ollut perimätietoa tietäjistä, mitä muilla evankelistoilla ei ollut. Tosin Matteuksen selostus tietäjistä on vain kuiva tiivistelmä, itämaisen kirkkohistorian professorina Göttingenissä toiminut Jouko Martikainen sanoo.

On kiehtovaa, että esimerkiksi asutushistoria todistaa Tähti-nimisistä kaupungeista ja kylistä, jotka sijoittuvat niille alueille Syyriassa, jotka osuvat tietäjien todennäköiselle matkareitille nykyisen Iranin alueelta Palestiinaan.

– On loogista ajatella, että tietäjiä majoittaneet ovat säilyttäneet tiedon tietäjien matkasta ja sen motiivista, Martikainen arvelee.

Maagit olivat oman aikansa tiedemiehiä

rgb_martikainen_virpi-kurvinen
Todennäköisesti idän tietäjät olivat omaksuneet juutalaisen uskonnon. Näin ollen he myös tunsivat Vanhan testamentin Messias-profetiat, sanoo professori Jouko Martikainen. KUVA: Virpi Kurvinen

Martikainen itse on tuntenut syyrialaisen perinteen välittämät tiedot maageista (magos, ­syyriaksi megusha) noin 25 vuoden ajan. Martikainen perehtyi aiheeseen jo virkaurallaan. Tässä kuussa ilmestyneen kirjan Idän tietäjät (Perussanoma Oy) takia hän kertoo syventyneensä aiheeseen aiempaa perusteellisemmin. Keitä maagit sitten olivat?

– Maagi tarkoittaa Persian oman uskonnon, eli zarathustralaisuuden piirissä syntynyttä erityistä pappissäätyä, joka oli perehtynyt myös astrologiaan, lääke- ja luonnontieteeseen, hän sanoo.

Useissa syyriankielisissä lähteissä mainitaan nimeltä kaksitoista tietäjää, jotka olivat ”Persianmaan kuuluisia ruhtinaita”. Nämä kohtasivat Herodeksen ja etsivät juutalaisten äsken syntynyttä kuningasta. Lähteiden taustalla on 33-sivuinen Maagien ilmestys. Sen kirjoitusajankohdasta voidaan esittää toistaiseksi vain otaksumia.

– Lähden kuitenkin siitä, että tekstin alkuperä on yhteydessä persialaisesta uskonnosta, zarathustralaisuudesta juutalaisuuteen kääntyneeseen liikkeeseen. Tämä pidemmälle emme tällä hetkellä pääse. Tutkimus on tältä osin vielä kesken, Martikainen myöntää.

Juutalaisen perinnön vaikutushistoria

Entä miten pelkkä tähden nouseminen olisi voinut saada tietäjät liikkeelle? Välimatka tietäjien asuinsijoilta Juudeaan on ollut noin 1500 kilometriä. Miksi he olisivat tulleet epävarman tiedon perässä näin pitkän ja vaivalloisen matkan päähän?

Martikainen muistuttaa israelilaisten pakkosiirrosta Babyloniaan vuonna 722 eKr. Tällöin israelilaisten kantavaa yhteiskuntakerrosta siirrettiin Babyloniaan, josta sittemmin tuli osa Persian valtakuntaa. He säilöivät uskonperintöään erikoisella innolla ja työstivät kansansa varhaishistoriaa.

– Kun lukee noin 400–300 eKr. kirjoitetut Vanhan testamentin Esran, Nehemian ja Esterin kirjat, huomaa miten vahvasti valitun kansan jäsenet sitoutuivat omaan hengelliseen perinteeseensä.

Heidän matkansa on maksanut paljon rahaa ja vaivaa. Heillä on täytynyt olla vahva motivaatio matkalleen.

Martikaisen mukaan on aivan selvää, että juutalaisten ja persialaisen uskonnon, zarathustralaisuuden välillä on ollut vuorovaikutusta. Esimerkiksi Vanhan testamentin Danielin kirjassa kerrotaan, että pakkosiirtolaisena Babyloniassa oleva hurskas Daniel toimi viisaiden johtajana (2:48):

”Sitten kuningas nosti Danielin korkeaan arvoon, antoi hänelle runsaasti kalliita lahjoja ja teki hänestä Babylonin maakunnan käskynhaltijan ja koko Babylonian viisaiden ylivalvoja.”

– Vanhan liiton väkevä Messias-odotus ja persialaisen uskonnon innokas lopunajallinen pelastajahahmon odotus olivat uskontojen välillä yhdistävänä siltana, Martikainen sanoo.

Martikaisen mukaan tähän sivujuonteeseen jäsentyy tietäjien motiivi tehdä matka Israeliin, missä he uskoivat Pelastaja-kuninkaan syntyneen. Todennäköisesti nämä maagit olivat omaksuneet juutalaisuuden. Näin ollen he myös tunsivat Vanhan testamentin Messias-profetiat.

– Ainakin heidän matkansa on maksanut paljon rahaa ja vaivaa. Heillä on täytynyt olla vahva motivaatio matkalleen.

Tietäjät todistivat aikakausien käänteen

Tietäjien tullessa tervehtimään Jeesusta hän oli Martikaisen mukaan noin vuoden ikäinen taapero.

Mitä voisimme oppia idän tietäjiltä?

– Heistä tuli ensimmäisiä kristittyjä. Pään tieto muuttui sydämen uskoksi, kun he kumarsivat Jeesusta, ja he näkivät, miten Jumalan antamat profetiat kävivät toteen heidän silmiensä edessä. Ihmeellinen täyttymys sydämissään nämä lähtivät kotimatkalle. Tietäjät kutsuvat meitä iloon, joka syntyy kun kumarramme Herra Jeesusta, Jumalaa ja ihmistä, Martikainen päättää.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

7 faktaa Jeesuksen syntymästä

8 faktaa Jeesuksesta Raamatun ulkopuolella

Askeleet jouluun 3/5: Virkkaa suloinen seimiasetelma!

Tilaa Uusi Tie tästä, ja olet mukana tekemässä kristillistä mediaa! Ensimmäinen kuukausi 0 € uusille tilaajille.

Lisäksi

Tähtitiede tukee kertomusta Betlehemin tähdestä

Reilut sata vuotta moderni teologinen tutkimus on pitänyt Matteuksen evankeliumin kertomusta idän tietäjistä legendana. Hieman ennen ajanlaskumme alkua tapahtui kuitenkin jotain, mikä on todistettavissa laskemalla.

– Meille asti on säilynyt Kaksoisvirtainmaassa savitauluja, joihin on merkitty muistiin Jupiterin ja Saturnuksen kohtaaminen Kalojen tähtikuviossa vuonna 6 eKr., Jouko Martikainen kertoo.

Martikaisen mukaan nämä tähtimaailman merkit ruokkivat Kaksoisvirtainmaan ja Persian alueella muutoinkin vahvaa Pelastaja-kuninkaan odotusta. Tähtitieteen syntysijoilla tiedettiin, että Jupiter ja Saturnus osuvat yhteen vain noin kerran vuosituhannessa.

– Idän tietäjät lähtivät matkalle, koska he olivat nähneet Messiaan tähden nousevan taivaalle, Martikainen arvioi.

Martikainen pitää luotettavimpana itävaltalaisen tähtitieteilijän professori Konradin Ferrari d´ Ochieppon (1907–2007) Betlehemin tähden ilmestymistä ja ajoitusta koskevia tutkimuksia ja tulkintaa.

D´Ochieppoon nojaten Martikainen selittää, että idän tietäjiä odotti Jerusalemista etelään Betlehemiin johtavalla tiellä yli ymmärryksen käyvä yllätys.

– Heillä ei ollut teoriaa eikä sitä heillä voinutkaan olla, että Jupiterin ja Saturnuksen osuessa yhteen niiden yhteinen valo voi Linnunradan eli niin sanotun zodiakkivalon tehostamana muodostaa maan pinnalla kirkkaan kiilan. Se liikkuu ensin tiettyä rataa pitkin pohjoisesta etelään ja pysähtyy sitten kahdeksi tunniksi yhteen paikkaan. Näin muodostuneen valokeilan läpimitta voi lopuksi olla vain kaksi metriä, Martikainen avaa.

D´Ochieppon laskelmien mukaan tämä valokeila kulki marraskuun puolivälissä vuonna 6 eKr. juuri Jerusalemista Betlehemiin menevää tietä ja pysähtyi Betlehemissä yhden ainoan talon kohdalle kahdeksi tunniksi. Tässä talossa oli Jeesus-lapsi Marian ja Joosefin kanssa.

– Vain ne jotka olivat kokeneet tämän ihmeellisen ilmiön, pystyivät sitä kuvailemaan Matteuksen evankeliumissa esitetyllä tavalla, Martikainen päättelee.

– Tähti ja sen luoma valoilmiö olivat sanomattoman ihana vahvistus sille, mitä tietäjät ja heidän esivanhempansa olivat huterasti odottaneet vuosisatojen ajan, Martikainen sanoo.