Kansanlähetysopistolla opiskeli keväällä 63 opiskelijaa – kysyimme kolmelta, mitä opistoajasta jäi käteen

Ryttylän Kansanlähetysopiston pitkillä linjoilla opiskeli keväällä 63 opiskelijaa. Lukuvuoden päättyessä kysyimme kolmen linjaopiskelijan tunnelmia.
Vesa Vainio seisoo nurmikolla. Hänen takanaan on rakennuksia.

Vesa Vainio on saanut Kansanlähetysopistolta työkalut tunnistaa kulttuurillisia ilmiöitä. Vainio on yksi Uuden Tien haastattelimista opiskelijoista, jotka kertovat kokemuksiaan Kansanlähetysopistolla. KUVA: MARIELA EBELING

”Olen kokenut valtavaa hengellistä kasvua”

Vesa Vainio, 21, on opiskellut Kansanlähetysopistolla puolitoista vuotta: puoli vuotta raamattulinjalla ja vuoden apologialinjalla. Opisto löytyi ystävän kautta, joka puolestaan oli kuullut siitä omalta kaveriltaan. Kuluneet puolitoista vuotta ovat olleet Vesan elämän antoisimmat.

– Olen kokenut valtavaa hengellistä kasvua sekä kasvua ihmisenä.

Peruskäsitys Raamatusta sekä apologiasta eli uskon perustellusta puolustamisesta ovat olleet opistoajan hedelmää. Vesa kertoo myös saaneensa valmiuden opiskella apologiaa itsenäisesti sekä tunnistaa ilmiöitä, joita tulee jatkuvasti vastaan, kuten edistysmyytti.

– Edistysmyytti on ajatus siitä, että ihmiskunta voi kehittyä pelkästään hyvään suuntaan. Kaikki, mikä on uutta, on hyvää.

Syksyllä Vesa aloittaa opinnot Helsingin yliopistossa, ainakin tietojenkäsittelytieteen opiskelupaikka on varmistunut.

Kansanopistot

  • Kansanlähetysopisto on yksi Suomen 74:stä kansanopistosta.
  • Kansanopistot ovat vapaan sivistystyön oppilaitoksia, jotka järjestävät päätoimisia ja pitkäkestoisia opintoja, joiden kautta opiskelijat etenevät erilaisiin jatko-opintoihin ja työelämään.
  • Suomen kansanopistoissa opiskelee vuosittain yli 19 000 opiskelijaa pitkäkestoisilla kursseilla ja noin 80 000 opiskelijaa lyhyemmillä kursseilla.
  • Kansanopisto-opintoihin voi yleensä saada Kelalta opintotukea, jos opiskelut kestävät yhtäjaksoisesti yli kahdeksan viikkoa.
  • Kristillisistä kansanopistoja ovat muun muassa Kansanlähetysopisto, Karkun evankelinen opisto ja Suomen Raamattuopisto.
  • Lähteet: kansanopistot.fi, kansanopisto.fi

”En ollut edes ajatellut, että lähetystyö olisi minun juttuni”

Olivia Joki seisoo kukkivan pensaan edessä.
Olivia Joki harkitsee kansainvälisyyslinjan käymistä uudelleen. KUVA: MARIELA EBELING

Olivia Joki, 20, on opiskellut viimeisen vuoden kansainvälisyyslinjalla. Linjaan kuuluu valmennusjakso Ryttylässä sekä ulkomaanjakso. Olivia suoritti kaksi ulkomaanjaksoa, ensimmäisen Etu-Aasiassa ja toisen Kreikassa.

Lukiosta valmistumisen jälkeen Olivia pohti, missä viettäisi välivuoden. Hän oli kiinnostunut katuevankelioinnista ja evankeliumin levittämisestä konkreettisella tavalla, mutta ajatus lähetystyöhön lähtemisestä oli vieras. Opistovuotta edeltävänä kesänä tämä kuitenkin muuttui.

Olivia tykästyi erityisesti Etu-Aasiaan. Päivät koostuivat pitkälti lastenhoidosta, mutta Olivia pääsi myös tekemään kotivierailuja, jotka hän koki erittäin merkityksellisiksi. Hän sai myös nähdä työn tärkeyden sekä sen, kuinka Jumala toimii.

– En ollut edes ajatellut, että lähetystyö olisi minun juttuni. Siellä tuli sellainen palo, että haluaa koko sydämestään auttaa niitä ihmisiä.

Jatkosuunnitelmat ovat vielä auki, mutta Olivia haluaisi musiikinopettajaksi. Jos se paikka ei syksyksi aukea, hän tulee luultavimmin vielä uudelleen kansainvälisyyslinjalle.

”Nuoret ottivat minut hyvin vastaan”

Anna Vähäkangas seisoo portaiden juurella.
na Vähäkankaalle raamattulinja oli mahdollisuus taukoon työelämästä. KUVA: MARIELA EBELING

Anna Vähäkangas, 51, opiskeli Kansanlähetysopiston raamattulinjalla kevätlukukauden. Aikaisemmin Anna on opiskellut kansainvälisyyslinjalla, teologialinjalla ja lähetyslinjalla.

Anna tuli Kansanlähetysopistolle, koska kaipasi pientä taukoa työhönsä.

– Näin sen hyvänä mahdollisuutena syventyä Raamattuun. Kun työssäni olen ammentamassa muille, sain nyt olla vastaanottamassa.

En ollut omalla linjallani edes vanhin opiskelija.

Kevät oli sisällöllisesti rikas mutta työntäyteinen. Opinnoista Annalle jäi käteen entisestään syventynyt kiinnostus Raamattua ja teologiaa kohtaan. Hänellä heräsi uusia kysymyksiä, joihin etsiä vastauksia. Toisaalta vastauksia tuli myös moniin hänen pohtimiinsa kysymyksiin.

Koska suurin osa opiskelijoista on nuoria, moni saattaisi kokea itsensä liian vanhaksi opiskelemaan Kansanlähetysopistolla. Anna kannustaa kuitenkin kokeilemaan, jos Raamatun opiskelu kiinnostaa.

– Koin, että nuoret ottivat minut ihan hyvin vastaan, ja mielestäni on rikkaus, että on eri ikäisiä. En ollut omalla linjallani edes vanhin opiskelija.

Anna aikoo lomailla kesäkuun ensimmäisen viikon ja palata sen jälkeen kielentutkimustyöhön, joka on osa raamatunkäännöstyötä. Suunnitteilla on myös jossain vaiheessa matka Etiopiaan.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Papin poika opetteli puolustamaan uskoaan koulussa – nyt hän opettaa sitä työkseen

Kansanlähetysopiston syksy starttasi toiveikkaissa tunnelmissa

Kansanlähetysopiston syksy alkoi hiljaisesti – ennätyksellisen vähän opiskelijoita