Kaikki totuus on Jumalan totuutta

Jasu Markkasen mukaan kristillistä uskoa voidaan puolustaa myös järjen avulla.

Luonnontieteen ja filosofian avulla voidaan saada tietoa Jumalasta. – Sieltä puuttuu kuitenkin erityinen ilmoitus Jeesuksesta. Ilman sitä ihminen ei pääse ihan perille saakka, mutta aika pitkälle voi päästä, Jasu Markkanen uskoo. KUVA: MATTI KORHONEN

Luonnontieteen ja filosofian avulla voidaan saada tietoa Jumalasta. – Sieltä puuttuu kuitenkin erityinen ilmoitus Jeesuksesta. Ilman sitä ihminen ei pääse ihan perille saakka, mutta aika pitkälle voi päästä, Jasu Markkanen uskoo. KUVA: MATTI KORHONEN

Jasu Markkasen mukaan kristillistä uskoa voidaan puolustaa myös järjen avulla.

Toisinaan kuulee sanottavan, että usko ei perustu järkeilyyn eikä Jumalaa voi todistaa järjellä. Usko on vain sokeaa luottamusta. Apologetiikkaa eli uskon puolustamista kalifornialaisessa Biolan yliopistossa etäopintoina opiskeleva Jasu Markkanen näkee, ettei Raamattu anna uskosta tällaista kuvaa.

– Luukas kirjoitti evankeliuminsa todistaakseen, kuinka luotettavia ovat ne asiat, joista Teofilos on kuullut. Johannes taas sanoi kirjoittaneensa evankeliumin ”siksi, että uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus”.

Markkasen mukaan Raamatussa ei arvosteta sokeaa uskoa, vaan siitä jopa nuhdellaan: ”Älkää olko kuin järjettömät eläimet, kuin muulit ja hevoset, joita täytyy hillitä suitsilla ja kuolaimilla.” (Ps. 32:9) Apostolien tekojen 17. luvussa kuvatut Beroian juutalaiset saavat kehuja siitä, että he ”tutkivat päivittäin kirjoituksista, pitikö kaikki paikkansa”.

– Olen suhtautunut asiaan aina niin, että kaikki totuus on Jumalan totuutta. Jos joku vakuuttuu tieteellisten havaintojen perusteella Jumalasta, ei se ole sen vähäarvoisempaa kuin jos joku toinen vakuuttuu filosofisesta argumentista, kolmas Raamatusta ja neljäs sitä kautta, että paranee rukouskokouksessa ihmeellisesti. Nämä kaikki ovat totuuden ilmentymiä, ja Totuuden Henki käyttää niitä vetääkseen ihmistä sen Jumalan luo, josta kaikki totuus virtaa.

Idän uskonnot ja antiikin jumalat putoavat pois pelistä

Tieteen tai filosofian kautta ei kuitenkaan päästä aivan perille asti. Ne ovat osa Jumalan yleistä ilmoitusta, mutta eivät kerro vielä mitään Jeesuksesta. Mutta mitä Jumalasta voidaan päätellä ilman Raamattua?

– Voimme havaita tieteen tulosten ja filosofisen päättelyn avulla, että tällä maailmankaikkeudella täytyy olla alullepanija. Tämän alullepanijan täytyy olla ajan, tilan, aineen ja energian ulkopuolinen ja persoonallinen. Voimme havaita, että hän on hyvin älykäs ja pikkutarkka, koska hän on hienosäätänyt tämän kosmoksen vakiot niin mahdottoman kapeiden rajojen sisään, jotta maailmankaikkeudessa voi olla elämää.

Ei voi olla kahta kaikkivaltiasta eikä kahta kaikkitietävää.

Ihmisten sisäänrakennettu moraalitaju puolestaan edellyttää Jumalan, jonka luonne on hyvän ja pahan mittapuu. Kun erilaiset Jumala-argumentit yhdistetään, saadaan tulokseksi jo hyvin pitkälle jotain sellaista, joka muistuttaa Raamatun Jumalaa.

– Lopputulos vastaa paremmin Raamatun Jumalaa kuin itämaisia jumaluuksia, jotka ovat järjettömiä ja tavoitettavissa vain mystiikan kautta.

Yleisen ilmoituksen kautta saatu tieto Jumalasta ei myöskään sovi yhteen antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten jumalien kanssa, jotka kuvataan hyvin inhimillisinä.

– Niillä on jokaisella jokin toimikenttä. Yksi vahtii säätä ja toinen onnea kalastuksessa. Mutta meidän Jumalamme on ensimmäinen prinsiippi, joka ei voi ottaa ketään rinnalleen. Ei voi olla kahta kaikkivaltiasta eikä kahta kaikkitietävää.

Pallo menee lähelle maalia

Perusteluja Jumalan olemassaololle on olemassa useita erilaisia. Tunnetuimpia ovat näistä Aristoteleen ja Tuomas Akvinolaisen kosmologiset todistukset, Anselm Canterburylaisen ontologinen todistus sekä erilaiset moraaliset todistukset.

Jumala-todistukset ovat ajankohtainen aihe myös nykyisessä uskonnonfilosofiassa. Uusi luonnontieteellinen tieto antaa aineksia myös Jumala-todistusten hiomiseen. Esimerkiksi Biolan yliopistossa opettava William Lane Craig on puolustanut niin sanottua kosmologista Kalam-argumenttia nojaten luonnontieteelliseen tietoon.

Argumentin mukaan 1.) kaikella, mikä alkaa olla olemassa, on syy, 2.) maailmankaikkeus alkoi olla olemassa, siispä 3.) maailmankaikkeudella on syy. Nykyisen luonnontieteellisen tiedon mukaan aika, energia ja materia syntyivät alkuräjähdyksessä. Niinpä maailmankaikkeuden syyn täytyy olla näiden ulkopuolella.

Kuuluisa ateisti ja evoluutiobiologi Richard Dawkins vastasi Craigille sanomalla, että vaikka hyväksyisimmekin tämän argumentin, se ei vielä tarkoita, että tämä olisi se syntejä anteeksiantava, rukouksia kuuleva ja Jeesuksen lähettänyt Jumala, josta Raamattu kertoo.

– Craigin vastaus oli, että ei tietenkään. Mutta eikö se ole jo kyllin paha ateismille, että tämä argumentti menestyksekkäästi osoittaa, että on olemassa ajan, tilan, aineen ja energian ulkopuolinen suunnattoman voimakas ja älykäs persoonallinen kosmoksen alullepanija? Pallo on jo vierinyt aika lähelle toista maalia. Luuletko sinä, että se todennäköisesti menee toiseen maaliin?

– Minusta se on aika hyvä vastaus, Jasu Markkanen toteaa.

Tutustu moraaliseen argumenttiin Jumalan olemassaolon puolesta tästä linkistä.

Lisäksi

Ovet avautuivat Biolan yliopistoon

Jasu Markkanen kiinnostui apologetiikasta pian uskoontulonsa jälkeen lukion ensimmäisellä luokalla.

– Aloin selvittää, onko tässä uskossa jotain järjellistäkin pohjaa vai onko tämä pelkästään luottamusta hyviltä vaikuttaviin teksteihin, jotka antavat meille lohtua, merkitystä ja sisältöä, Markkanen kertoo.

Älyllisten kysymysten selvitteleminen alkoi hänellä Raamatusta. Hän halusi ymmärtää paremmin Raamatun tekstiä ja niinpä hän kahlasi läpi Raamatun selitysteoksia. Pian mukaan tulivat myös filosofiset argumentit Jumalan olemassaolon puolesta.

Lukion jälkeen Jasu Markkanen lähti opiskelemaan ensin Teknilliseen korkeakouluun Otaniemeen, jonka hän vaihtoi vuoden jälkeen matematiikan opintoihin Turun yliopistoon. Matematiikan ja luonnontieteiden opettajana hän on työskennellyt reilun kymmenen vuoden ajan, tällä hetkellä yläkoulussa Tammelassa.

Ensimmäisen raamattuopetuksensa Markkanen piti vuonna 2001 Kansan Raamattuseuran opiskelijaillassa Raamatun ristiriidoista. Sen jälkeen puhujapyyntöjä on tullut lisääntyvässä määrin.

– Seurakunta on selvästi kutsunut minut keskuudestaan opettajakseen ja varustajakseen. En ole ikinä tyrkyttäytynyt yhteenkään tilaisuuteen.

Suuri tarve apologeeteille

Vuosi sitten halkotöitä autotallin takana tehdessään hän pohti vaimonsa Susannan kanssa, mitä tässä elämässä pitäisi oikein tehdä. Hänelle syntyi ajatus hankkia muodollinen koulutus apologetiikasta.

– Haluaisin tehdä tätä vielä enemmän kuin opettaa matematiikkaa ja luonnontiedettä. Haluaisin opettaa kristillisen uskon paikkansapitävyyttä ja luotettavuutta, mutta sitä ei kerkeä tehdä riittävästi oman toimen ohessa.

– Suomessa on selvästi suuri tarve sille, että on asiaan­ perehtyneitä väliportaan henkilöitä, jotka kääntävät arkikielelle sitä, mitä akateemiset tutkijat ovat viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana saaneet angloamerikkalaisessa maailmassa aikaan filosofian ja teologian parissa.

Niinpä Jasu Markkanen päätti hakea maineikkaaseen Biolan yliopistoon Kaliforniaan suorittamaan etäopintoina maisterin tutkinto apologetiikasta. Nyt opintoja on takana vuosi, ja kaksi ja puoli vuotta on vielä jäljellä. Kaliforniassa hänen ei ole vielä tarvinnut käydä, mutta tulevina kesinä on luvassa kaksi kahden viikon lähijaksoa kampuksella.

Opiskeleminen kristillisessä yliopistossa poikkeaa jossain määrin suomalaisesta yliopistomaailmasta.

– Minulle ei ole koskaan aikaisemmin tullut opintojeni varrella vastaan sellaista tilannetta, jossa professori kyselee, minkä asioiden puolesta hän voisi rukoilla tämän lukukauden aikana. Opinnoissa on vahvasti mukana kristillinen todistus ja käytäntöön soveltaminen. Siellä selvästi yritetään kouluttaa tulevaisuuden vaikuttajia, Markkanen pohtii.

Piditkö lukemastasi? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja, kun tilaat Uuden Tien klikkaamalla alla olevaa kuvaa. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa!