Avainsanoja Osa 3/5 – VANHURSKAUS – Syyttömäksi todettu

Sanat vanhurskas ja vanhurskauttaminen kuuluvat luterilaisen opin ytimeen, mutta harva osaa selittää, mitä ne tarkoittavat. Teimme sanoille ruumiinavauksen.

Kuva: Unsplash / Mohamed Nohassi

Vanhurskaus on vaikea sana. Eksegetiikan professori Lauri Thurén muistelee kerran tavanneensa yli 90-vuotiaan evakkomummon, joka oli ollut koko ikänsä uskossa mutta ei kysyttäessä tiennyt, mitä vanhurskaus tarkoittaa. Hankalaa sen selittäminen lienee muillekin maallikoille.

Ymmärtämisen vaikeus johtuu Thurénin mukaan siitä, ettei sana vanhurskaus esiinny suomen kielessä muualla kuin Raamatussa. Mikael Agricola keksi sanan päästään kääntäessään Raamattua, sillä sanalle ei ollut valmista vastinetta.

– Se oli sellainen hätäratkaisu, kuvailee Thurén.

Samalla tavoin Agricola kehitti monia muitakin uudissanoja kuten jalopeuran – aikana, jolloin kukaan suomalainen ei ollut nähnyt leijonaa. Osa Agricolan sanoista sai vakiintuneen paikan suomen kielessä, mutta niin ei käynyt vanhurskaudelle.

Rehti ja luotettava

Vanhurskautta vastaava sana oli Raamatun aikalaisille tuttu arkikielestä, joten se oli helppo ymmärtää myös hengellisessä yhteydessä. Vanhassa testamentissa vanhurskaudella on Lauri Thurénin mukaan kaksi konkreettista merkitystä.

– Vanhurskas ihminen piti sanansa, oli reilu ja luotettava eikä päästänyt esimerkiksi lampaitaan syömään naapurin puolelle. Kun Jumalaa kuvataan vanhurskaana,  tarkoitetaan, että Jumala pitää sanansa. Kun Jumala katsoi Abrahamin vanhurskaaksi, hän tarkoitti, että Abraham oli kunnon kaveri.

Myöhemmin vanhurskaus sai Egyptistä toisen merkityksen. Egyptissä vanhurskaudella tarkoitettiin, että luonnossa kaikki toimii: sadekausi tulee ajallaan, aurinko antaa lämpöään ja satoa päästään korjaamaan. Siksi Vanhassa testamentissa puhutaan esimerkiksi ”vanhurskauden sateista”, jotka Jumala antaa.

Tuomari julistaa syyttömäksi

Uudessa testamentissa Raamatun alkukieli muuttuu hepreasta kreikaksi ja samalla vanhurskaus-sana alkaa viitata oikeussaleihin.

– Kun tuomari totesi sen ajan oikeus­prosessissa syytetyn syyttömäksi, tätä kutsuttiin vanhurskaaksi, Lauri Thurén selittää.

Varhaisjuutalaisten tekstien mukaan syyllisen eli syntisen vanhurskauttaminen oli pahin rikos, jonka tuomari voi tehdä. Jumala kuitenkin toimii Raamatun sanan mukaan juuri näin: hän vanhurskauttaa eli tekee syntisen vanhurskaaksi.

– Miten Jumala voi ylimpänä tuomarina yhtäkkiä toimia näin? Perusteena on Jeesuksen ristinkuolema. Jumala on jo kärsinyt rangaistuksen, joka ihmiselle kuului, ja siksi hän voi todeta ihmisen täysin syyttömäksi.

Kun Uudessa testamentissa puhutaan Jumalan vanhurskaudesta, sillä viitataan oikeudenmukaiseen ja oikeamieliseen.

– Jumalan vanhurskaus on suorastaan vaarallista ihmiselle, joka ei ole vanhurskas. Siksi tarvitaan Kristusta, jotta Jumalan vanhurskauden vaatimukset voi kohdata Kristuksessa.

Jumalan lahjana, uskon kautta

Lauri Thurénin mukaan täydellinen lain noudattaminen ei onnistu, minkä vuoksi on turvauduttava Jumalan antamaan lahjavanhurskauteen.
KUVA: JANI LAUKKANEN

Kuinka voi päästä vanhurskaaksi, syyttömäksi Jumalan edessä? Lauri Thurén kertoo, että on olemassa kaksi keinoa. Toinen on se, että noudattaa Jumalan lakia täydellisesti eli tekee aivan kaiken, mitä laki vaatii.

– Hyvä malli, mutta Paavali on kuitenkin sitä mieltä, että ei onnistu käytännössä. Siksi joudutaan ottamaan käyttöön toinen keino: lahjavanhurskaus, joka ei liity ihmisen tekoihin. Jumala lahjoittaa Kristuksessa syyttömyyden, jota ei millään lihaksilla voi saada.

Tässä vaiheessa kuvioon astuu usko: se on tapa ottaa vastaan lahjavanhurskaus.

– Paavali ei koskaan sano, että pelastus tulee uskon ansiosta. Pelastuksen ainoa syy on Jeesus, mutta prosessissa tarvitaan uskoa. Ihminen pelastuu uskon kautta. Vanhurskaudessa ei ole asteita, vaan syyttömäksi tai syylliseksi julistaminen on täydellistä. Jos on syytettynä murhasta, ei silloinkaan sanota, että hirtetään vain puoliksi.

Koska vanhurskaus ei perustu ihmisen omaan suorituskykyyn, se ei aina näy ulospäin. Thurén muistuttaa kuulijoiden ällistyneen, kun Jeesus kertoi heille vertauksen fariseuksesta ja publikaanista.

– Publikaani oli siihen aikaan inhottavan rötösherran maineessa, mutta hän meni temppelistä kotiin vanhurskaana, fariseus ei. Kyse oli siitä, että Jumala näki molempien sydämeen ja katsoi sen perusteella publikaanin vanhurskaaksi.

Vanhurskaus pois UT2020-käännöksestä

Lauri Thurén kuuluu UT2020-raamatuskäännöstyön ohjausryhmään. Hän kertoo, että vanhurskaus -sana jätetään kokonaan pois tulevasta käännöksestä. Korvaavat ilmaisut ovat vielä auki, mutta asiayhteydestä riippuen nykyinen vanhurskaus saattaa kääntyä esimerkiksi näin: syytön, oikeamielinen, oikeudenmukainen ja Jumalan hyväksymä. Thurén pitää sanoja ymmärrettävinä mutta harmittelee, ettei lukija näe suoraan, että alkukielessä käytetään jatkuvasti samaa sanaa.

Kolme jaetta vanhurskaudesta

  • ”Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat” (Room. 3:22)
  • ”Minä en tee tyhjäksi Jumalan armoa; jos näet vanhurskaus saadaan lakia noudattamalla, silloin Kristus on kuollut turhaan.” (Gal. 2:21)
  • ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.” (1. Joh. 1:9)