Päivi Räsänen helpottuneena hovioikeuden päätöksestä: ”Syyttäjä esitti totuudenvastaisia väitteitä ajattelustani”
Helsingin hovioikeus hylkäsi kaikki syytteet kansanedustaja Päivi Räsästä ja Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjolaa vastaan tiistaina 14.11. Heitä syytettiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Pohjolaa ja Räsästä vastaan nostetut syytteet maaliskuussa 2022. Valtionsyyttäjä Anu Mantila kuitenkin valitti tuomiosta hovioikeuteen, jossa tapausta käsiteltiin aiemmin tänä syksyllä.
Räsänen kommentoi hovioikeuden päätöstä järjestämässään tiedotustilaisuudessa.
– Voin ilokseni ilmoittaa, että hovioikeus on hylännyt kaikki syytteet. Olen kiitollinen Jumalalle, lakimiehelleni ja kaikille minua tukeneille.
Sairastumisensa vuoksi Juhana Pohjola ei päässyt tilaisuuteen paikalle mutta välitti Räsäsen kautta kiitolliset terveiset medialle.
Sananvapaus voitti
Syytteiden taustalla oli Päivi Räsäsen kirjoittama tviitti, pamfletti ja radiohaastattelu, joissa käsitellään ihmisen seksuaalisuutta. Juhana Pohjola oli syytettynä, koska hän oli vastuussa pamfletin julkaisemisesta.
Hovioikeuden päätös oli yksimielinen: rikoksen tunnusmerkit eivät täyttyneet, eikä Räsänen syyllistynyt homoseksuaalien solvaamiseen.
Räsänen piti hovioikeuden päätöstä odotettuna ja sanoi luottaneensa koko prosessin ajan suomalaiseen oikeusjärjestelmään.
– On ollut etuoikeus puolustaa sananvapautta. Pidän suuressa arvossa, että oikeus tunnusti sananvapauden. Olen ylpeä isänmaani puolesta. Tässä ei ole kysymys vain minun mielipiteistäni vaan tuhansien kristittyjen – eikä vain kristittyjen – oikeudesta ilmaista oma mielipiteensä. Rohkaisen jokaista käyttämään kallisarvoista sananvapauttaan.
Vaikka hovioikeuden päätös merkitseekin voittoa sananvapaudella, Räsäsen mukaan oikeusprosessi itsessään on omiaan kaventamaan sananvapautta, kun ihmiset alkavat harjoittaa itsesensuuria seuraamusten pelossa.
– Toivon hovioikeuden päätöksen olevan ennakkotapaus, ettei kenenkään muun tarvitse käydä tätä samaa prosessia läpi.
Teologinen väittely ei kuulu oikeussaliin
Päivi Räsänen kuvaili oikeusprosessia pitkäksi ja raskaaksi erityiseksi siksi, että valtionsyyttäjä esitti hänen näkemyksistään totuudenvastaisia väitteitä, joita oli alkuun vaikea oikaista.
– Syyttäjä esimerkiksi väitti vielä hovioikeudessakin, että pitäisin homoseksuaaleja muita ihmisiä alempiarvoisina. Niin en ole sanonut, enkä myöskään niin ajattele. Uskon, että kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuvaksi, mutta samalle olemme syntisiä ja tarvitsemme syntiemme sovittajaa.
Syyttäjä esitti oikeudessa, ettei syntiä ja syntistä eli tekoa ja henkilöä voi erottaa toisistaan. Siksi homoseksuaalisuuden harjoittamisen kutsuminen synniksi on homoseksuaalien ihmisarvon kiistämistä. Räsäsen mukaan väite on paitsi arkijärjen myös kristillinen maailmankuvan vastainen.
Olen kiitollinen Jumalalle, lakimiehelleni ja kaikille minua tukeneille.
– Onhan se aika historiallista, että maallisessa oikeudessa keskusteltiin teologiasta, ja jouduin perustelemaan siellä vakaumustani.
Toisaalta Räsänen sanoi olevansa iloinen niistä mahdollisuuksista pitää evankeliumia esillä oikeusprosessin aikana, vaikka hän onkin sitä mieltä, ettei teologinen väittely kuulu maalliseen oikeussaliin.
Räsänen seisoo sanojensa takana
Päivi Räsäseltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, seisooko hän edelleen kirjoitustensa takana.
– On selvää, että osa kirjoituksista on vanhentuneita, mutta Raamatun opetus on sama, ja sen takana pysyn.
Räsänen mainitsi, että hän olisi ehkä voinut välttää oikeusprosessin, jos hän olisi neljä vuotta sitten perääntynyt lausumistaan. Prosessihan sai alkunsa, kun hän julkaisi Pride-tapahtuman alla tviitin, jossa oli kuva Roomalaiskirjeen kohdasta ja saateteksti: ”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”
Kysymyksellään Räsänen halusi herättää kirkon sisällä keskustelua ei pelkästään avioliitosta vaan Raamatun luotettavuudesta. Jos kirkko ei pidä Raamatun opetusta avioliitosta miehen ja naisen välisenä liittona luotettavana, kuinka se voisi pitää Raamatun opetusta pelastuksesta luotettavana?
Syyttäjä: Harkitsen valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta
Päivi Räsänen kiitti kaikkia tukijoitaan ja esirukoilijoitaan sekä erityisesti puolisoaan Niilo Räsästä. Niilo Räsänen kommentoi Uudelle Tielle, että oikeusprosessi on ollut heidän yhteinen projektinsa.
– Tuemme toinen toistamme. Tämä on tuntunut jopa etuoikeudelta, koska koemme olevamme oikean asian, sananvapauden, puolella.
Päivi Räsänen ei osannut arvioida, onko vielä jatkoa tiedossa. Hän on kertonut aiemmin olevansa tarvittaessa valmis puolustamaan sananvapautta kaikilla oikeusasteilla.
Hovioikeuden päätöksen jälkeen valtionsyyttäjä Anu Mantila kertoi Ylelle vakavasti harkitsevansa valitusluvan hakemista korkeimmalta oikeudelta. Helsingin Sanomin mukaan Mantila kannattaa valituksen tekemistä. Valitusluvan hakemisesta päättää valtakunnansyyttäjä Ari-Pekka Koivisto, ja sen tekemiseen on aikaa 60 päivää.
Hei hyvä lukija!
Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti maksuton. Lehden tekeminen ei kuitenkaan ole ilmaista vaan vaatii resursseja. Haluaisitko olla mukana mahdollistamassa kristillisen median tekemisen, jotta tulevaisuudessakin Suomesta löytyisi Raamattuun ja klassisen kristinuskoon sitoutunut lehti? Tilaa Uusi Tie paperi- tai verkkolehtenä alkaen 0 € / 1. kk uusille tilaajille täällä.
Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:
STT:n Räsäs-uutisointi kompastui huolimattomaan ja asenteelliseen journalismiin
Analyysi: Syytetäänkö Päivi Räsästä hänen vakaumuksestaan vai ilmaisutavoistaan?
Räsäsen ja Pohjolan oikeudenkäynti saatiin päätökseen – tuomio maaliskuun lopussa