Juhana Pohjola: Mitä enemmän sananvapautta yritetään suitsia, sitä enemmän se aiheuttaa vastareaktioita

Jos Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola olisi tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, ”yhteiskuntarauha olisi voinut lähteä kärsimään”, Pohjola arvioi Uuden Tien haastattelussa.

Juhana Pohjolan mukaan kristityillä ei saa olla sellaista motiivia, että lähdettäisiin testaamaan, mitä pahaa tai loukkaavaa ihmisistä saa sanoa. Kuva: Matti Korhonen

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola vapautettiin eilen yhdessä kansanedustaja Päivi Räsäsen kanssa kaikista syytteistä, joita valtakunnansyyttäjä oli heitä kohtaan nostanut. Pohjola kertoi eilisessä tiedotustilaisuudessa olevansa helpottunut ja piti tapausta historiallisena.

– En ole kuullut aikaisemmin koskaan, että pastori olisi ollut rikosoikeudellisessa syytteessä vihapuheesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjola oli syytettynä, sillä hän oli vastuussa Aamutähti-julkaisusarjasta, jonka osana myös Päivi Räsäsen pamfletti ”Mieheksi ja naiseksi hän loi heidät” julkaistiin. Pohjola myös päätti kirjoituksen julkaisemisesta Luther-säätiön ja Lähetyshiippakunnan internet-sivustoilla.

– Jos syytteet olisivat menneet läpi, se ei olisi ollut vain merkittävä kavennus sananvapauteen vaan se olisi kriminalisoinut peruskristillisen seksuaaliopetuksen. Sen tähden tässä on isot asiat pelissä.

Käskyt laittavat suitset kristittyjen suulle

Uusi Tie kysyi Juhana Pohjolalta, näkeekö hän vaaraa, että vapauttavan päätöksen seurauksena kristityt alkavat käyttää todella loukkaavaa puheenpartta homoseksuaaleja kohtaan.

– Näkisin ennemmin niin, että jos tästä olisi tullut tuomio, se olisi kärjistänyt tilannetta. Eli ihmiset olisivat silloin lähteneet testaamaan tai haastamaan tätä päätöstä. Silloin yhteiskuntarauha olisi voinut lähteä kärsimään tässä asiassa. Ylipäänsä, mitä enemmän sananvapautta yritetään lähteä suitsimaan, sitä enemmän se aiheuttaa vastareaktioita, Pohjola sanoo.

Hän muistuttaa, että kristityillä ei ole eikä saa olla sellaista motiivia, että lähdettäisiin testaamaan, mitä pahaa, loukkaavaa tai halventavaa ihmisistä saa sanoa.

– Meitähän varjelevat käskyt: ”Älä tapa” eli emme saa loukata toista emmekä aiheuttaa toisella vahinkoa sekä ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi”. Tämä on se lähtökohta, joka aina laittaa suitset meidän suullemme. Sen tähden on tuntunut pahalta myös se, että meitä kristittyinä syytetään vihapuheesta. Kristityt eivät saa vihata eivätkä he saa puhua toisesta loukkaavasti.

Samalla Pohjola huomauttaa, että kristittyjen täytyy nimenomaan julkisesti pystyä opettamaan, mitä on synnillinen elämä ja mitä ovat kuudennen käskyn (”Älä tee aviorikosta”) rikkominen.

– Tässä suhteessa toivon viisautta, mutta myös rohkeutta sanankäytössä.

Lähtökohtana luottamus Suomen oikeuslaitokseen

Juhana Pohjola sanoo, että hänellä on lähtökohtaisesti hyvin korkea luottamus Suomen oikeusjärjestelmään. Hänen isänsä on toiminut käräjätuomarina Helsingin käräjäoikeudessa ja kaksi hänen siskoaan on juristeina.

– Perusolettamukseni on koko ajan ollut se, että oikeusjärjestelmä korjaa niitä ylilyöntejä, joita ehkä syyttäjälaitos on tehnyt.

Toisaalta hän sanoo joutuneensa jo kaksi kertaa yllättymään tässä asiassa, kun se eteni vastoin lähtöodotuksia.

– Totta kai se horjuttaa. Vaikka oletinkin tästä, että syytteet hylätään, minua huoletti kuitenkin, onko tämmöinen gender-ideologia vallannut myös oikeuslaitoksen, kun se on vallannut kaikki muut yhteiskunnalliset instituutiot.

– Arvostan, että oikeuslaitos on yhteiskunnassa se viimeinen, joka säilyttää tällaisen terveen järjen ja kristilliset vapaudet. Tässä suhteessa olen iloinen, että käräjäoikeus antoi yksimielisen päätöksen.

Lue myös, mitä Päivi Räsänen sanoi eilisessä tiedotustilaisuudessa.