Toimitus suosittelee: 10 luontohelmeä ympäri Suomen
1. Saanan huiputus
Saana ei ole Suomen korkein huippu, mutta ehkä se kaikkein vaikuttavin. Loivarinteisistä suomalaistuntureista poiketen Saanan kaakkoisrinne syöksyy lähes pystysuorana kallioseinämänä alas.
Saanan huipulle johtaa neljän kilometrin mittainen polku, joka lähtee Kilpisjärven retkeilykeskukselta. Reittiin kannattaa varata runsaasti aikaa ja hyvää evästä, sillä aivan hetkessä ei normaalikuntoinen patikoija huippua saavuta. Näkymät Norjan ja Ruotsin lumihuippuisille vuorille avautuvat komeina kuitenkin jo pian alkumatkan jälkeen.
Kilpisjärven rannasta alkaa myös Mallan luonnonpuisto, jota pitkin pääsee Kolmen valtakunnan rajapyykille. Se on maailman pohjoisin kolmen valtion rajapiste.
2. Rokua Geopark
Rokua on Suomen ainoa UNESCO Global Geopark -kohde, jonka ainutlaatuinen geologia on viime jääkauden muovaama. Geopark-alueeseen kuuluvat Oulujokilaakso ja Oulujärvi sekä Rokuan kansallispuisto. Tekemisvaihtoehtoja riittää paikasta riippuen patikoinnista kalastukseen.
Rokuan kansallispuiston harju- ja dyynimaisemat ovat rauhallinen kohde niin aktiivi-, luonto- kuin lomamatkailijoille. Alueella on yli viisikymmentä kilometria reittejä. Rokualla on useita majoitusvaihtoehtoja, mutta hemmottelulomaa kaipaaville Rokua Health and Spa Hotel on oikea valinta. Kylpylän turvekylpy saa erityissuositukset. Hotelli avautuu koronatilanteen vuoksi vasta elokuun alussa.
3. Kalajoen hiekkasärkät
Kalajoen hiekkasärkät on luonnonkaunis rantalomakohde, jonne on rakennettu kokonainen matkailukylä hotelleineen ja palveluineen. Uusin majoitusinnovaatio on meri-iglu. Samaan reissuun kannattaa yhdistää vierailu noin 40 kilometrin päässä sijaitsevassa Ohtakarin kalastajakylässä ja Vattajalla, joka on Suomen pisin hiekkaranta.
Kalajoki on etenkin lapsiperheiden suosiossa, sillä siellä on runsaasti aktiviteetteja jokaiseen makuun, esimerkiksi vesi-, seikkailu- ja sisäleikkipuistoja, golfkenttä ja carting-rata. Hiljaisesta lomasta nauttiville hiekkasärkillä on ehkä liikaakin menoa ja meininkiä.
4. Yyteri ja Selkämeren kansallispuisto
Yyterin hiekkarannat tarjoavat meren ääreen kaipaaville kuvankauniiden maisemien lisäksi monenlaisia aktiviteetteja. Yyterissä voi vaikkapa ajaa läskipyörällä dyynejä pitkin, pitää piknikin yhdellä Suomen ja Pohjoismaiden pisimmistä rannoista tai lähteä tutkimaan Selkämeren kansallispuistossa kulkevia retkeilyreittejä.
Yyterissä on yli kolmenkymmentä kilometria retkeilyreittejä ja luontopolkuja sekä yli kymmenen lintutornia. Reittien varrella on monenlaisia maisemia: merta, dyynejä, metsää ja suonylitystä. Majoitus onnistuu esimerkiksi Yyterin Virkistyshotellissa.
5. Ahvenanmaa
Ahvenmaa on kuin menisi ulkomaille! Ruotsinkielinen, viehättävä saari on pyöräilijän unelmakohde. Saaren ympäriajoa varten kannattaa ottaa oma pyörä mukaan, mutta päiväretkille vuokrapyörä kelpaa ihan hyvin. Päiväretkikohteeksi sopii esimerkiksi Maarianhaminan läheisyydessä sijaitseva Jomalan kylä, jossa on Suomen vanhin, säilynyt keskiaikainen kivikirkko. Eväät kannattaa ottaa mukaan, sillä kylässä ei ole kauppaa tai kahvilaa.
Pääkaupunki Maarianhamina on turvallinen lintukoto; muuan majatalossa ovet olivat öisinkin ulos asti auki, vaikka henkilökuntaa ei ollut paikalla. Vilkkaasta kaupunkielämästä nauttiville kaupunki voi olla liiankin unelias. Kaupungin lukuisissa pikkukahviloissa kannattaa maistaa paikallista erikoisuutta, Ahvenmaan pannukakkua. Ravintolasuositus menee laivaravintola FP von Knorringille.
6. Hitonhauta
Hitonhauta on noin 800 metriä pitkä ja 30–40 metriä leveä rotkolaakso, jota reunustavat pystysuoraan nousevat kalliot. Hitonhaudasta löytyy jyrkänteitä, onkaloita, valtava lohkare, pieni lammikko ja vesiputous. Laakson pohjoispäässä on luola, jonne rohkeimmat voivat kiivetä. Hitonhauta on mainio kohde myös talvella, koska silloin jyrkänteitä peittävät massiiviset jäämuodostelmat.
Auton saa parkkiin noin puolentoista kilometrin päähän, joten retki soveltuu myös lapsiperheille, mutta rattailla tai pyörätuolilla rotkolaaksoon ei pääse. Rotkolaakso ja sen kulkureitit sijaitsevat yksityisillä mailla, joten laaksoon johtavilla poluilla ei ole selkeitä opasteita. Karttasovellus kannattaakin ottaa mukaan.
7. Kolin kansallispuisto
Pohjois-Karjalan vaara- ja järvimaisemissa sielu lepää. Kolilta löytyy myös ehkä Suomen upein kylpylä: Ukko-Kolin huipulla sijaitsevassa Spa Break Sokos Hotellin kylpylässä voi nauttia virvokkeita, ottaa elämyssuihkuja ja katsella maisemia paljusta. Sisäänpääsymaksu on melko suolainen mutta ehdottomasti hintansa arvoinen.
Kolilla kannattaa tutustua myös karjalaiseen ruokaperinteeseen. Ryynäsen keittolounas ja Kestikievari Herranniemi ovat kokemisen arvoisia. Myös Valamon luostarissa, noin sadan kilometrin päässä Kolilta, kannattaa piipahtaa syömässä.
8. Evon retkeilyalue
Evon seutu on yksi Etelä-Suomen laajimmista yhtenäisistä metsäalueista. Suuremmalle yleisölle tuntemattoman retkeilyalueen mahtavat metsät, erämaajärvet ja lammet lumoavat kauneudellaan. Alueella viihtyvät muun muassa ilves ja kanadanmajava. Merkittyjä reittejä on noin seitsemänkymmentä kilometriä. Myös melontareittejä löytyy.
Evo soveltuu hienosti päiväretkeläisille. Pitemmän vaelluksen aikana voi yöpyä laavussa tai savottakämpässä. Evo soveltuu kaikenikäisille ja kaikenkuntoisille ympäri vuoden sekä osin myös liikuntaesteisille. Alueen säännöt ovat kansallispuistoja lievemmät, ja siksi telttailu on jokamiehenoikeudella sallittua suojelualueita lukuun ottamatta.
9. Repoveden kansallispuisto
Repoveden kansallispuisto muistetaan Ketunlenkistä, jonka alueella sijaitseva riippusilta romahti kaksi vuotta sitten. Nyt Lapinsalmen yli pääsee uutta siltaa pitkin, ja Ketunlenkin reitti on kansallispuiston suosituin päiväretkikohde. Alueen hienoimpia nähtävyyksiä on Olhavanvuori, jonka jylhät seinämät ovat jääkauden muovaamia. Kansallispuiston erikoisuus on puolestaan elinvoimainen liito-oravakanta.
Repoveden reitistö tarjoaa haastetta myös vaativampaa erävaellusta etsivälle. Yöpyjä voi muun muassa varata vuokrakämpän tai hirsikodan, tai telttailla lyhtyaikaisesti tulentekopaikan läheisyydessä. Repoveden luontoon voi tutustua myös meloen tai maastopyöräillen.
10. Salmen ulkoilualue
Nuuksion kansallispuiston pohjoispuolella sijaitseva Salmen ulkoilualue on rauhaisa paikka muuten ruuhkaisessa kansallispuistossa. Nuuksiossa kannattaakin välttää suosituimpia Haukkalammen reittejä, mikäli haluaa nauttia luonnon hiljaisuudesta ja löytää autolleen parkkipaikan.
Salmessa on useita reittimahdollisuuksia ja nuotiopaikkoja. Seikkailuhenkisille Iso-Parikkaan lammen ympäri kiertävä polku on oivallinen vaihtoehto. Pitkän matkan kävelijät voivat patikoida Suomen luontokeskus Haltiaan herkuttelemaan.
Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.
Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: