Uusimmista keksinnöistä innostunut aikakin tarvitsee ajatonta Raamattua
Apologiaforum ottaa käsittelyyn nykyajan teknologiat.
Teknologia tuo mukanaan helpotuksia ajalliseen elämään, mutta myös haasteita, eikä pelkästään kristityille. Viime aikoina lehdissä on paljon puhuttu esimerkiksi siitä, miten perheissä suhtaudutaan älypuhelimen parissa vietettyyn aikaan, kuten Ylen uutisten artikkelissa 25. maaliskuuta. Siinä otsikon mukaan ”Perhe testasi, kuinka paljon aikaa arjessa menee kännykän ruudun tuijottamiseen”. Idea oli selvittää, olemmeko oman aikamme herroja.
Kansanlähetysopiston vararehtorin Vesa Ollilaisen mielestä on mielenkiintoista, että esimerkiksi sosiaalisen median ympärillä on yhä enemmän tämän kaltaisia kriittisiä puheenvuoroja, jotka eivät nouse leimallisesti mitenkään kristillisistä lähtökohdista.
– Vaikka sosiaalinen media mahdollistaa paljon hyvää, kristitty voi silti allekirjoittaa paljon näistä kritiikeistä. Kristitylle on esimerkiksi varsin luonteva ajatus, että yksinäisen yksilön on hankalampaa kehittää itsekuria vaikkapa nettiriippuvuuden ehkäisemiseksi. Perheen luonnostaan luoma sosiaalinen kontrolli sen sijaan helpottaa sitä.
Liha on siis heikko, kuten sana on sanonut jo pari tuhatta vuotta. Ollilaisen mukaan Raamattu osoittautuukin yhä uudestaan ei suinkaan vanhentuneeksi, vaan ajattomaksi.
– On myös mielenkiintoista, että perhekeskeisyys nähdään myönteisessä valossa älypuhelinta koskevassa keskustelussa. Samalla perheitä on yhteiskunnassamme avioliitto- ja seksuaalietiikan saralla kuitenkin hajotettu vuosikymmenien ajan.
Johdonmukaista olisi tietenkin nähdä, että nimenomaan elinikäinen avioliitto isän ja äidin välillä muodostaa luovuttamattoman tärkeän ympäristön lasten kasvatukselle.
Moraalia ei kannata laatia näppituntuman pohjalta
Toinen esimerkkiuutinen siitä, kuinka luonnollinen laki eli ihmisten omatuntoon kirjoitettu kymmenen käskyn moraali ilmenee yllättävässä paikassa, on Helsingin Sanomissa 31. maaliskuuta. (Sivuhuomautuksena ja muistutuksena teknologian hyvistä puolista mainittakoon, että Ollilainen kaivaa esimerkkejään sähköisestä muistiinpano-ohjelmasta Evernotesta). Hesarin jutussa on haastateltu tutkija Michael Laakasuota, ja sen otsikossa kysytään raflaavasti ”Saako ihmisen aivot siirtää tietokoneeseen, onko seksin ostaminen robottiprostituoidulta oikein?” Juttu käsittelee robotiikan ja tekoälyn suhdetta ihmisiin ja moraaliin.
– Tässä on kiinnostavaa se, että tutkijan mielestä emme voi helposti lonkalta sanoa, mikä on eri tilanteissa oikein, ja että asiaan liittyy monia sokeita pisteitä. Tämä on linjassa sen kristillisen näkemyksen kanssa, että ihmisen kyky tunnistaa oikeata moraalia on vioittunut lankeemuksessa.
Koska moraalinen kompassimme on osittain rikki, eettisten ratkaisujen seuraukset eivät ole nähtävissä etukäteen nojatuolifilosofin kotkan katseella. Ne täytyy joko oppia ”kantapääopistossa” tai sitten kaikkitietävän Jumalan pitää ystävällisesti ilmoittaa ne ihmiskunnalle.
– Vaistonvaraiset heitot, kuten ”kunhan rakastetaan” eivät kanna hyvää hedelmää kristillisen uskon mukaan, eivätkä ne tunnu kantavan tämän tutkijankaan mukaan.
Ollilainen ei kuitenkaan tahdo väen vängällä kastaa lehdistössä esiintyviä kristillisen etiikan kanssa satunnaisia yhteneviä lausuntoja.
– Kristinusko on aina jossain mielessä vastakulttuuria. Jos se lakkaa sitä olemasta, ollaan pahasti pielessä. Nykyajan teknologian myötä tämä vastakulttuuri tulee iholle lisäksi paljon tehokkaammin kuin ennen.
Osin juuri tämän vuoksi Ollilainen kehottaa varsinkin nuoria kristittyjä osallistumaan runsain joukoin pian koittavaan Apologiaforumiin. Se on tapahtuma, jossa varta vasten pyritään käsittelemään ajan virtauksia ja nimensä mukaisesti puolustamaan kristillistä uskoa sitä haastavilta aatteilta.
Tämän vuoden forumissa ollaan ainakin ajan hermolla, kun käsittelyssä ovat niin bitcoin, älypuhelimet, avaruusmatkat, tekoäly, biohakkerointi, transhumanismi, big data ja niin edelleen. Puhujina ovat Ollilaisen lisäksi muun muassa Erkki Koskenniemi, Jasu Markkanen, Päivi Räsänen, Aku Visala, Olli-Pekka Vainio, Danielle Miettinen ja Leif Nummela.
Näiden asioiden puinti on Vesa Ollilaisen mukaan tarpeen siksi, että keksinnöt tuovat mukanaan aina aiempaa suuremman mahdollisuuden hyvään sekä pahaan. Samalla kuitenkin ihmisen luonto ei muutu ja pelastuksen tarve ikuisesta kadotuksesta ikuiseen elämään ja autuuteen pysyy samana.
– Raamatussa ei puhuta suoraan nykyajan ydinaseista tai älypuhelimista. Siellä ei myöskään puhuta akvedukteista tai muista niistä keksinnöistä, joita sen kirjoittamisen aikana oli olemassa. Silti voidaan uskoa, että Raamatussa on kaikki se, mikä on pelastukselle tarpeen, myös teknologiahulluna aikana.