”Tytöt ja naiset ansaitsevat paljon parempaa terveydenhuoltoa”

OmaTahto2020-kansalaisaloite pyrkii helpottamaan abortin saamista. Kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä aloite ajaa ”liukuhihnamallia”, jossa raskaana olevan kanssa ei voida käydä rauhassa läpi ei vaihtoehtoja.

Kuva: Istock

Kansalaisaloite OmaTahto2020 käynnistyi 23. syyskuuta. Se ajaa muutosta Suomen aborttilakiin siten, että jatkossa abortin saamiseksi riittäisi raskaana olevan oma tahto. Vaatimus erillisistä perusteluista ja kahden lääkärin erillisestä lausunnosta halutaan poistaa. Sähköisessä kansalaisaloite.fi-palvelussa on tällä hetkellä yhteensä 43 050 kannatusilmoitusta. Asia etenee todennäköisesti eduskunnan käsittelyyn, sillä se tarvitsee yhteensä 50 000 kannatusilmoitusta maaliskuun 23. päivään mennessä.

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus ei innostunut kuultuaan kansalaisaloitteen perusteluista.

– Ensimmäinen ajatukseni on, että kyllä meillä Suomessa tytöt ja naiset ansaitsevat paljon parempaa terveydenhuoltoa ja asian käsittelyä kuin mitä aloite olisi tarjoamassa.

Hän näkee, että aloite ajaa nopeaa ”liukuhihnamallia”, jossa raskaana olevan naisen kanssa ei voida käydä rauhassa läpi erilaisia vaihtoehtoja vaikeassa elämäntilanteessa.

– Vastaanoton tulisi olla riittävän pitkä ja levollinen. Jotta nainen voi tehdä päätöksen vaikeassa tilanteessa, hänen tulee saada riittävä tieto vaihtoehdoista. Jos raskaana olevan tilanne on taloudellisesti tai muuten vaikea, tulisi nykyistä paremmin tuoda esiin mahdollisuudet tukitoimiin. Yksi vaihtoehto on myös adoptio ja avoin adoptio. Suomessa on paljon pariskuntia, jotka kärsivät lapsettomuudesta ja haaveilevat siitä, että saisivat pienen adoptiolapsen.

Myös lääkäristä uhkaa aloitteen ajamassa mallissa tulla kumileimasin tai mekaaninen toisen ihmisen päätösten toteuttaja.

– Oli kyseessä mikä tahansa toimenpide, kyllä lääkärin tehtävä on aina arvioida tilanne ja käydä yhdessä läpi hoitovaihtoehtoja. Tämä ehdotettu malli poikkeaisi normaalista tavasta toimia.

Aborttiin päädytään usein paniikkiratkaisuna tai painostuksen alla

Sari Tanuksen mukaan vireillä oleva kansalaisaloite uhkaa tehdä lääkäreistä kumileimasimia. Kuva: Sari Tanuksen arkisto

Sari Tanuksen mukaan jo nyt on se tilanne, että monet päätyvät aborttiin paniikkiratkaisuna tai painostuksen alaisena.

– Abortin läpikäyneiden vertaistukiryhmissä monet ovat sanoneet, että he ovat tehneet paniikkiratkaisun. Joillain voi mennä jopa vuosia tai vuosikymmeniä, jonka jälkeen kokemus nousee pinnalle. Iäkkäin, jonka tiedän, oli kahdeksankymmentävuotias, joka harmitteli sitä, että suostui ”vuosikymmeniä sitten sen ukon vaatimukseen” abortista.

Eräs nuori nainen puolestaan kirjoitti Tanukselle omasta aborttikokemuksestaan.

– Hän sanoi, että kaikki vain toitottivat sitä, että naisella on oikeus päättää omasta kehostaan. Mutta kukaan ei pienelläkään sanalla sanonut, että tältä abortti voi tuntua. Hänellä tuli vuoden keskeytys opintoihinsa, koska se sai aikaan suuren myllerryksen hänen elämässään.

Kun annetaan levollisesti aikaa, voi todellinen naisen tahto tulla paremmin esiin. Se voi olla eri kuin se, minkä hän ensimmäisten kahden minuutin aikana vastaanotolla sanoo.

Eräs toinen nainen tuli vuosia sitten Tanuksen vastaanotolle ja sanoi selvästi, että raskaudenkeskeytys on ainoa vaihtoehto. Kun raskaustilannetta sitten tutkittiin, nainen halusi nähdä kuvan ultraäänilaitteen ruudulla ja ryhtyi kertomaan, että hänellä oli jo kaksi lasta ja hän oli aina haaveillut kolmesta lapsesta. Heillä oli kuitenkin ero käsillä miehen kanssa, ja mies painosti aborttiin. Miehellä oli suhde toisen naisen kanssa, joka myös odotti lasta.

– Kun annetaan levollisesti aikaa, voi todellinen naisen tahto tulla paremmin esiin. Se voi olla eri kuin se, minkä hän ensimmäisten kahden minuutin aikana vastaanotolla sanoo.

Sari Tanus muistuttaa, että abortti on riski naisen fyysiselle terveydelle, mutta se on myös mielenterveyden kannalta raskasta ja riski mielenterveys­ongelmille.

– Jos sisällämme on oma pieni lapsi ja sen elämä lopetetaan, kyllä äidissä jotain kuolee.

Eikö pienellä lapsellakin ole oikeuksia?

OmaTahto2020-kansalaisaloitteessa korostetaan raskaana olevan itsemääräämisoikeutta. Sari Tanuksen mukaan itsemääräämisoikeutta onkin korostettava käytäessä intiimiin suhteeseen. Abortissa ei kuitenkaan ole kyse vain naisen oikeudesta, vaan myös pienen lapsen oikeudesta elämään. Aborttikeskusteluissa kysymystä siitä, mistä ihmiselämä alkaa, ei valitettavasti useinkaan käsitellä.

– Me voimme tutkia pientä ihmistä kohdussa ja tehdä sille jopa toimenpiteitä. Tiedämme sikiön kasvusta ja siitä, kuinka paljon hän aistii. Ja kuitenkin toisessa yhteydessä sanotaan, että ihmisoikeudet lähtevät liikkeelle vasta, kun lapsi syntyy. Tässä on selvä ristiriita.

– Elämä alkaa hedelmöittymisestä. Toisena etappina olen pitänyt sitä, kun sydämen syke näkyy ultraäänilaitteella. Mutta sikiö kehittyy jatkumona hedelmöittymisestä alkaen, eikä ole selkeää kohtaa sen jälkeen, jolloin se tulisi ihmiseksi. Olen verrannut tätä elämän loppuvaiheeseen. Jos ihminen vammautuu tai hänen toimintakykynsä heikkenee, ei hän ole vähemmän ihminen.

”Isän roolia pitäisi nostaa enemmän esiin”

Naisen ja lapsen lisäksi abortti koskettaa myös isää. Nykyisessä laissa sanotaan, että ”ennen raskauden keskeyttämistä koskevan päätöksen tekoa on, jos siihen katsotaan olevan syytä, varattava odottavan lapsen isälle tilaisuus esittää käsityksensä asiasta.” (Laki raskauden keskeyttämisestä, 7§) OmaTahto2020-aloitteessa isää ei mainita.

Sari Tanuksen mukaan aikaisemmin isän näkemykseen kiinnitettiin enemmän huomiota, mutta tänä päivänä abortti tehdään pitkälti naisen päätöksellä.

– Kukaan ei tule raskaaksi yksin, vaan raskauteen on tarvittu isä. Minusta isän roolia pitäisi nostaa esiin paljon enemmän. Meillä on isiä, jotka olisivat halunneet omaa lasta, mutta nainen on päättänyt tehdä abortin.

Uusi Tie pyysi haastattelua myös OmaTahto2020-kampanjan viestinnästä. Kampanja kieltäytyi vedoten kiireiseen aikatauluun.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta:

 

Lisäksi

Nämä asiat OmaTahto2020-aloite haluaisi muuttaa:

•  Raskaana oleva saisi pyytäessään keskeytyksen alle 12 viikkoa kestäneessä raskaudessa. Vaatimus erillisistä perusteluista poistettaisiin.

•  Vaatimus kahden lääkärin erillisistä lausunnoista poistettaisiin.

•  Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys voitaisiin toteuttaa osaavassa terveydenhuollon yksikössä. Vaatimus keskeytysten suorittamisesta sairaalassa poistuisi.

•  Lakiin kirjattaisiin selkeästi, että raskaudenkeskeytys on mahdollinen 20. raskausviikolle saakka. Tällöin luvan myöntää Valvira.

•  Maininta mahdollisesta isän kuulemisesta poistuisi laista.

Lakiehdotus ei sisällä muutosesityksiä lääketieteellisistä syistä tai sikiödiagnostiikan perusteella tehtäviin keskeytyksiin eikä esitä muutoksia raskaudenkeskeytysten viikkorajoihin.