Tuore tutkimus: Amerikkalaisten uskonnollisuus selvässä laskussa
Amerikkalaisten uskonnollisuus on nopeassa ja selvässä laskussa, kertoo huhtikuussa julkaistu metatutkimus Promise and Peril: The History of American Religiosity and Its Recent Decline. Tutkimuksessa tarkasteltiin kokoavasti aiempia yksittäisiä tutkimuksia historiaa ja nykyhetkeä vertaillen. Tutkimuksen on tuottanut konservatiivinen ajatushautomo American Enterprise Institute.
Tällä hetkellä uskonnollisiin yhteisöihin kuuluu tutkimuksen mukaan noin 75 prosenttia amerikkalaisista. Määrä on enemmän kuin monissa muissa maissa mutta selvästi vähemmän kuin Yhdysvalloissa 1960-luvun huippuvuosina, jolloin 95 prosenttia amerikkalaisista kuului uskonnolliseen yhteisöön. Aallonpohja oli tasavallan alkuaikoina, jolloin vain kolmasosa amerikkalaisista kuului uskonnolliseen yhteisöön.
Uskonnollisuutta voi kuitenkin mitata monin eri tavoin. Vaikka uskonnollisiin yhteisöihin kuuluminen oli historiassa vähäisempää, silti lähes 90 prosenttia väestöstä mielsi itsensä uskonnolliseksi myös ennen 1960-lukua. Kysyttäessä suurin osa olisi määritellyt itsensä kristityksi. Ennen 1800-lukua käytännössä kaikki Amerikassa syntyneet vauvat kastettiin, ja uskonnollisia nimiä annettiin lapsille paljon, mikä on nykyään selvästi vähäisempää.
Poliittiset ratkaisut taustalla
Politiikalla on aina ollut vaikutusta amerikkalaisten uskonnollisuuteen, kertoo tutkimus. Jo varhaisessa Amerikassa, ennen Yhdysvaltain itsenäistymistä, itärannikon siirtokunnissa oli omat, viralliset kirkkonsa, ja tiettyjen uskonnollisten ryhmien suosiminen politiikassa jatkui ainakin 1950-luvulle asti.
Nyt tilanne on toisin, kun Yhdysvallat rajoittaa tietoisesti uskontojen tukemista. Oppilaitoksia ollaan pyritty ”maallistamaan”, mikä vaikuttaa uskonnollisuuden vähenemiseen. Uskonto ei ole koulujen kautta enää monien lasten arjessa mukana. Toisaalta myös vahvan uskonnollinen, jopa ”lahkolainen”, johtaminen osavaltojen tasolla on vähentänyt uskonnollisuutta, koska yhteisöjen kirjo on supistunut.
Yhtenä syynä amerikkalaisten uskonnollisuuden vähenemiseen esitetään myös avioitumisiän nousemista ja avioliittojen vähenemistä. Monien tutkimusten mukaan perhestatus vaikuttaa uskonnolliseen käyttäytymiseen, ja avioliitto keskimäärin nostaa ihmisen uskonnollisuutta.