Tero etsi mielenrauhaa terapiasta ja meditaatiosta, mutta ne toivat vain hetken helpotuksen

Ahdistunut Tero Huuskonen romahti kesken syntymäpäiväjuhliensa. Seuraavana päivänä hän tarttui suihkussa viimeiseen oljenkorteen.
Tero Huuskonen seisoo graffiittimaalatun seinän edessä.

Tero Huuskonen tuli uskoon muutama vuosi sitten. – Jumalan lapsena oleminen on hengellinen koulu. Kristinusko asettaa raamit, joiden sisällä on hyvä kasvaa, seurakunnan perässä Helsingistä Korsoon muuttanut Tero pohtii. KUVA: MATTI KORHONEN

Mistä maailmankaikkeus on saanut syntynsä? Mikä on elämän tarkoitus? Onko Jumalaa olemassa? Liian suuria kysymyksiä pohdittavaksi, ajatteli Tero Huuskonen pitkään näistä aiheista. Ehkä tuhannen vuoden päästä ihmisillä olisi niistä enemmän tietoa.

– Tuntui lapselliselta ajatella, että Jumala olisi luonut universumin. Ajattelin, että elämällä ei tarvitsisi olla suurempaa tarkoitusta.

Tero syntyi ja kasvoi Itä-Helsingissä. Suvussa tai kaveripiirissä ei ollut ketään uskovaista. Ala-asteella hän siirtyi uskonnonopetuksesta elämänkatsomustietoon. Ei rippikoulua, ei kosketusta uskonasioihin.

Tero kouluttautui levyseppähitsaajaksi, mutta päätyi töihin yökerhoihin blokkariksi. Yötöitä tehden kului 11 vuotta, kunnes hän siirtyi oman alansa töihin metallitehtaaseen.

Tyhjyys palasi aina uudelleen

Yökerhovuosina Tero Huuskosen elämään astuivat runsas alkoholinkäyttö, huumeet ja irtosuhteet. Vaikka kaikki oli ulkoisesti mallillaan, sisälle hiipi tyhjyyden tunne. Aika ajoin hän pyrki ottamaan itseään niskasta kiinni. Muutaman kuukauden ajaksi hän aina vähensi juomista ja lisäsi urheilua, mutta lopulta palasi lähtöpisteeseen.

Kun silmät aukeavat totuudelle, sen vain tunnistaa.

– Kävin terapiassakin vähän aikaa, kunnes löysin meditoinnin. Harjoitin ­transsendentaalista meditaatiota kahdeksan vuotta. Aluksi se tuntui täydelliseltä vastaukselta. Ensimmäisen kerran jälkeen tuntui, että olin löytänyt kotiin. Sisäinen myllerrys rauhoittui.

Apu oli kuitenkin hetkellinen. Tyhjyys, ahdistus ja masennus palasivat aina uudelleen.

”Tartuin Jumalaan viimeisenä oljenkortena”

Syksyllä 2021 Tero Huuskonen vietti 35-vuotissyntymäpäiviään. Juhlatunnelman latisti kuitenkin musta mieli, eikä hän ymmärtänyt, mistä se johtui.

– Pillahdin itkuun ihmisten edessä. Se oli tosi nöyryyttävä tilanne.

Seuraavana päivänä Tero teki jotain, mitä hän ei ollut koskaan aikaisemmin tehnyt. Suihkussa ollessaan hän rukoili, että Jumala näyttäisi hänelle tien.

– En välttämättä uskonut, että Jumala on olemassa, mutta tartuin häneen viimeisenä oljen­kortena.

Tero päätti jälleen ryhdistäytyä, lopettaa alkoholin käytön, alkaa treenaamaan ja harjoittaa kylmäallasterapiaa. Hän koki jotain mystistä, mitä ei ollut aiemmin kokenut.

– Tuli valtava rauha. Minusta tuntui, että minut vapautettiin jostain. Valot menivät päälle. Koin ikään kuin ikuisuuden ja äärettömyyden.

Kristus vai Krishna?

Tero Huuskonen ei voinut välttyä ajattelemasta, että uusi ihmeellinen olotila saattoi olla Jumalan aikaansaannosta. Mutta minkä uskonnon Jumalasta oli kyse? Tero päätyi Malmille Krishna-temppeliin keskustelemaan munkkien kanssa. Hänelle myytiin hindujen pyhä kirja Bhagavad Gita.

Samaan aikaan nimi Jeesus alkoi tulla vastaan eri puolilla. Ravintolan terassilla kaksi naista kutsui Teron mukaan kristilliseen tapahtumaan, jossa puhuttiin Jeesuksesta.

– Kerran, kun ajoin töistä kotiin, mietin, lähestyisinkö Jumalaa kristinuskon vai Krishnan kautta. Samassa edessäni ajoi auto, jonka rekisterikilvessä luki CHR-127.

Siitä Tero luki vastauksen. Christ, Kristus, on tie Jumalan luokse.

Koettelemuksilla on nyt syy

Pian Tero Huuskosen työkaveri kertoi tulleensa uskoon ja kutsui hänet mukaan raamattupiiriin Korson helluntaiseurakuntaan.

– Kun luin Raamattua, tunnistin nopeasti totuuden. Kun silmät aukeavat totuudelle, sen vain tunnistaa. Yhdistin mystisen kokemukseni tähän.

Keväällä 2022 Tero tunsi olevansa vapaa kaikesta huolesta.

– Ensimmäinen vuosi uskoontulon jälkeen meni varmaan niin, ettei minulla ollut yhtään päivää ilman kitkaa. Sen jälkeen on tullut myös koettelemuksia ja myrskyjä. Mutta nyt niillä on syy. Ajattelen, että Herra haluaa kasvattaa ja vahvistaa minua niiden kautta.

Mielenrauhaa etsinyt mies löysi Jeesuksessa rauhan, mutta nyt elämässä on kyse paljon enemmästä kuin mielenrauhasta.

– Kaikki on luotu Jeesuksen kautta ja häneen. Hänen kauttaan tulee kaikki elämä. Hän on Jumala, joka on tullut pelastamaan meidät synneiltä. Hän on ihmeellinen neuvonantaja, rakkaus.

Tero pitää tauon.

– Jeesuksesta on vaikea puhua tyhjentävästi. Jeesus vapautti ja pelasti minut. Hän on ovi iankaikkiseen elämään.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Hyvä olo ei löytynyt päihteistä – rukouksen voima yllätti

Kulkija pimeässä laaksossa

Piditkö lukemastasi?

Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus