Hyvä olo ei löytynyt päihteistä – rukouksen voima yllätti

Niki Mannisen päihdekokeilut alkoivat jo alakouluikäisenä. – Elämää oli enää vaikeaa edes kuvitella selvinpäin, raitistunut mies muistelee.
Niki Manninen istuu nojatuolilla ja hymyilee

– Jumala rakastaa sinua. Hänen rakkauttaan ei tarvitse ansaita. Et voi ottaa siitä mitään pois, etkä lisätä siihen mitään. Jumalan rakkaus näkyy, kun katsot Jeesuksen ristiin. Hän kuoli, jotta sinä voit elää, Niki Manninen, 36, kertoo. Kuva: Virpi Kurvinen

Vilkas poika oli utelias ja kokeilunhaluinen: jo 8-vuotiaana Niki Manninen kokeili tupakkaa ja vuotta myöhemmin alkoholia. Sitä käyttävillä kun näytti olevan hauskaa.

Yläasteella alkoivat ensimmäiset huumekokeilut. Vanhempien kiellot ja valistus eivät niitä estäneet.

– Päätin ensin pysyä kannabiksessa ja alkoholissa. Sitten aloin kuitenkin käyttää myös muita aineita. Elämää oli enää vaikeaa edes kuvitella selvinpäin, Niki kertoo.

Aikuisuuden kynnyksellä koettu ensirakkaus päättyi, ja vaikeat tunteet jäivät käsittelemättä. Amfetamiinin piikittäminen veti yhä syvemmälle huumehuuruiseen maailmaan. Niki alkoi ylläpitää elämäntyyliään myymällä huumeita ja kasvattamalla kannabista. Vanhemmilleen hän valehteli huumeveloista saadakseen rahaa.

– Myin ja käytin kaikkia mahdollisia aineita A:sta Ö:hön.

Nuori mies sai töitä rakennusalalta. Hän meni töihin aina enemmän tai vähemmän aineissa. Tästä aiheutui useita vaaratilanteita.

Elämää oli enää vaikeaa edes kuvitella selvinpäin.

– Kerran kävelin suoraan auton alle ja lensin pää edellä asfalttiin. Huumeiden takia en tuntenut kuitenkaan kipua. Päädyin sairaalaan, mistä lähdin kuitenkin pois ja menin baariin ryyppäämään. Kun huumeiden vaikutus lakkasi, selkäkivut olivat kauheat, Niki Manninen muistelee.

Muutokseen ei ollut voimia

Välillä Niki väsyi elämäntapaansa, mutta muutokseenkaan ei ollut voimia.

– Tuli päivä, jolloin päätin tappaa itseni hirttämällä. Tätä miettiessäni mieleeni tuli lapsuudessa kuullut asiat Jeesuksesta. Koska asiani eivät olleet kunnossa yläkertaan, tiesin, että helvetti kutsuisi minua, jos päätän päiväni. Koin, että minut on tuomittu käyttämään huumeita lopun ikääni.

”Rukouksen aikana Jumalan läsnäolo täytti minut”

Elettiin kesää vuonna 2011. Niki Manninen vietti kaveriporukassa polttariviikonloppua viinan ja huumeiden voimalla. Mökkialueella Niki tutustui kolmeen kristittyyn naiseen. He lupasivat rukoilla Nikin puolesta. Hän suostui, koska ei ollut mitään menetettävää.

– Rukouksen aikana Jumalan läsnäolo täytti minut. Sellaista mieletöntä hyvänolontunnetta en ollut koskaan kokenut. Olin toivoton, mutta toivo valtasi minut. Pääni alkoi selvitä: se oli hyvä ja outo tunne.

Hän ajatteli, että jos Jeesus on näin elävä ja todellinen, häntä pitäisi ehkä sittenkin lähteä seuraamaan.

– Kaiken sotkun keskellä Jeesus halusi tulla elämääni.

Irtosuhteet vaihtuivat sitoutumiseen avioliitossa

Vuonna 2013 Niki Manninen tapasi amerikkalaisen Amyn Pohjanmaalla opetuslapseuskoulussa. Aiemmat irtosuhteet vaihtuivat kestävään liittoon. Ennen uskoontuloa hän etsi rakkautta ja elämän täyttymystä seksistä, päihteistä, rahasta ja vallantunteesta.

– Ne jättivät lopulta jälkeensä vain tyhjyyden, Niki ymmärtää nyt.

Nykyisin hän aloittaa päivänsä lukemalla Raamattua.

– On häkellyttävää, että kaikkivaltias Jumala kaipaa läheiseen suhteeseen minunkin kanssani.

Hei lukija!

Piditkö lukemastasi? Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus