Tekosyyt sikseen – tartu Raamattuun!

Virressä sanotaan: ”Sanasi on kuin hunaja ja voima matkallani”. Riihimäkeläiset raamattumaratoonarit ovat tästä yhtä mieltä.

- Uskon, että järjestelmällinen ja vauhdikas lukutahti auttaa Raamatun suurten kokonaisuuksien haltuunottamisessa. Kuva: Virpi Kurvinen

Virressä sanotaan: ”Sanasi on kuin hunaja ja voima matkallani”. Riihimäkeläiset raamattumaratoonarit ovat tästä yhtä mieltä.

Riihimäkeläisten perheenäitien ”äippis” eli äiti-lapsipiiri päätti aloittaa syksyllä 2013 säännöllisen raamatunlukemisen. Aluksi luettiin läpi Uusi testamentti. Vanhan testamentin lukeminen on osalla porukasta vielä kesken. Ensimmäisenä maaliin pääsi idean ”äiti”, Heidi Antinsalo.

– Syksyllä 2011 aloitin lastemme kanssa Raamatunlukijainliiton raamattumaratonin. Luin vuodessa lapsille Ikuisia kertomuksia -sarjan kymmenen kirjaa läpi. Lapset valitsivat itse etappipalkinnot. Esimerkiksi vanhin poikamme ideoi retken kansallispuistoon.

Antinsalon perhe vietti kevään 2012 Espanjassa. Matkan aikana raamattumaratonilla reippailevat pääsivät kalkkiviivoille.

– Meillä ei ollut internet-yhteyksiä emmekä viitsineet katsella espanjankielistä televisiota. Aikaa löytyi perheen yhdessäololle, retkeilylle ja lukemiselle. Luin uimarannallakin Raamattua, Antinsalo muistelee huvittuneena.

Innostuksen kipinät sinkoilevat

Heidi Antinsalo arvelee innostuksen raamatunlukemiseen nousevan ennen kaikkea siitä, että hänelle on avautunut Raamatun merkitys.

– Raamattu on Jumalan sanaa ja puhetta meille ihmisille. Uskon ja aidosti koen, että Jumala puhuu minulle sanansa kautta. Koko kristillinen usko perustuu Raamattuun. Haluan tietää, mihin uskon, hän todistaa.

Antinsalo tartutti äiti-lapsipiiriläisiin saamansa raamatunlukukipinän. Kaikki äippisläiset olivat yhtä mieltä sanan lukemisen ja tutkimisen tärkeydestä. Porukka päätti aloittaa omannäköisen raamattumaratonin. Lukutahti herätti enemmän keskustelua.

– Ehdotin lukutahdiksi kymmentä lukua viikossa. Se taisi järkyttää muutamia, Antinsalo naurahtaa, mutta kertoo, että taustalla painoivat henkilökohtaiset syyt.

– Perheeseemme oli syntynyt neljäs lapsi, ja halusin ehtiä lukemaan Raamatun läpi, ennen kuin lähtisin työelämään.

Hän sai luettua koko Raamatun läpi ennen viime syksyä. Silloin perheen nuorimmainen lähti päivähoitoon ja äiti aloitti opettajan sijaisuuden.

Raamatun lukemista kannattaa juhlia

Piiriläiset päättivät juhlistaa välitavoitteiden saavuttamista. Kesäkuussa 2014 juhlistettiin Uuden testamentin läpilukua. Naispoppoo saunoi, söi hyvin ja jakoi lukukokemuksia.

Viime vuoden keväällä yksi piiriläinen summasi viiden Mooseksen kirjan antia, ja siitä jatkettiin eteenpäin Vanhan testamentin kahlaamista. Viime syksynä äiti-lapsipiirin yhteyshenkilö Tanja Kainulainen järjesti etappipalkinnoksi saunaillan.

Kainulainen on kahden vuoden ajan välittänyt piiriläisille muistutusviestit raamattumaratonin lukukappaleista. Hän tuli uskoon muutama vuosi sitten ja kokee, että järjestelmällinen Raamatun lukeminen on avannut uutta elämää Jumalan lapsena. Säännöllinen hengellisen elämän hoitaminen on voimauttanut yrittäjän vaimoa ja kahden pienen lapsen äitiä.

Mitä saat kun luet läpi koko Raamatun?

  • Saat kokonaiskuvan Vanhasta ja Uudesta testamentista.
  • Et ole kuulopuheiden tai luulojen varassa. Tiedät, mitä Raamatun tekstit sisältävät.
  • Opit tuntemaan paremmin Jumalaa ja hänen Poikaansa Jeesusta.
  • Huomaat, miten Jumala on johdattanut Raamatun henkilöitä ja toteuttanut pelastussuunnitelmansa Israelin histo­riassa ja Jeesuksen elämässä.
  • Vahvistut uskossa. Jumala tuo iloa ja rauhaa elämääsi sanansa kautta.
  • Kestät ahdingoissa ja kärsimyksissä. Sana lohduttaa ja rohkaisee.
  • Yhdessä jaetut kokemukset Raamatun äärellä innoittavat ja syventävät ystävyyssuhteita.

– Nykyään osaan tietoisesti raivata pois asioita, jotka tulevat helposti minun ja Jumalan väliin. Se on hurjan antoisaa! Aiemmin minulla oli esimerkiksi ”shoppailukuume”. Mietin jatkuvasti, mitä puuttuu ja mitä pitäisi ostaa. Viihdyin myös turhan tiiviisti television ääressä ja kärsin sokeririippuvuudesta, Kainulainen avautuu.

Nyt hän kannustaa lukemaan Raamattua ja rukoilemaan.

– On mahtavaa lukea Raamattua. Ilman sitä elämästä tulee kuivaa. Raamattumaratonin aikana myös rukous on tullut tärkeämmäksi osaksi lukuprosessiani.

Tällä hetkellä Tanja lukee Vanhaa testamenttia.

– Erityisesti Jesajan kirjan rohkaisu ja lohdutus ovat merkinneet minulle paljon. Välillä luen pitkiä kokonaisuuksia yhtäjaksoisesti. Toisinaan ”makustelen” yhtä jaetta pitkän aikaa.

Hän on kokenut raamattumaratonin aikana erityistä siunausta.

– Huolet ja murheet sulavat pois Herran läsnäolossa, Kainulainen vahvistaa.

Raamatun lukeminen on vähentynyt huolestuttavasti

Kirkon tiedotuskeskuksen tutkija, YTT Veli-Matti Salminen kertoo suomalaisten raamatunlukutottumuksista perustuen Gallup Ecclesiastica -kyselyyn.

– Vuosien 2007 ja 2011 välillä muutos on ollut suuri. Päivittäin Raamattua lukevien osuus on pudonnut viidestä pariin prosenttiin ja kaikkiaan kerran vuodessa tai useammin lukevien osuus on pudonnut 41 prosentista 21 prosenttiin.

Salmisen mukaan vuonna 2015 satunnaisesti Raamattua lukevien osuus on hieman kasvanut, mutta aktiivisimpien osuus on jokseenkin sama. Muihin kristillisiin kirkkokuntiin kuuluvien, pääosin vapaisiin suuntiin kuuluvien, raamatunlukeminen on huomattavan aktiivista.

Raamatunlukijain liiton (RLL) raamattutyön koordinaattori Anu Vuola kertoo, järjestön kannustavan suomalaisia tutustumaan Raamattuun.

– Uusin avauksemme on mobiililaitteisiin ja tietokoneelle ladattava RaamattuStartti-ohjelma. Se sisältää 100 poimintaa sekä Vanhasta että Uudesta testamentista ja selitykset niihin. Materiaali on suomalaisvoimin tuotettu. Kun rekisteröityy ohjelman käyttäjäksi, voi tehdä esimerkiksi muistiinpanoja, jotka jäävät ohjelman muistiin, Vuola valottaa.

RLL julkaisee Raamatun lukemisen tueksi säännöllisesti ilmestyviä oppaita. Vuola painottaa kuitenkin yhdessä lukemisen ja tutkimisen tärkeyttä.

– Materiaali opastaa, luo taustatietoa ja parhaimmillaan innostaa. Hienointa on kuitenkin, jos Raamattua voi lukea porukalla. Tällöin tekstistä avautuu useita näkökulmia. Säännöllisyys on myös tärkeää. Ryhmä luo tähän positiivisen paineen, Vuola uskoo.