Sleyn rippileiri keskeytettiin heikentyneen koronatilanteen vuoksi

Viranomaisten päätös leirin keskeyttämisestä on saanut osakseen niin ymmärrystä kuin ihmettelyä. Leirillä ei ollut todettu yhtään koronavirustartuntaa.

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen rippileiri Karkussa keskeytettiin tartuntatautilääkärin määräyksellä 5. elokuuta. Pirkanmaa on epidemian kiihtymisvaiheessa, ja siellä on voimassa kokoontumisrajoitus ja turvavälimääräys. Kuvan rippikoululaiset eivät liity tapaukseen. Kuva: Karkun evankelisen opiston arkisto

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen eli Sleyn rippileiri Karkun evankelisella opistolla keskeytettiin 5.8. tartuntatautilääkärin määräyksellä. Leiri oli alkanut yli viikkoa aiemmin maanantaina 26.7. Leirin olisi ollut tarkoitus jatkua 7.8. saakka.

Karkun evankelisen opiston rehtorina aloittava Matti Rusama kommentoi asiaa Uudelle Tielle:

– Olimme olleet jo yli viikon leirikuplassa ilman ulkopuolisia kontakteja. Tartuntoja ei ollut. Siinä mielessä lääkärin määräys tuli yllätyksenä.

Leirin keskeyttämisen taustalla on Pirkanmaan koronavirustilanteen nopea heikkeneminen, minkä vuoksi Länsi- ja Sisä-Suomen alueviranomainen eli AVI antoi kokoontumisrajoituksen ja turvavälimääräyksen alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.–29.8. Sisätiloissa kokoontumisrajoitus on 10, ulkotiloissa 50. Osallistujamäärä voidaan ylittää, mikäli turvallisuus niissä voidaan varmistaa.

Uskallan väittää, että nuoret olivat leirillä jopa paremmassa turvassa kuin ulkomaailmassa.

Rusaman mukaan tartuntatautilääkärin määräys leirin keskeyttämisestä perustui AVI:n antamiin kokoontumisrajoituksiin. Rippileirille osallistui 26 henkeä.

Viranomaisten toiminnasta ei tehdä valitusta

Sosiaalisessa mediassa viranomaisten päätöstä on ihmetelty monestakin syystä. Ensinnäkin leirillä ei ollut lainkaan tartuntoja. Toiseksi viranomaiset eivät määränneet samaan aikaan Tampereella järjestettyä Saarihelvetti-festivaalia keskeytettäväksi, vaan festivaalin järjestäjät saivat sovittua viranomaisten kanssa lisäjärjestelyistä turvallisuuden takaamiseksi. Jotkut ovat arvelleet erilaisen kohtelun johtuvan kristinuskon vastaisuudesta. Tähän Rusama ei usko, vaan hän sanoo ymmärtävänsä viranomaisten määräystä.

– Mutta kyllähän se toki hieman ihmetyttää. Uskallan väittää, että nuoret olivat leirillä jopa paremmassa turvassa kuin ulkomaailmassa.

Rippileirin keskeyttäminen on myös ongelmallista uskonnonvapauden näkökulmasta. Kokoontumisrajoitukset eivät lain mukaan koske uskonnollisten yhdyskuntien järjestämiä jumalanpalveluksia ja muita vastaavia toimituksia. Sley kuuluu Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon, joka on uskonnollinen yhdyskunta. Olennainen kysymys onkin se, onko rippikoulu verrattavissa jumalanpalvelukseen.

Joka tapauksessa Rusama korostaa, ettei heillä ole aikomusta valittaa viranomaisten toiminnasta keskeyttämismääräyksen laillisuuden selvittämiseksi.

– Leiri oli todella onnistunut, vaikka se hiukan lyhenikin. Riparilaisten perheet suhtautuivat tilanteeseen ymmärtävästi.