Sateenkaaren sanoma

Sateenkaaren synnylle annetaan Raamatussa hengellinen selitys. Se julistaa ihmiskunnalle Jumalan armoa ja uskollisuutta. Samalla sateenkaari kutsuu parannukseen ja uuteen elämään.

 

Jotta voisimme ymmärtää sateenkaaren hengellisen merkityksen meidän on tiedettävä, missä yhteydessä se esiintyy Raamatussa.

Sateenkaaresta kerrotaan ensimmäisen kerran ensimmäisen Mooseksen kirjan yhdeksännessä luvussa. Taustalla on Raamatun opetus luomisesta ja ihmisen kapinasta Jumalaa vastaan.

Välittömästi lankeemuksen jälkeen Jumala oli antanut lupauksen hänestä, joka tulisi polkemaan rikki käärmeen eli paholaisen pään. Tätä pelastajaa odotellessa synti kuitenkin levisi vauhdilla ihmiskunnan keskuuteen. Lopulta Raamatussa todetaan, että: ”Maa turmeltui Jumalan edessä, ja maa tuli täyteen väkivaltaa.”(1. Moos. 6:11)

Näemme Raamatussa, että Jumala inhoaa väkivaltaisuutta. Pian Jumala vastasikin ihmiskunnan väkivaltaisuuteen ankaralla tuomiolla. ”Jumala näki, että maa oli turmeltunut; sillä kaikki liha oli turmellut vaelluksensa maan päällä. Silloin Jumala sanoi Nooalle: ”Minä olen päättänyt tehdä lopun kaikesta lihasta, sillä maa on heidän tähtensä täynnä väkivaltaa; katso, minä hävitän heidät ynnä maan.” (1. Moos. 6:13)

Jumalan liitto Nooan kanssa

Jumala valitsi kuitenkin miehen, Nooan, jonka kanssa Jumala teki liiton. Näin Nooa ja hänen omaisensa pelastuivat. Jumala kehotti Nooaa: ”Tee itsellesi arkki honkapuista… sinun kanssasi minä teen liiton, ja sinun on mentävä arkkiin, sinun ja sinun poikiesi, vaimosi ja miniäsi sinun kanssasi. Ja kaikista eläimistä, kaikesta lihasta, sinun on vietävä arkkiin kaksi kutakin lajia säilyttääksesi ne hengissä kanssasi.” (1. Moos. 6:18–19)

Nooa rakensi uskossa Jumalan määräysten mukaisen arkin. Kun vedenpaisumus tuli, koko Nooan aikainen väkivaltaan, kapinaan, syntiin ja saastaisuuteen sortunut ihmiskunta hukkui hirvittävässä luonnonmullistuksessa. Vain Nooa ja seitsemän muuta selvisivät arkissa.

Jumala vahvistaa Nooalle lupaamansa liiton

Kun Nooa vedenpaisumuksen jälkeen muiden pelastuneiden kanssa poistui arkista, Jumala puhui hänelle: ”Jumala siunasi Nooan ja hänen poikansa ja sanoi heille: ”Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja levitkää yli maan.” Ja Jumala sanoi Nooalle ja hänen pojilleen: ”Minä teen liiton teidän ja teidän jälkeläistenne kanssa, kaikkien elävien olentojen kanssa, jotka ovat teidän kanssanne maan päällä, lintujen, karjaeläinten ja kaikkien villieläintenkin kanssa, kaikkien niiden kanssa, jotka tulivat arkista ulos. Minä teen liiton ja annan teille lupaukseni: koskaan enää ei vedenpaisumus tuhoa kaikkea elävää, se ei koskaan enää hävitä maata.”

Jumala valitsi Nooan ja hänen läheisensä jatkamaan ihmissukua tuomion jälkeen. Tämä valinta oli Jumalan yksipuolinen armon valinta. Raamattu toteaa yksinkertaisesti: ”Nooa sai armon Herran sil­mien edessä.” (1. Moos. 6:8) Armo joka pelasti Nooan, kasvatti hänestä ”vanhurskauden saarnaajan” (2. Piet. 2:5; 1. Piet. 3:20), joka totteli sitä, mitä Jumala sanoi ja saarnasi ihmisille Jumalan tulevasta tuomiosta ja pelastuksesta arkissa.

Sateenkaari liiton merkkinä

”Jumala sanoi vielä: ”Tämä on merkkinä liitosta, jonka minä teen teidän sekä kaikkien maan päällä elävien olentojen kanssa kaikkiin tuleviin sukupolviin asti: minä asetan kaareni pilviin, ja se on oleva merkkinä minun ja maan välisestä liitosta. Kun annan pilvien nousta taivaalle ja sateenkaari näkyy pilvissä, muistan liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elä­vien olentojen, kaiken elollisen kanssa: vedet eivät enää koskaan paisu tuhotulvaksi hukuttamaan kaikkea elävää. Kaari näkyy pilvissä, ja kun minä sen näen, muistan ikuisen liiton, jonka olen tehnyt kaikkien elävien olentojen, kaikkien maan päällä elävien kanssa.” (1. Moos. 9:1–17)

Tapahtuma toistaa Jumalan toimintatapaa: 1) Jumala tekee liiton ihmisten kanssa, 2) Jumala antaa liitosta merkin. Niinpä meillä on Jumalan Nooan kanssa tekemä liitto, jonka merkkinä on sateenkaari. Meillä on Jumalan Abrahamin kanssa tekemä liitto, jonka merkkinä on ympärileikkaus. Meillä on uusi liitto Kristuksessa, jonka merkkinä on kaste. (Kol. 2:11–12)

Kaste uuden liiton merkkinä

Kasteessa meidät puhdistetaan synneistämme, haudataan yhdessä Kristuksen kanssa hänen kuolemaansa ja saamme kutsun uuteen elämään, joka on Kristuksen tahdon mukaista. Koko kastetun elämän on tarkoitus olla kasteessa annettuun puhtauteen palaamista parannuksessa ja siinä pysymistä koko elämän ajan.

Kasteen merkki julistaa, että olemme kuolleet vanhalle elämällemme ja liitetyt uskossa Kristukseen. Hänen yhteydessään me elämme uutta elämää.

Ajatus, että kastetulla olisi lupa elää synnissä on kohtalokas erehdys. Apostoli Paavali kehottaa oman aikansa seurakuntalaisia hylkäämään syntielämän ja palaamaan kasteessa lahjoitettuun uuteen elämään Kristuksessa: ”Ettekö tiedä, että vääryydentekijät eivät saa omakseen Jumalan valtakuntaa? Älkää eksykö! Jumalan valtakunnan perillisiä eivät ole siveettömyyden harjoittajat eivätkä epäjumalien palvelijat, eivät avionrikkojat, eivät miesten kanssa makaavat miehet, eivät varkaat eivätkä ahneet, eivät juomarit, pilkkaajat eivätkä riistäjät. Tällaisia jotkut teistä olivat ennen, mutta nyt teidät on pesty puhtaiksi ja tehty pyhiksi ja vanhurskaiksi Herran Jeesuksen Kristuksen nimessä ja Jumalamme Hengen voimasta.” (1. Kor. 6: 9–11)

Sateenkaari julistaa armoa ja parannusta

Kaste pesee meidät puhtaaksi lahjoittaen syntien anteeksiantamuksen Kristuksessa. Kaste myös kutsuu kristittyä jatkuvaan parannukseen ja uuteen elämään.

Myös vanhempi liiton merkki, sateenkaari, julistaa Jumalan armoa. Kaari osoitti ylöspäin Jumalaan ja hänen armoonsa. Nuoli – ristillä keihäs – on lävistänyt Jumalan oman sydämen, jotta meidät armahdettaisiin.

Lisäksi sateenkaaren näkeminen muistuttaa meitä siitä, miten Jumala aikoinaan rankaisi ihmiskuntaa väkivaltaisuudesta ja syntielämästä hukuttamalla koko ihmiskunnan.

Kaikkia ihmisiä, jotka sateenkaaren näkevät, kutsutaan kääntymään pois Jumalan tahdon vastaisesta syntielämästä ja vastaanottamaan Jumalalta syntien anteeksiantamus Kristuksessa. Anteeksiantamuksesta seuraa uusi Jumalan tahdon mukainen elämä.

(Artikkelissa käytetään vuoden 1938 kirkkoraamatun käännöstä)

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia artikkeleja tilaamalla Uuden Tien tästä.