Sametin tarina oli vuoden 2019 luetuin Uuden Tien verkkojuttu

Nämä olivat vuoden 2019 kymmenen luetuinta Uuden Tien verkkolehden artikkelia.

Sametin kokemukset oli viime vuoden luetuin juttu. KUVA: JANI LAUKKANEN

Nämä olivat vuoden 2019 kymmenen luetuinta Uuden Tien verkkolehden artikkelia. Voit lukea jutut otsikoissa olevista linkeistä.

1. Matkalla mieheksi Sametti oivalsi: ”Olen nainen”

Mari Turusen haastattelussa ”Sametti” kertoo, kuinka hän oli kokenut pienestä pitäen sukupuoliristiriitaa. Tytöksi syntynyt Sametti sai trans-diagnoosin 25-vuotiaana, ja sukupuolen vaihtamiseen tähdänneet hoidot aloitettiin. Sametti kertoo hoitojen rankkuudesta ja siitä, kuinka hän tuli katumaan hoitoja.

2. 10 faktaa, joita et ehkä tiennyt Jeesuksesta

Jeesus oli juutalainen, hän kehotti välttämään syntiä ja sanoi olevansa ainoa tie taivaaseen. Muun muassa nämä seikat saattavat olla tänä päivänä monelle suomalaiselle tuntemattomia asioita. Susanna Sarimaan vuonna 2017 kirjoittamassa artikkelissa käydään läpi kymmenen faktaa Jeesuksesta.

3. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen: ”Ei ole rikos siteerata Raamattua”

Virpi Kurvinen haastatteli rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasta Päivi Räsäsen rikostutkintaan liittyvässä tapauksessa. Professorin mukaan ”on lain tarkoituksen ja oikeustajun vastaista, jos tästä rangaistaan”.

4. Olympiavoittaja Samppa Lajunen: Menestys ja kunnia eivät tuo pysyvää onnea

Yhdistetyn kolminkertainen olympiavoittaja Samppa Lajunen kertoo Hanna Valkosen haastattelussa korkeista tavoitteistaan urheilu- ja yritysmaailmassa sekä siitä, miten hän muutama vuosi sitten löysi uskon Jeesukseen.

5. Pride-uskossa vai raamatullisessa Kristus-uskossa?

Leif Nummelan pääkirjoituksessa pohditaan Pride-liikkeen ideologiaa. Nummela nostaa esiin ruotsalaistutkimuksen, jonka mukaan Ruotsin Priden ohjelmassa korostetaan yksilökeskeisyyttä ja kapinahenkeä ja nostetaan myönteisessä valossa esille muun muassa huumeet ja prostituutio. Nummela toivoo, että myös Suomessa saataisiin lisää kriittistä tutkimustietoa Priden vaikutuksista.

6. Suomen historian kovissa paikoissa ulospääsyä etsittiin rukoillen

Vuonna 2017 alun perin julkaistu Mari Turusen artikkeli nousi uudelleen suosituksi itsenäisyyspäivän tiimoilla.

7. Ystäväni Matti

Lähetystyöntekijä ja mäkihyppääjä Aatto Lamminpää muistelee helmikuussa menehtynyttä mäkihyppylegenda Matti Nykästä.

8. Saako kirkossa puhua Jeesuksesta?

Vuosaaren kirkkoherra Jussi Mäkelän Facebook-kirjoituksesta nousi kohu. Karoliina Rauhio-Pokan haastattelussa Mäkelä kertoo, mitä hän tarkoitti ”käännyttäväksi” koetulla kirjoituksella.

9. Alaikäisen päätös?

Nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala-Heino toteaa Mari Turusen artikkelissa, että suurella osalla transhoitoihin hakeutuvista nuorista on psykiatrisia häiriöitä.

10. Sauli Väisänen: Olen koko elämäni ollut Jumalan oma

Maajoukkuejalkapalloilija Sauli Väisänen puhuu vuonna 2017 julkaistussa Virpi Kurvisen haastattelussa uskostaan. Juttu nousi uudelleen luetuksi, kun Suomen maajoukkue selvitti tiensä ensi kesän EM-kisoihin.