Resepti sovinnolliseen joulun viettoon

– Turhia ristiriitoja ja jännitteitä voi ennakoida hyvällä suunnittelulla. Tämä pätee myös joulun­odotukseen, sielunhoitoterapeutti Brita Ahola neuvoo.

KUVA: Istockphoto

KUVA: Istockphoto
KUVA: Istockphoto

– Turhia ristiriitoja ja jännitteitä voi ennakoida hyvällä suunnittelulla. Tämä pätee myös joulun­odotukseen, sielunhoitoterapeutti Brita Ahola neuvoo.

5 nopeaa
perheellisille

1. Listatkaa puolison kanssa viisi asiaa, jotka ovat teille luovuttamattomia joulunvietossa.
2. Pyrkikää toteuttamaan ainakin kaksi molemmille tärkeintä asiaa.
3. Jos perheessä on lapsia, kuunnelkaa heidän toiveitaan. Ilmaiskaa lapsille etukäteen, mitkä toiveet on mahdollista toteuttaa ja mitkä ei.
4. Ilahduttakaa yksinäistä sukulaista joulupaketilla tai kutsulla juhla-aterialle.
5. Rukoilkaa joulun Herran läsnäoloa kotiinne ja sukunne keskelle.

Brita Aholan viesti tiivistyy kahteen pääkohtaan. Ensiksi, tärkeintä joulussa on rauhoittuminen ja sen salliminen sekä itselle että läheisille. Toisaalta, jos haluaa laittaa riman korkealle, on parasta tehdä suunnitelmat ajoissa. Liian tiukkoja aikataulutuksia kannattaa välttää. Ne aiheuttavat ahdistusta ja vaikuttavat kodin ilmapiiriin.

– Joulu on perheen yhteinen juhla, ja sen valmisteluun ja viettämiseen jokaisen tulisi saada osallistua. Asioiden kirjaaminen vähentää stressiä. Tärkeää on kuunnella kaikkien perheenjäsenten toiveita ja odotuksia ja niistä yhdessä sopien rakentaa yhteinen joulu. Kenenkään ei tule kuormittaa itseään kuitenkaan liikaa, eikä vaatia sitä muilta, Ahola sanoo.

Kunnioita itseäsi ja toisia

Jouluna suru ja menetyksen tunteet usein tiivistyvät.

– Esimerkiksi läheisen menetys kuoleman kautta tai avioeron myötä nostattaa tunteita pintaan. Toivon, että surun kokemiselle löytyisi tilaa perheiden ja sukujen keskellä. Toki jos joku haluaa viettää joulun yksin, se hänelle suotakoon, Brita Ahola sanoo.

Vastentahtoisesti yksin vietetty joulu voi olla tuskallinen kokemus. Tämä haastaa myös perheelliset. Huomaammeko ja välitämmekö yksinelävistä, jotka kaipaavat joulunpyhinä yhteyden kokemista? Osaammeko huo­mioida heidät ilman, että yksineläjä kokee itsensä säälistä mukaan kutsutuksi?

– Yksineläjän olisi tärkeää luoda itselle ohjelma, mihin tilaisuuksiin ha­luaa mennä ja mitä tehdä. Näin voi rakentaa omannäköisen joulun. Kristillisillä järjestöillä on myös tarjota joulutapahtumia tai -matkoja, joilla on hengellistä ohjelmaa, Ahola rohkaisee.

Hän korostaa, että joulutunnelmaa ei voi laskea muiden varaan.

– Kaikki alkaa itsestä ja omasta sisäisestä mielenrauhasta. Täydellisen joulun tavoittelusta on syytä luopua. Joulun ei ole tarkoitus olla suoritus vaan juhla, jossa jokainen voi hiljentyä, levätä ja viettää yhteistä aikaa vailla kiirettä.

Jos tietää, että kristillinen vakaumus tai sen puuttuminen aiheuttaa suvun keskellä helposti riitoja, on syytä olla hienotunteinen.

– On tärkeää kunnioittaa omia, mutta myös muiden arvoja. Joulukirkossa käyntiä ei kannata jättää väliin, vaikka muille perheejäsenille sillä ei olisi merkitystä. Jouluevankeliumin lukemisesta suvun keskellä on tärkeä sopia. Itse kristittynä ajattelen, että on tärkeää kunnoittaa myös muiden mielipiteitä, vaikka ne poikkeaisivat omistani, Brita Ahola kertoo.

Kallisarvoinen ja ilmainen Lahja

Nuoret parit vasta luovat omia jouluperinteitään. Siksi on tärkeää käydä vuoropuhelua kummankin lapsuudenperheen joulunviettotavoista.

– Pari voi keskustella totutuista tavoista, omista toiveista ja rakentaa niistä omanlaisen joulujuhlan. Appivanhempien on syytä kunnioittaa nuorten toiveita. Jokainen avioliitto ja perhe on oma, itsenäinen yksikkönsä.

– Meillä voi olla myös sellaisia perinteitä, joita me toistamme ajatuksella ”kun se kuuluu jouluun” tai ”näin meidän perheessä on aina ollut tapana tehdä”. Joskus perinteet voi katkaista vaikka viettämällä joulun matkoilla. Työssäkäyviä ja kiireisiä ihmisiä voi valmis ruokapöytä houkuttaa.

Monien joulunodotusta varjostaa tiukka taloudellinen tilanne. Tosin monet hyvät asiat eivät maksa paljon, kuten kodin siistiminen, kynttilänvalo ja kaunis joulumusiikki, jota voi lainata kirjastosta. Joulun tärkein asia on onneksi ilmainen.

– Todellinen ja aito joulu syntyy Vapahtajamme Jeesuksen kohtaamisesta. Ensimmäisenä jouluna meille syntyi Kristus, joka lupaa vapauttaa meidät synneistämme. Kun avaat sydämesi tälle ilosanomalle, saat rauhan ja ilon. Etkä vain jouluksi, vaan jokaiseen päivääsi olosuhteista huolimatta, Brita Ahola vakuuttaa.

Jos jouluiset kohtaamiset ahdistavat

Psykoterapeutti Mirja Sinkkonen muistuttaa, että yleensä meillä on tiedossa keskeiset ristiriidat, joita suvuissa ja perheissä kohtaamme. Niihin voi siksi varautua, ja ajatella, että tämä on vain muutaman tunnin mittainen tapaaminen, ei sen enempää. Kristittyinä voimme mennä tilanteisiin rukoillen, ja luottaa siihen, että Jumala pitää huolta.

– Ikävä kyllä mitä tahansa voi joutua kokemaan. Mutta esimerkiksi nälvimiseen voi suhtautua täysin asiallisesti: ”Ai, olet tuota mieltä?” ”Ai, sinussa tämä herättää tuollaisen tunteen?” Esimerkiksi näillä kommenteilla voit palauttaa tunteen takaisin sille, joka reagoi voimakkaasti, Sinkkonen ohjaa.

Hän kehottaa tietoisesti valitsemaan sen, ettei lainkaan näytä pahaa oloa.

– Perhesuhteissa on joskus vain pakko luovia, vaikka onkin väärin, että joutuu tavallaan alistumaan ikävään käytökseen.

Jos esimerkiksi puolison perhepiirissä kokee ahdistavia kohtaamisia, voi viestiä, ettei kykene supersuoritukseen.

– Jo se on paljon, että suostuu kohtaamaan puolison ja lasten tähden itselle vaikeita tilanteita. Voit ilmaista puolisolle, että sinulla on oikeus omiin tunteisiini. Olet tullut puoliväliin vastaan.