Rauha näkyvissä

Turussa vietettiin viikonloppuna jo 34. kerran Maata Näkyvissä -festareita, joka on Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma. Tänä vuonna festivaalin teemana oli rauha.

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1984, kun turkulainen Timo Vainio kuoli sydänkohtaukseen yllättäen kesken koulupäivän. Ystävät järjestivät harmaassa syksyssä muistotilaisuuden, johon osallistui satakunta ihmistä. Tapahtuma haluttiin uusia seuraavana vuonna, eikä loppua näy. Kuva viime viikonlopulta. Kuva: Maata Näkyvissä / Lili Nissilä

Tapahtuma sai alkunsa vuonna 1984, kun turkulainen Timo Vainio kuoli sydänkohtaukseen yllättäen kesken koulupäivän. Ystävät järjestivät harmaassa syksyssä muistotilaisuuden, johon osallistui satakunta ihmistä. Tapahtuma haluttiin uusia seuraavana vuonna, eikä loppua näy. Kuva viime viikonlopulta. Kuva: Maata Näkyvissä / Lili Nissilä

Turussa vietettiin viikonloppuna jo 34. kerran Maata Näkyvissä -festareita, joka on Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma. Tänä vuonna festivaalin teemana oli rauha.

Turussa paistaa aurinko. Messukeskuksen ja Gatorade Centerin välillä kulkee nuorten joukkoja. Lyhyen matkan voi kulkea ilman ulkovaatteita marraskuussakin. Joillakin on Maata Näkyvissä -huppareita tai yksittäisten ­esiintyjien mainospaitoja. Yksisarvisasuja näkyy muutama, useammalla on jouluvaloja kaulassaan. Näen myös sydämenmuotoisia klassikkokylttejä keinumassa nuorten kaulassa. Hug me – halaa minua, niissä pyydetään.

Täällä vietetään 34. Maata Näkyvissä -festareita. Maata näkyvissä on kristillinen nuortentapahtuma, jonka ohjelmassa on musiikkia, kohtaamisia ja puheenvuoroja. Ulkomainen puhujavieras oli tänä vuonna Jeffrey Meinzil.

Tämä noin 19 000 kävijän tapahtuma tulee todeksi talkoolaisten voimin, joita tänäkin vuonna on 1 300. On järjestyksenvalvojia, lipunmyyjiä, ruuanjakajia, ja valokuvaajia, muutamia mainitakseni. Messukeskuksen sivulla laitetaan ruokaa 1900 tilatusta spagettikilosta. Pari talkoolaista hakkaa halkoja, toiset heittävät halkoja pesään. Soppatykeistä nousee savu aurinkoa vasten.

Kohtaamisia Kipupisteellä

Julistamme rauhaa, laulaa houseband ja alun jälkeen tuhannet nuoretkin osaavat laulun sanat. Tänä vuonna Maata Näkyvissä -festareiden teema on rauha. Se näkyy ja kuuluu puheissa ja lauluissa.

Jäähallin näytöllä mainostetaan Kipupistettä, minne voi mennä juttelemaan perjantai- ja lauantai-iltoina.

– Käytännössä se on sielunhoitoa, mutta se sana ei enää oikein osu nuoriin, kertoo Valtteri Tikkakoski, Kipupisteen vastuuhenkilö.

Kipupisteellä vanhemmat kristityt, joista osa on pappeja, kuuntelevat ja lohduttavat nuoria heidän kysymyksissään.

– Moni nuori haluaa puhua esimerkiksi perheeseen tai kavereihin liittyvistä ihmissuhdehuolista, mutta nuorten huolet ovat yhtä moninaisisia kuin aikuistenkin. Kaikenlaista tulee vastaan, Tikkakoski kertoo.

”Täällä puhutaan Jumalasta”

– Kuvassa keskellä Jyväskylän seurakunnan nuorisotyöntekijä Mikko Haapasaari, ympärillä Tikkakosken alueseurakunnan nuoria. Mukana myös Jyväskylän seurakunnan kasvatustyön pastori Ville von Gross. Kuva: Petra Paakkari

Messukeskuksessa Open Stage -lavalla kuullaan nuorten esityksiä. Hallia ympäröi järjestöjen, seurakuntien ja bändien messu-ständejä. Nurkassa on taistelua sumo-puvuissa. Metrilaku-tiskille on jonoa.

Jyväskylän seurakunnan nuorisotyöntekijä Mikko Haapasaari odottaa ruokailun alkamista nuorten kanssa.

– En ihan edes muista, montako kertaa olen ollut täällä, mutta joka tapauksessa kertoja on yli kaksikymmentä, Haapasaari kertoo.

Nuorempana festareissa kiinnosti musiikki ja muiden uskovien nuorten kohtaaminen. Nyt seurakunnan työntekijänä Haapasaari haluaa mahdollistaa samankaltaisia kokemuksia seurakunnan nuorille. Heitä on Haapasaaren mukana tänä vuonna 34.

– Tuon seurakunnan nuoret tänne aina uudestaan, sillä täällä puhutaan Jumalasta ja opetus on hyvää. Ensikertalaisille mainostan, että kyse on Pohjoismaiden suurimmasta kristillisestä nuortentapahtumasta, vanhempia nuoria voi kiinnostaa yksittäiset esiintyjät tai puheenaiheet, Mikko kertoo.

– Täytyy sanoa, että parasta festareilla on yleensä ollut perjantain ehtoollisjumalanpalvelus. Siinä on jotakin kaunista, kun tuhansia nuoria polvistuu Herran pöytään, Haapasaari pohtii.

Ensikertalainen sai rohkaisua

– Tänä vuonna festarilla kiinnostaa eniten yhtyeet NNS, KLS ja GFM, kertovat Janette Pihlaja, Ruut Nieminen ja Hanna Erola. Kuva: Petra Paakkari

Festivaaleilla on vieraita yli 180 seurakunnasta ympäri Suomea. Alueen parkkipakoilla on riveittäin busseja, jotka toivat nuoret festareiden viettoon. Messukeskuksessa on Suomen kartta ja kasa nuppineuloja, jotta kukin vieras voi jättää merkin kotiseudustaan. 16-vuotiaat Janette Pihlaja ja Ruut Nieminen laittavat neulan Kankaanpään kohdalle. Ruutille festarit ovat toiset ja Janetelle kolmannet. Mukana on myös ensikertalainen Hanna Erola Kajaanista.

– Olen kuullut paljon hyvää festivaaleista, ja yöpaikkakin järjestyi serkun luota. Olen aikaisemminkin pohtinut tänne tulemista, ja nyt se onnistui, Hanna iloitsee.

Kuten useimmat festarivieraat, Janette ja Ruut nukkuivat koululla.

– On siellä pitkät suihkujonot ja meteliä illalla, mutta ei tänne nukkumaan olla tultu, tytöt nauravat.

– On rohkaisevaa, että täällä on paljon kristittyjä nuoria. Omalla kotipaikkakunnalla uskovana olo tuntuu välillä yksinäiseltä, Hanna sanoo.

Ensi vuonna Maata Näkyvissä -festareita vietetään 15.–17.11.2019 teemalla Mitä mä pelkään.

Lisäksi

Vain kourallinen festarivieraista lähti ehtoolliselle Turun kirkkoihin

Kaksi lukiolaistyttöä, Maria Norro ja Hilary Nganou jakoivat alkukesästä Adressit-sivustolla Ehtoollinen Maata Näkyvissä -festareille perinteisesti -adressin. Taustalla oli arkkipiispa Tapio Luoman kesäkuinen linjanveto, jonka mukaan Maata Näkyvissä -festivaaleilla ei enää vietetä perinteistä perjantai-illan ehtoollista. Norro ja Nganou tapasivat arkkipiispa Tapio Luoman viime syyskuussa, ja luovuttivat tapaamisessa adressin Luomalle. Adressin oli allekirjoittanut reilut 2700 henkilöä, ja syyskuun jälkeen allekirjoituksia on tullut lisää.

– Tavoitteemme oli saada vähintään tuhat allekirjoitusta, joten tavoite on reilusti ylittynyt, Norro iloitsee.

– Tapaaminen meni hyvin, emmekä vieläkään ole luovuttaneet toivosta, että Maata Näkyvissä -festareilla voitaisiin jonain päivänä viettää jälleen perinteistä perjantai-illan festariehtoollista. Tapaamisesta arkkipiispan kanssa jäi positiivinen mieli, vaikka olemme eri mieltä asioista, Norro sanoo.

Norron toive siitä, että festareille tulisi paljon nuoria, toteutui.

– On mahtavaa, että tuhannet nuoret tulevat kuuntelemaan Jumalan sanaa, ja kokemaan, että meitä on täällä vielä, jotka haluamme seurata Jeesusta, hän sanoo.

Gatorade Centerillä vietettiin perjantaina perinteisen messun tilalla Suomen suurinta nuorteniltaa. Siihen osallistui 5500 nuorta. Nuorteniltaan kuului muun muassa nuoren ja nuorisotyöntekijän puheenvuorot, tanssikilpailu ja saksalaisen Good Weather Forecast -bändin keikka. Iltahartaus päättyi ripareilta tuttuun sisaruspiiriin käsi kädessä, sekä Herran siunaukseen.

Turun evankelis-luterilaiset seurakunnat järjestivät Maata Näkyvissä -festareihin liittyen kaksi messua – Metallimessun Mikaelin kirkossa ja Herra kädelläsi -messun Maarian kirkossa. Turun seurakunnat järjestivät halukkaille bussikyydin Gatorade Centeriltä messuihin ja takaisin.

Metallimessussa osallistujia oli hieman yli kolmesataa, joista jonkin verran oli aikuisia. Metallimessu on ensimmäisen kerran vuonna 2006 järjestetty luterilainen jumalanpalvelus, jonka musiikkiosuudet säestetään metallimusiikilla. Herra kädelläsi -messu puolestaan sai nimensä Maarian seurakunnan työntekijöiden lempivirrestä. Maarian kirkossa messuvieraita oli 80.