Päivi ja Niilo Räsäsen ­ajankohtainen puheenvuoro avioliitosta

Avioliitto on laajasti kriisissä. Avioerojen määrä on surullisen suuri ja yhteiskunnallisesti itse instituutiokin on haastettu. Tässä tilanteessa on tervehdittävä erityisellä ilolla Kansanlähetyspäivillä julkaistua uutta kirjaa: Avioliitto (Uusi Tie). Teologian tohtori, Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsäsen ja hänen vaimonsa, lääkäri ja kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirja on vahva puheenvuoro suomalaiseen avioliittokeskusteluun.  Kirjassa avataan avioliiton olemusta ja merkitystä…

leif-pkAvioliitto on laajasti kriisissä. Avioerojen määrä on surullisen suuri ja yhteiskunnallisesti itse instituutiokin on haastettu. Tässä tilanteessa on tervehdittävä erityisellä ilolla Kansanlähetyspäivillä julkaistua uutta kirjaa: Avioliitto (Uusi Tie). Teologian tohtori, Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsäsen ja hänen vaimonsa, lääkäri ja kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) kirja on vahva puheenvuoro suomalaiseen avioliittokeskusteluun.  Kirjassa avataan avioliiton olemusta ja merkitystä Raamatun opetuksen ja kristillisen teologian valossa. Avioliitto nähdään Jumalan hyvänä lahjana ihmisille.

Kirjassa otetaan myös kantaa moni­avioi­suuteen ja homoseksuaalisuuteen. Räsäset kirjoittavat: ”Avioliitto asetetaan luomisessa yhden miehen ja yhden naisen väliseksi liitoksi. Tämän näkemyksen Jeesus itse vahvistaa Uudessa testamentissa.”

Tähän kristinuskon klassiseen, luomiseen perustuvaan näkemykseen, josta kristillinen kirkko meidän päiviimme saakka on pitänyt kiinni, kohdistuu nyt eri suunnilta massiivinen paine. Jeesuksen ja apostolien näkemys avioliitosta on tänään haastettu myös kirkon sisällä. Suomessa luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen on tuoreeltaan ottanut asiaan kantaa ja liputtanut sen puolesta, että kirkon pitäisi vihkiä samaa sukupuolta olevat parit Ruotsin ja Norjan mallin mukaan. Arkkipiispan moderni näkemys ja Räsästen klassinen kristillinen näkemys eivät juuri voisi olla kauempana toisistaan. Räsäset kirjoittavat: ”On julmaa ja rakkaudetonta jos homoseksuaalisuuden harjoittamista ei sanota synniksi”.

Pyhän Jumalan edessä olemme kaikki samalla viivalla armoa tarvitsevina.

Jokaisen aikakauden kristityt joutuvat erilaisten, Raamatun opetukset kieltävien haasteiden eteen. On äärimmäisen tärkeää, että löytyy niitä henkilöitä, jotka rohkeasti ja selkeästi pitävät esillä sitä, mitä Jumala Raamatussa asioista sanoo. Niilo ja Päivi Räsänen ovat – jälleen kerran – tehneet juuri näin. Tässä suhteessa he ovat tehneet koko kristikunnalle palveluksen.

Jokaisen, joka haluaa päivittää tietonsa siitä, mitä Raamattu avioliitosta opettaa, kannattaa tutustua tähän pieneen, mutta erittäin ajankohtaiseen kirjaan.

Erityisen hienoa on, että Räsäset eivät myöskään ole kirjassaan unohtaneet Raamatun kaikkein keskeisintä sanomaa. Kirjan lopussa he toteavat: ”Maailmassa ei löydy ketään, jonka miehisyys tai naiseus olisi täydellistä ja ehjää. Pyhän Jumalan edessä olemme kaikki samalla viivalla armoa tarvitsevina. Jokainen meistä on myös seksuaalisuuden alueella langennut ja syntinen. Armon sanoma kuuluu kaikille syntisille ja rikkinäisille – – Jumalan armo on täydellinen Jeesuksen ristin tähden.”

Avioliitto-kirjan voit tilata klikkaamalla tästä.