Ohion osavaltio hyväksyi kiistellyn lain omantunnonvapaudesta terveydenhuollossa

Lain vastustajat pelkäävät sen johtavan potilaiden syrjintään.

Kuva: Pixabay

YHDYSVALLOISSA Ohion osavaltiossa hyväksyttiin kesäkuun lopulla laki, joka antaa hoitohenkilökunnalle, terveydenhoitoa tarjoaville yrityksille ja terveydenhuoltoa rahoittaville omantunnonvapauden, uutisoi verkkolehti The Christian Post.

Uuden lain myötä hoitohenkilökunnan ei tarvitse osallistua, yrityksen tarjota eikä rahoittajan rahoittaa hoitoja, jotka loukkaavat heidän omaatuntoaan eettisistä tai uskonnollista syistä. Lain mukaan omantunnonvapautta tulee soveltaa vain tiettyihin terveydenhuollon palveluihin.

Kansanlaisoikeuksia ja -vapauksia ajavan American Civil Liberties Union -järjestön mukaan laki voi johtaa syrjintään. Gary Daniels kirjoittaa järjestön verkkosivuilla, että lain myötä sairaala voi omiin arvoihinsa nojautuen kieltäytyä hoitamasta henkilöä hänen poliittisten, uskonnollisten tai eettisten näkemystensä vuoksi. Esimerkiksi katoliset sairaalat voisivat kieltäytyä hoitamasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Lisäksi laki voi vaikeuttaa lisääntymisterveyteen kuuluvien palvelujen, kuten ehkäisyn ja abortin, saamista.

The Christian Postin mukaan lakiuudistus on Ohion republikaaneille voitto, sillä hoitohenkilökunnan omantunnonvapaudesta on kiistelty jo useita vuosia. Presidentti Barack Obaman kaudella liittovaltion tasolla meni läpi laki, joka kieltää syrjinnän terveydenhuollossa. Sittemmin lain tulkinnasta on kiistelty oikeussaleissa erityisesti tapauksissa, joissa kristillinen sairaala on kieltäytynyt tekemästä sukupuolenkorjaushoitoja potilaalle.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: