Näky aikaansa edellä

Kuka muistaa lyhenteet EWC tai KRTV? Maaliskuussa tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta siitä, kun Kansan Radio ja Televisio anoi valtioneuvostolta toimilupaa aloittaa radio- ja televisiolähetykset Suomessa.

Kuka muistaa lyhenteet EWC tai KRTV? Maaliskuussa tulee kuluneeksi viisikymmentä vuotta siitä, kun Kansan Radio ja Televisio anoi valtioneuvostolta toimilupaa aloittaa radio- ja televisiolähetykset Suomessa. Lähetyssaarnaaja Martti Haatajan näystä syntynyt Eastern World-wide Communications ja sen suomalainen versio KRTV toimi alussa Kansanlähetyksen yhteydessä. Ryttylään oli tarkoitus perustaa radio- ja televisioasema. Haataja oli innostava persoona ja hyvä puhuja, joka sai näylleen paljon kannattajia. Kymmenet nuoret työskentelivät pyyteettömästi hänen johdollaan.

Toiminnan tavoitteena oli maailman evankelioiminen nykyaikaisia viestimiä käyttäen. Konkreettisena tavoitteena Suomessa oli murtaa Yleisradion monopoli, jonka ohjelmatuotanto ns. Repo-radion aikaan oli vasemmistolaista, ja se koettiin kristillisiä arvoja polkevana. Mottona oli ”Evankeliumin tähden sananvapauden puolesta”. Kampanja sai laajaa julkisuutta. Helsingissä oli bussien kyljessä mainoksia ja koko maassa järjestettiin keräys  ”markka per jäsen”, mikä tuotti sievoisesti.  Helsingin Sanomissa oli koko sivun aukeama hankkeesta ja vuoden Mitä missä milloin -kirjassa samoin.

Vaikka valtioneuvostolta ei herunut toimilupaa, tempauksella vaikutettiin kuitenkin yleiseen mielipiteeseen. Uskovat eivät olleet hiljaa. He olivat vuosia aikaansa edellä, sillä vasta vuonna 1985 Yleisradion monopoli murtui, kun paikallisradiokokeilu sallittiin. Tuolloin havahduttiin siihen, että toteutuakseen sananvapaus edellyttää useampia toimijoita.

EWC:n ja KRTV:n uraauurtava saavutus oli kasettituotannon aloittaminen. Martti Haataja valitsi minut studionhoitajaksi, koska hänen mukaansa minulla oli hyvä radioääni. Muuta ”koulutusta” minulla ei sitten ollutkaan. Olin Haatajan kanssa Philipsin toimitiloissa Helsingissä opettelemassa kasettimonistuskoneen käyttöä. Ensimmäinen äänite oli kommunistien vankina olleen romanialaispastorin Richard Wurmbrandin puhe. Sitä seurasi laaja tuotanto. Kansanlähetyspäivien puheet saattoi ostaa kasetteina. Muistan, kuinka yötä myöten editoin suurella kelanauhurilla äänitettyjä puheita poistaen partakoneen terällä yskäyksiä, änkytyksiä tai pitkiä taukoja pois nauhalta ja yhdistäen palat valkoisella teipillä.

Lisäksi panostettiin lasten kuulokuviin, jotka olivat pääasiassa Raamatun kertomusten perusteella laadittuja kuunnelmia ja joita esittivät silloiset Lähetyskoulun oppilaat. Jotta ihmiset ostaisivat kasetteja, myytiin kasettinauhureita. Useassa kodissa olikin krtv-kasettiradio, ”Jokamiehen evankelista”. Myöhemmin kasettituotanto laajeni, ja siinä oli mukana nuorisoa muun muassa Kouvolasta.

Usein ajatellaan, että ne, jotka uskovat Raamatun sanoman ja haluavat elää sen mukaan, ovat vanhoillisia, mutta asia on itse asiassa päinvastoin. Konservatiivisina pidetyt kristityt ovat usein aikaansa edellä, sillä evankeliumi innostaa rohkeisiin tekoihin.