Maria Sipari: ”Olen vain 130 senttiä pitkä, mutta olen Jumalan luoma suuri ihme”

Maria Sipari on ensimmäinen lyhytkasvuinen, joka on hiihtänyt Finlandia-hiihdon 62 kilometrin matkan. – Sain niin paljon rohkaisua ja tukea tähän saavutukseen, että haluan nyt nostaa ja kannustaa muita.

Maria Sipari ilahdutti tv-katsojia rohkaisevalla puheellaan, jonka hän piti Linnan juhlissa. Kouluaikoina kiusattu Maria sanoo, että meidän tulisi pikemminkin nostaa ja kannustaa kuin painaa toisiamme alas. KUVA: VIRPI KURVINEN

– Jos joku olisi sanonut minulle kymmenen vuotta sitten, että sie kuule hiihät Finlandia-hiihdon ja menet itsenäisyyspäivän Linnan juhliin, olisin vain nauranut. En todellakaan ole unelmoinut mistään ­tällaisesta, Maria Sipari heläyttää karjalan murteella.

Viime marraskuun alussa hän sai postin mukana arvokkaan näköisen valkoisen kuoren, joka oli osoitettu hiihtäjä Maria Siparille tasavallan presidentin kansliasta. Tunteet olivat pinnassa, kun Maria yritti sisäistää, että hänen kevättalvinen hiihtourakkansa oli huomioitu valtakunnan huipulla: Maria sai kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle Linnan juhliin.

Ystävien syntymäpäivälahja

Kaikki alkoi yllättävästä syntymäpäivälahjasta, jonka Maria Sipari sai kesäkuussa 2022: ystävät olivat ilmoittaneet hänet Finlandia-hiihtoon. Edellisenä talvena Maria oli uudelleen viritellyt lapsuudenaikaista hiihtoharrastusta.

– Päätin, että mie hiihän ja lähden ladulle voittamaan itseni.

Perheenjäsenten ja ystävien kannustus ja rukoukset kannattelivat harjoituskaudella. Suuren päivän koittaessa Mariaa jännitti: Latuosuuksilla oli kovia mäkiä, joissa vauhti kiihtyi arviolta jopa viiteenkymmeneen kilometriin tunnissa. Mahdottomalta tuntuvan urakan edessä Maria koki kuitenkin turvallisuutta ja luottamusta.

– Oli palkitsevaa ja rohkaisevaa, kun huoltopisteillä oli myös rakkaita perheenjäseniä ja ystäviä tsemppaamassa. Samalla tavalla meidän pitäisi kannustaa toisiamme elämän matkallakin.

Rumasta ankanpoikasesta joutseneksi

Maria Sipari syntyi Lappeenrannassa maalaistalon tyttäreksi. Lyhytkasvuisuudestaan huolimatta hän ei saanut erityiskohtelua vaan teki maatalon töitä vanhempiensa apuna siinä missä kolme pikkuveljeäkin. Tyttö hoiti kasvimaata, teki navettatöitä ja ajoi jopa traktoria.

– Kasvoin rakastavassa ja turvallisessa kodissa. Vanhemmat olivat ja ovat edelleen vahvasti läsnä meidän lasten elämässä. Toisaalta me lapset saimme vapauden olla aidosti omia persooniamme.

Kouluaikoina tyttöä osoiteltiin sormella ja haukuttiin joskus kääpiöksikin. Korisjoukkueeseen hänet valittiin aina viimeisenä. Nämä tilanteet jättivät jäljen, mutta kasvattivat tytössä sisukkuutta. Maria kokee olleensa kuin ruma ankanpoikanen, josta on kasvanut kaunis joutsen.

Koulunkäynninohjaajana työskentelevä nainen kertoo, että hän löytää itsensä usein tilanteista, joissa hän saa rohkaista nuoria. Kiusaamiseen hän puuttuu työssään napakasti, mutta kuunnellen ja nuorten omista lähtökohdista.

– Miun viesti on, että älä tuomitse ketään ulkonäön perusteella – edes itseäsi. Varsinkin tytöillä on kovia ulkonäköpaineita. Kehotan katsomaan itseä peiliin ja sanomaan peilikuvalle, että sinä olet kallisarvoinen.

– Miun erilaisuus näkyy päällepäin: olen lyhytkasvuinen, mutta se on kääntynyt siunaukseksi.

Marian yksi lempikohta Raamatussa on psalmi 139.

– Siinä vakuutetaan, että miekin olen Jumalan luoma suuri ihme. Jokaisella meistä on puutteensa, joku on pyörätuolissa, joltain puuttuu käsi tai jalka. Mie olen vain 130 senttimetriä pitkä, mutta me olemme uniikkeja persoonia ja meistä jokaisella on omat lahjamme.

Maria Sipari seisoo vesistön rannalla.
Maria Sipari on vain 130 senttimetriä pitkä. KUVA: VIRPI KURVINEN

Jokainen sauvanisku ja potku vievät lähemmäs maalia

Finlandia-hiihdosta on muodostunut Maria ­Siparille kuin vertauskuva elämästä. Meillä jokaisella on päämäärä, mutta matkanvarrella on mutkia, ylä- ja alamäkiä, välillä otetaan osumaa tai ollaan eksyksissä.

– Jokaiselle tulee vaiheita, joissa tuntuu, ettei tässä ole mitään järkeä. Meidän ei pidä kuitenkaan lannistua ja luovuttaa vaan jatkaa luottavaisesti eteenpäin. Jossain vaiheessa helpottaa ja tulee tasaisia kausia.

Katso peiliin ja sano peilikuvalle, että sinä olet kallisarvoinen.

Hiihdon aikana Maria ajatteli äitiä, joka leipoi kotona jo täytekakkua. Jokainen sauvanisku ja potku olisi lähempänä maalia. Nähdessään Lahden hyppyri­mäkien tornit Maria tiesi, että edessä olisi enää vain loppulasku kohti stadionia. Maalissa kuuluttaja pauhasi mikrofoniin, että Maria on ensimmäinen lyhyt­kasvuinen, joka on hiihtänyt 62 kilometrin pituisen Finlandia-hiihdon.

– Maalisuoralla odottivat rakkaat ihmiset. Rojahdin maaliin kaikkeni antaneena. Ystävät nostivat miut ylös ja onnittelivat. Saimme maalissa heti myös mitalit. Sydämestäni nousi valtava kiitollisuus taivaan Isälle.

Kun ihmiskeinot loppuvat, Jumalan keinot alkavat

Joulukuussa 2023 Linnan juhlissa Ylen toimittaja haastatteli Maria Siparia ja kahdesti Atlantin soutamalla ylittänyttä Jari Saariota. Omassa osuudessaan Maria latasi toivoa ja rohkaisua siihen malliin, että vuorokaudessa naisen puhelimeen ja sosiaalisen median kanaviin virtasi satoja kiitosviestejä.

Maria tietää, että jokaisen elämässä voi olla vaikeuksia ja haasteita, kipuja ja epätoivoa. Sen lisäksi, että ahdistunut tarvitsee toisten ihmisten tukea, Maria kehotti suorassa tv-lähetyksessä turvautumaan Jumalaan.

– Kehotin rukoilemaan ja odottamaan sitä, miten Jumala vastaa. Haluan rohkaista ihan jokaista näkemään, että elämä on ainutkertainen lahja. Kun ihmiskeinot loppuvat, silloin Jumalan keinot vasta alkavat.

Sen lisäksi, että Jumala antaa meille virheemme ja syntimme anteeksi Jeesuksen tähden, hän antaa vapauden, uskoo Maria.

– Taivaan Isä tarkoitti, että saamme olla huolista ja murheista vapaita. Hän on luvannut kantaa taakkamme ja pitää meistä huolta. Siksi uskossa voi kokea paljon huolettomuutta, iloa ja vapautta.

Myöhemmin Linnan juhlissa Maria kohtasi presidenttiparin. Presidentti Sauli Niinistö oli ehtinyt kuulla Marian puheesta.

– Vaihdoimme kuulumiset. Sitten presidentti sanoi, että olen tehnyt hiihdon kautta jotain uskomatonta, ja että pidin aivan mielettömän puheen. Toivotimme ­siunausta toisillemme.

Piditkö jutusta? Saatat pitää myös:

Hai hyökkäsi surffaaja Bethany Hamiltonin kimppuun – ”Jos voin auttaa muita löytämään toivon Jumalassa, se on käden menettämisen arvoista”

”Olen nykyisin sinut itseni kanssa”

Hei lukija!

Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus