Hai hyökkäsi surffaaja Bethany Hamiltonin kimppuun – ”Jos voin auttaa muita löytämään toivon Jumalassa, se on käden menettämisen arvoista”

Silmäkulmasta nähty häivähdys harmaata muutti teini-ikäisen Bethany Hamiltonin elämän kertaheitolla tutulla rannalla.
Bethany Hamilton surffaa

Bethany Hamilton menetti kätensä, kun hai hyökkäsi hänen kimppuunsa. KUVA: TREVOR MURPHY

Valtameri oli sinä aamuna rauhallinen ja kirkas Havaijin Kauai-saarella. 13-vuotiaalle Bethany Hamiltonille kelpasivat pienetkin aallot, kunhan pääsisi veteen kotona odottavien koulutehtävien sijaan.

Surffaaminen oli Havaijilla asuvan perheen yhteinen intohimo, ja Bethanykin oli aloittanut jo muutaman vuoden ikäisenä. Teini-ikään mennessä häntä pidettiin lupaavana nuorena surffaajana, joka oli menestynyt kilpailuissa ja päässyt jakamaan nimikirjoituksia.

Asiat saivat täyskäännöksen tuona tyynenä lokakuun aamuna vuonna 2003. Bethany surffasi ystävänsä perheen kanssa, kun näki silmäkulmastaan vilahduksen jostakin harmaasta. Sekunnin murto-osan ajan hän tunsi nykäisyjä ja kovaa painetta, minkä jälkeen huomasi ympärillään olevan veden värjäytyneen punaiseksi.

 Bethany ei ehtinyt nähdä yli neljämetristä tiikerihaita, joka löydettiin merestä myöhemmin. Hän vain huomasi, että hänen vasen kätensä ja pala surffilaudasta oli haukattu pois. Yhdellä kädellä meloen Bethany selvisi rantaan ja ystäviensä avulla sairaalaan.

Takaisin laudalle

Bethany Hamilton menetti onnettomuuden vuoksi niin paljon verta, että henkiin jääminen oli ihme. Lukuisat ihmiset ympäri saarta rukoilivat tytön puolesta. Sairaala-aikana Bethany tajusi pettyneenä, että haaveet surffiurasta näyttivät tulleen tiensä päähän. Hän suunnitteli jo ryhtyvänsä valokuvaamaan muita surffaajia, kun ei itse pystyisi kilpailemaan.

Vain muutaman viikon päästä onnettomuudesta Bethany kiipesi takaisin surffilaudalle tikit vielä kädentyngässään.

Periksi antaminen ja rakastamansa lajin lopettaminen tuntui kuitenkin Bethanystä liian kirvelevältä jo toipilasaikana. Hän tiesi, että kehon ja laudan hallinta ilman toista kättä vaatisi sinnikästä harjoittelua, mutta perheensä tuella hän oli valmis yrittämään. Vain muutaman viikon päästä onnettomuudesta Bethany kiipesi takaisin surffilaudalle tikit vielä kädentyngässään.

Käden menettämisen arvoista

Nykyään Bethany Hamilton on 33-vuotias neljän lapsen äiti, vaimo sekä menestynyt ammattisurffaaja. Hänestä on tehty elokuvia (Soul Surfer 2011, Unstoppable 2018), ja hän on kirjoittanut useita kirjoja. Bethany on inspiroinut ja rohkaissut yhteensä miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa myös Instagram-tilinsä, bloginsa sekä järjestämiensä kurssien kautta. Bethanyn sydämellä ovat etenkin hyvinvointi- ja perheteemat.

Hain hyökkäys toi nuorelle surffaajalle yhtäkkiä paljon julkisuutta, jota hän ei samassa mittakaavassa olisi luultavasti muuten saanut. Bethany on kiitollinen, että on voinut kertoa tarinansa yhteydessä yhä uudestaan Jumalan rakkaudesta: ”Jos voin auttaa muita ihmisiä löytämään toivonsa Jumalassa, se on käden menettämisen arvoista”, hän on todennut.

Bethany Hamilton hymyilee
Bethany Hamilton on kertonut blogissaan, että kolme tärkeintä asiaa, jotka ovat muokanneet häntä eniten ovat usko Jumalaan, surffaaminen sekä vaimon ja äidin rooli. ”Ne ovat opettaneet minulle vaikeita läksyjä, kaunistaneet minua ja saaneet minut itkemään!” KUVA: Mary Ernsdorf @rockingseaphotography

Rauhan, eikä tuhon ajatuksia

Noin kuukautta ennen hain hyökkäystä Bethany oli rukoillut äitinsä kanssa usein, millainen suunnitelma Jumalalla oli hänen varalleen. Nuori nainen halusi surffaamisen kautta ylistää ja palvella Jumalaa mutta ei tiennyt, mitä se voisi tarkoittaa konkreettisesti.

Jälkikäteen Bethany on ajatellut, että hain hyökkäys oli osa tätä Jumalan suunnitelmaa. ”En tarkoita, että Jumala laittoi hain puremaan minua. Ajattelen, että hän tiesi sen tapahtuvan ja järjesti elämäni onnelliseksi ja merkitykselliseksi siitä huolimatta.”

Toipumisaikana Bethanylle tuli erityisen rakkaaksi seuraava raamatunkohta: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” ­
(Jer. 29:11)

Lähteet:

Bethany Hamiltonin kirja, verkkosivut, YouTube-kanava ja Instagram-tili.

Hei lukija!

Piditkö lukemastasi? Tämä artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden vuoden 2023 erikoisnumerossa Ilon Aika. Tilaamalla Uuden Tien verkko- tai paperilehden tästä saat joka viikko ajankohtaista, hengellisesti ravitsevaa ja puhuttelevaa sisältöä.

Ja kiitos, jos jaat artikkelin sosiaalisessa mediassa. Voit myös tilata Ilon Aikaa paperilehtenä jaettavaksi tästä. Viedään evankeliumia yhdessä eteenpäin!

Uuden Tien toimitus

Lisäksi

Bikinit päällä kasvanut, katseiden alla

Bethany Hamilton varttui rantakulttuurissa, jossa käytetyin asu oli uimapuku. Hän on todennut, että ammattimaisesti surffaavien kehot ovat koko ajan katseen alla ja valokuvatkin otetaan uima-asu yllä, joten ulkonäköpaineita on vaikea välttää. Surffipiireissä Bethany on huomannut paineiden ulottuvan myös ammattiurheilijoihin, joista monet sortuvat ylitreenaamiseen tai nälkiintymiseen.

 Etenkin teinivuosina Bethany vertaili jonkin verran itseään muihin, varsinkin, kun erottui joukosta amputoidun kätensä vuoksi. Kristillinen usko on kuitenkin auttanut häntä suhtautumaan omiin epävarmuuksiinsa: ”Omanarvontuntoni oli paljon enemmän kuin se, miltä näytin.”

 Usko Jeesukseen Vapahtajana on Bethanylle enemmän kuin ulkonäkö, surffaaminen, saavutukset tai muu asia, joka voi yhtäkkiä kadota.

”Kuin jykevä kallio allani on -minulle -tieto siitä, että Jumala rakastaa minua ja -hänellä on elämäni varalle suunnitelma, jota mikään hai ei voi viedä pois.”