Maailmaa nähnyt valmentaja Heikki Huovinen: ”Ruoho on vihreämpää siellä, missä sitä kastelee”

Heikki Huovinen saavutti menestystä urheilumaailmassa, mutta todellinen menestys löytyi jostain muualta.

– Yleisimmät ongelmat ovat tavallisimpia, Heikki Huovinen yhtyy Aki Hintsan lempisloganiin. – Kaikki meistä kohtaavat samat perushaasteet elämässään eikä mikään ulkoinen varusta kohtaamaan niitä. Toisia ei kannata kadehtia. KUVA: HINTSA PERFORMANCE

Formulalääkärinä tunnettu Aki Hintsa etsi vuonna 2011 työntekijöitä valmennusyritykseensä erityisesti moottoriurheilun pariin. Akin tytär Lotta oli vinkannut, että jyväskyläläisen kuntokeskuksen personal training- ja ryhmäliikuntavastaava Heikki Huovinen voisi olla tapaamisen arvoinen ehdokas. Heikki viimeisteli tuolloin liikuntafysiologian opintojaan ja oli juuri lopettanut jääkiekkouransa.

– Aki vaikutti hyvältä tyypiltä, mutta en tiennyt moottoriurheilusta juuri mitään. En ollut ajatellut sen edes olevan urheilua. Kun kuulin, ettei työ ole ajamiseen liittyvää valmennusta vaan hyvinvoinnin ja suorituskyvyn optimoimista, otin haasteen vastaan.

Heikki valmensi vuoden junioreita, minkä jälkeen hänelle tarjottiin mahdollisuutta ryhtyä formulakuski Sebastian Vettelin valmentajaksi. Kun Sebastian osoittautui maanläheiseksi tyypiksi, Heikki sanoi tilaisuudelle kyllä.

Kadehtiminen ei kannata

Heikki Huovinen on kotoisin Ranualta, pienestä kunnasta Etelä-Lapista.

– Siellä asuessani ajattelin aina, että ihmiset ovat parempia muualla: isoissa kaupungeissa ja ulkomailla. Isä kyllä opetti, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, mutta halusin selvittää, onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella.

Sebastian Vettelin myötä Heikin ura lähti nopeasti nousuun. Sebastian voitti Heikin valmennuksessa F1-maail­manmestaruuden kaksi kertaa.

Formulamaailmaan lähtiessään Heikki oli lopettanut seurustelusuhteensa, koska uudet haasteet houkuttivat enemmän kuin Suomeen jäävä tyttöystävä. Seuraavana vuonna Heikki kuitenkin pyysi entistä tyttöystäväänsä takaisin. Myöhemmin pari meni naimisiin.

– Tämä oli ensiaskel tuhlaajapojan kotiinpaluulle. Olin nähnyt tarpeeksi viiden tähden hotelleja, miljonäärejä ja varikkotyttöjä huomatakseni, ettei elämä ei ole sen huonompaa tai parempaa Ranualla, Jyväskylässä tai Monacossa. Oli iso ahaa-elämys, ettei kannata olla kenellekään kateellinen.

Saat sen, mistä luovut

Heikki Huovinen oppi lapsuudenkodissaan turvaamaan Jumalaan.

– Nuorena usko kuitenkin laimeni, kun ympärillä ei ollut hengellistä yhteisöä. Sellaiset asiat olivat urheilumaailmassa tosi vähän esillä.

Heikin ura Aki Hintsan palveluksessa eteni nousujohteisesti, mutta parisuhde ei voinut hyvin. Riitoja ajankäytöstä tuli usein, koska reissupäiviä riitti ja työpäivät venyivät. Vaimo toivoi enemmän huomiota Heikiltä, joka vastaavasti koki, ettei tämä tue häntä riittävästi.

– Yhtäkkiä huomasin, että minulla oli ongelma, jota en pystynyt itse ratkaisemaan.

Riittämättömyyden tunne johti Heikin kääntymään uudelleen Jumalan puoleen. Pariskunta kävi seurakunnan perheneuvonnassa ja Heikki sai merkittäviä oivalluksia kristillisen avioliittotyön miestenpäivillä. Arvomaailma alkoi kirkastua.

– Tajusin, että ihminen tekee sitä, mikä on hänelle tärkeää. Raamatussa sanotaan: ”Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi.” Aarteeni oli ollut liikaa ulkoisissa asioissa ja menestyksessä. En ymmärtänyt formula-aikana, että suurimmat aarteet elämässä vaativat luopumista jostain vähemmän tärkeästä. Ruoho on vihreämpää siellä, missä sitä kastelee.

Identitettinä Jumalan lapsi

Nykyään Heikki Huovinen valmentaa Hintsa Performancella muun muassa yritysjohtajia, yritystiimejä ja urheilijoita. Pariskunnalla on kaksi pientä lasta. Vielä esikoisen syntyessä vuonna 2017 Heikki iloitsi isyyslomasta eniten siksi, koska pääsisi treenaamaan joka päivä. Sen jälkeen Heikin ajattelu on kääntynyt:

– Uhriutumisen sijaan olen opetellut uhrautumista. Vaikka pienten lasten vanhemmuus ja muun elämän yhdistäminen on rankkaa, voi yhteisen, merkityksellisen taakan kantamisesta iloita vaimon kanssa.

Aki Hintsan kehittämän hyvinvointimallin ytimessä on identiteetti: Kuka olet? Mitä haluat? Hallitsetko omaa elämääsi? Näitä kysymyksiä Heikki kysyy asiakkailtaan.

Mikä on hyvinvointivalmentajan oma identiteetti?

– Mies ja perheenisä – ei enää vain se pikkupoika, joka juoksi kunnian perässä. Identiteettini on myös Jumalan lapsi. Haluan olla perheen pää, mutta omassa voimassani se ei toimi. Jeesus on pomoni.

Lenkillä omien ajatusten ja Jumalan kanssa

Heikki Huovinen kertoo, että usko on selkänoja kaikelle ja Jeesus elämän esikuva. Rauhaa ja eväitä elämän päätöksiin hän saa metsäkävelystä tai pyöräilystä omien ajatusten ja Jumalan kanssa. Välillä kuulokkeissa pyörii Jukka Norvannon Raamattu kannesta kanteen -ohjelma.

– Aika muiden uskovien kanssa on myös tärkeää – uskoakaan ei voi yksin ratkaista.

Kun Heikin uskova mummo sairasti elämänsä loppupuolella, Heikki näki hänessä rauhan, jota hämmästeli.

– Mietin, mistä se voima tulee. Itselläni ei sitä silloin ollut, vaikka olin saavuttanut menestystä paljonkin. Vaimoni koen suurena johdatuksena. Hänen ansiostaan minun on ollut pakko nähdä heikkouteni ja se, että tarvitsen Jumalaa.

Piditkö artikkelista? Saat lisää mielenkiintoisia juttuja tilaamalla Uuden Tien verkkolehden tästä. Jaa artikkeli myös sosiaalisessa mediassa.

Tutustu myös visioomme alla olevan videon kautta: